Avem încă proaspăt în memorie revenirea reușită chiar astăzi de Kyren Wilson în fața lui Anthony McGill, când englezul a echilibrat duelul din semifinale după ce fusese condus cu 6-2 la capătul primei sesiuni. Dar și victoria lui Ronnie O’Sullivan de la 2-7 în sfertul de finală cu Mark Williams. Acum, vă invităm la o incursiune în trecut. Avem finale de Campionat Mondial decise după reveniri magice, avem jucători de care ne este dor și jucători care încă se mai află în competiție. Iată un Top 5 al celor mai mari surprize de la Crucible.

1. "Finala bilei negre": Dennis Taylor, campion mondial după 0-8 în prima sesiune

În 1985, Dennis Taylor reușea o veritabilă lovitură de teatru chiar în finala Campionatului Mondial, în fața legendarului Steve Davis, care la momentul respectiv era cvasi-invincibil și câștigătorul ultimelor două titluri supreme în snooker. Steve Davis a început meciul cu accelerația la podea, adjudecându-și prima sesiune cu 8-0. Taylor a revenit pe tabelă și a echilibrat tabela, însă chiar înaintea liniei de finiș s-a văzut condus din nou, cu 17-15. La un joc de eliminare, Taylor a făcut din nou minuni, a împins însă finala în joc decisiv și s-a impus în cele din urmă la bila neagră. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute meciuri de snooker din istorie.
British Open
Mark Selby e OUT în sferturi la British Open! Meci de senzație cu rivalul Mark Allen
ACUM 6 ORE

Dennis Taylor sărbătorea câștigarea titlului la Crucible, în 1985.

Credit imagine: Eurosport

2. Jimmy White, ghinionistul de serviciu la Crucible

Când pierzi șase finale de Campionat Mondial din tot atâtea jucate, ai ce să regreți. Jimmy White a rămas fără titlul mult râvnit până în ziua de astăzi, iar duelurile cu Stephen Hendry i-au răpit de cinci ori bucuria supremă. 1994 este anul în care, la ultima sa apariție în finală la Crucible, "The Wirlwind" a ajuns în joc decisiv cu un Stephen Hendry care evoluase aproape pe întreaga durată a competiției cu o fractură la cot. Chiar dacă englezul a avut prima șansă la victorie în acel joc decisiv, ratând însă o lovitură la bila neagră, se poate spune că Jimmy White s-a aflat într-o poziție chiar mai avantajoasă în finala din 1992, când spre finalul celei de-a treia sesiuni l-a condus pe Hendry cu scorul de 14-8. Jimmy White s-a hazardat să atace o lovitură combinată, a ratat, iar până la finalul meciului nu a mai câștigat vreun joc, scoțianul închizând finala cu 18-14.

3. Regretatul Paul Hunter și un final abrupt al celui mai bun parcurs al său la Crucible

Regretatul Paul Hunter nu a reușit să își atingă potențialul maxim în snooker din cauza unei boli crunte, care i-a secerat prematur și viața. "The Golden Boy" a înregistrat doar opt prezențe pe tabloul principal la Campionatul Mondial, a pierdut de cinci ori în runda inaugurală și a fost învins de două ori în turul doi. 2012 i-a adus cel mai bun parcurs la Crucible, însă Paul Hunter a lăsat lucrurile neterminate în semifinale: l-a condus cu 15-9 pe Ken Doherty, dar mai departe nu a reușit să câștige cele două jocuri necesare pentru a se califica în finală. Doherty a câștigat în primă fază cinci jocuri consecutive, Paul Hunter a dus scorul la 16-14, iar soarta meciului a fost pecetluită în momentul în care "Beckham al Postavului" a ratat bila albastră de meci, apoi l-a urmărit pe Doherty cum îi "fură" jocul cu o lovitură extrem de norocoasă la aceeași bilă. Ken Doherty avea să câștige semifinala în joc decisiv, 17-16, iar mai apoi a pierdut finala la diferență de două jocuri, la Mark Williams, la capătul unui meci în care a fost aproape de o nouă revenire: a câștigat șapte dintre cele opt jocuri ale sesiunii a treia, ducând scorul la 12-12, de la 5-11.

4. Bufonul, mai tare ca "Vrăjitorul"

Cea mai recentă victorie a lui Mark Selby la Crucible s-a consemnat în 2017, după o revenire impresionantă în finală. Cvadruplul campion mondial John Higgins l-a condus cu 10-4, iar la un moment dat limbajul trupului lui Selby trăda resemnarea. Însă "Bufonul" a reușit s-a impus în cele din urmă cu 18-14, picurând amar în paharul "Vrăjitorului" Higgins.

5. Fu-nomenal

Aceeași ediție 2017 care consemna revenirea frumoasă a lui Mark Selby în finala cu John Higgins a oferit fanilor snookerului un moment la fel de impresionant și în primul tur. Luca Brecel l-a condus pe Marco Fu 5-0, 7-2 și 8-4, însă thailandezul s-a impus în cele din urmă cu 10-9, chiar dacă o parte din cifrele importante ale statisticii îl dădeau învingător pe belgian: 927 la 903 puncte reușite, 275 la 245 bile trimise în buzunar, 91% la 89% procentaj de reușită la buzunar.
British Open
Judd Trump, break superb la British Open, dar a fost eliminat după un meci dramatic
ACUM 17 ORE
British Open
Mark Selby, 147 de senzație la British Open! "Bufonul din Leicester", partidă fabuloasă
ACUM 18 ORE