Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#SearaDeSnooker. Interviu cu Daniel Bontea, vocea snooker-ului din România

Sebastian Ujica

Publicat 14/05/2020 la 18:45 GMT+3

În fiecare joi, pe Eurosport.ro, este #SearaDeSnooker. Astăzi puteți citi un interviu cu comentatorul nostru, Daniel Bontea.

Snooker

Credit imagine: Getty Images

De peste 17 ani, Daniel Bontea este comentator de snooker pentru Eurosport, devenind o voce reprezentativă pentru acest sport în țară noastră. Alături de regretatul Marius Ancuța, Daniel Bontea a pus umărul la creșterea popularității acestui sport în România.
Snooker-ul, la fel ca și celelalte sporturi, este în acest moment oprit din cauza pandemiei de coronavirus care afectat întreg globul. Daniel Bontea a acordat un interviu pentru Eurosport.ro în care a vorbit despre ceea ce iubește cel mai mult: snooker-ul.
  • În zilele acestea ar fi trebuit să comentezi finala Campionatului Mondial. Această pandemie a lovit însă și fanii snooker-ului. Cum petreci timpul în această perioadă?
Finala Campionatului Mondial este așteptată în fiecare an de orice fan înrăit al snookerului. Este o perioadă dificilă dar, în care trebuie să ne bucurăm că avem posibilitatea de a urmări la TV reluările transmisiunilor de snooker. Eu, recunosc că asta fac, pe lângă activitățile necesare renovării unui apartament.
  • Nu doar comentezi snooker, ești și unul dintre cei mai buni jucători români. Ai reușit să te mai antrenezi în această perioadă?
În această periodă toate cluburile de snooker sunt închise, așadar nu am avut posibilitatea de a mă antrena. În România sunt foarte puțini cei care dețin o masă de snooker acasă și cred că sunt singurii care se pot bucura de frumusețea acestui joc.
  • Spre deosebire de alte sporturi, jucătorii de snooker sunt obișnuiți să aibă pe timp de vară o pauză de câteva luni. Crezi că le va fi mai ușor să revină în competiții datorită acestui lucru?
Jucătorii profesioniști aveau într-adevăr o pauză pe timpul verii de aproximativ 3 luni dar numai în circuitul profesionist. În această perioadă ei participau la turneele invitaționale, demonstrative și la calificările pentru alte concursuri. Părerea mea este că vor avea de suferit pentru că lipsa meciurilor îi afectează întotdeauna pe sportivi.
  • Mark Selby vorbea într-un interviu recent că, deși are posibilitatea de a se antrena acasă pe timpul izolării, îi este dificil să se motiveze din cauza acestei incertitudini legată de revenirea competițiilor. Crezi că acest lucru îi va afecta pe jucătorii de top când va reveni snooker-ul? Sau jucătorii mai slab cotați sunt cei care vor resimți mai puternic perioada de pauză deoarece nu au posibilitatea să se antreneze în această perioadă?
După părerea mea, jucătorii de top nu vor suferii deoarece toți au acasă o masă de antrenament. În schimb, cei care nu au câștigat suficient din snooker nu au această posibilitate de a se antrena, ei fiind cei mai afectați întrucât se antrenau exclusiv în cluburi iar majoritatea au fost închise.
  • Campionatul Mondial a fost reprogramat pentru începutul lunii august. Crezi că își va pierde din grandoare din cauza absenței publicului?
Da. Ultimul turneu pe care l-am comentat anul acesta a fost Openul Gibraltarului. În ultimele 2 zile, turneul s-a desfășurat fără spectatori și a influențat vizibil frumusețea jocului. Sunt convins că așa se va întâmpla și la Campionatul Mondial dacă va fi lipsit de spectatori.
  • Judd Trump a câștigat 6 turnee în acest sezon, record absolut. E favorit și anul acesta la Crucible?
Fără îndoială, Judd Trump rămâne principalul favorit în următorii ani la câștigarea Campionatului Mondial.
  • Stephen Hendry a admis recent că se gândește la o revenire în circuitul profesionist, începând să se antreneze cu celebrul Steve Feeney. Hendry va juca mai întâi la Mondialul seniorilor și, dacă reușește să-l câștige, cu turneul Campionatul Campionilor. Îl vezi capabil să revină la un nivel de top 100 mondial?
Nu îl văd capabil pe Stephen Hendry la cei 51 de ani să mai revină în circuitul profesionist de snooker, adică în primii 128. Nivelul de joc este ridicat, este foarte greu să intri în circuitul profesionist dar și mai dificil să te menții, deoarece la finalul sezonului dacă nu faci parte din primii 64 retrogradezi automat și din acel moment devii jucător amator.
  • Ești cunoscut ca mare fan al lui Ken Doherty. Ce îți place cel mai mult la irlandez? E vreun jucător dintre cei tineri care crezi că poate să îți atragă simpatia cum a reușit "Ken-do"?
Am devenit fanul irlandezului după ce a reușit să-l învingă pe Stephen Hendry în finala campionatului mondial din 1997. Până atunci Hendry nu pierduse nicio finală de campionat mondial. Ken-do e un jucător inteligent, foarte bun în construirea breakurilor și un om modest. Pe lângă toate aceste calități este și un extraordinar comentator de snooker, unul dintre cei mai buni.
Dintre jucătorii tineri, îmi place foarte mult de Zhao Xintong, actualmente locul 29 mondial, este un tânăr chinez foarte talentat de numai 23 de ani și cred că va deveni un mare campion.
  • Cum vezi evoluția snooker-ului din România? Nivelul pare mai ridicat ca niciodată.
Snookerul a evoluat foarte mult în România în ultimii ani. Nivelul de joc crește semnificativ. Au apărut noi cluburi de snooker cu mese foarte bune. Odată cu aceste cluburi au ieșit la suprafata și noi jucători. Avem foarte mulți juniori care adoptă acest sport iar numarul jucătorilor a crescut considerabil. Sper că în viitor să avem un jucător român în circuitul profesionist.
  • Mai ții minte primul meci pe care l-ai comentat la Eurosport?
Da, finala Campionatului Mondial editia 2003: Ken Doherty - Mark Williams. Am fost invitat în studioul Eurosport de către prietenul meu, Marius Ancuta pentru a comenta finala împreună.
  • Dacă ai putea să retrăiești live, la microfon, un meci comentat de-a lungul timpului, care ar fi acela?
Finala campionatului mondial din 2014: Ronnie O'Sullivan - Mark Selby. A fost una din cele mai urmărite finale de snooker de către spectatorii români.
  • În iulie 2018 fanii snooker-ului l-au pierdut pe Marius Ancuța. Noi, cei de la Eurosport, l-am pierdut pe Mario, bunul nostru prieten. A fost un moment extrem de dificil pentru toată lumea, dar mai ales pentru tine. Ai comentat Mastersul de la Riga când a avut loc tragedia. Cum ai reușit să îți păstrezi profesionalismul în acele momente?
La începutul turneului am anunțat vestea tristă că Marius Ancuta s-a stins din viață. Au fost momente foarte dificile și sincer îmi este greu să vorbesc despre acest lucru. Mario și-a dorit ca snookerul să fie îndrăgit și apreciat de cât mai mulți români. Îi simt lipsa în continuare și nici acum nu-mi vine să cred că nu mai este.
  • Care este amintirea ta favorită cu Mario?
Perioada petrecută împreună cu el și echipa României de snooker la campionatul mondial de amatori din Wels, Austria. În aceeași perioada s-a disputat și Openul Austriei unde au participat și profesioniștii din Main Tour. Formatul turneului a fost pe grupe. Mario a avut norocul de a întâlni 2 profesioniști, Peter Ebdon și pe actualul campion mondial, Judd Trump. Am petrecut împreună cu Mario 10 zile deosebite și am rămas cu amintiri frumoase.
  • Dacă ai putea alcătui jucătorul perfect de snooker, luând diferite trăsături de la diferiți jucători, cum ar arăta?
Jucătorul perfect de snooker ar trebui să aibă abilitatea lui Ronnie O’Sullivan de a face breakuri, temperamentul, disciplina și jocul sub presiune al lui John Higgins, determinarea și jocul de siguranță al lui Mark Selby și loviturile de distanță ale lui Judd Trump.
  • În final, te rugăm să transmiți un mesaj iubitorilor de snooker care pot fi îngrijorați pentru cum va arăta acest sport după ce va trece pandemia de coronavirus.
Le transmit iubitorilor de snooker să fie optimiști. Lucrurile vor reveni treptat la normal, să aibă puțină răbdare, pe 31 iulie va începe Campionatul Mondial care se va desfășura fără public, dar eu sunt convins că va fi un spectacol reușit. Judd Trump va lupta să-și păstreze titlul de campion câștigat în 2019.
Player's Cut - joi, 14 mai
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo