Una dintre cele mai spectaculoase finale din 2019 a avut loc la China Championship între Shaun Murphy și Mark Williams. Galezul a revenit de la 5-9 și a dus meciul în frame decisiv, însă Murphy a avut forța de a face un break de 69 de puncte pentru a câștiga potul de 150.000 de lire sterline.
Murphy, 37 de ani, a pierdut 6 finale consecutive în turnee de puncte înainte de duelul cu Williams din China și a triumfat pentru prima dată de la Gibraltar Open din martie 2017. Murphy a început excelent sezonul 2019/2020 după ce precedentul a fost ”cel mai prost din carieră”, așa cum admitea chiar el. Însă finala din China venea după cele de la International Championship și Shanghai Masters, pierdute cu Judd Trump, respectiv Ronnie O'Sullivan.
Williams, cel care a reușit un turneu de excepție reușind să-l elimine în semifinală pe surprinzătorul Hossein Vafaei, a ratat ocazia de a intra în istorie: putea fi cel mai bătrân câștigător al unui turneu de puncte de la galezul Doug Mountjoy care câștiga Classic în 1989 la vârsta de 46 de ani.
The Masters
Mark Williams, lovitura sezonului! Galezul a trimis bila roz în buzunar cu o mână, din snooker
10/01/2022 LA 13:44

Victorie mare pentru Murphy

Murphy a început tare finala, reușind să-și treacă în cont primele 2 frame-uri, având și un break de 64 de puncte în cel de-al doilea. Williams a avut apoi prima revenire din meci, cucerind 3 fram-uri la rând. Prima sesiune s-a încheiat cu Murphy în avantaj, scor 5-4. Cel mai mare break al finalei a venit în frame-ul 9 și a fost reușit de Murphy, 133 de puncte.
Sesiunea decisivă a fost în totalitate a lui Murphy în start cu 4 din 5 frame-uri câștigate cu break-uri de peste 50 de puncte. La 9-5 pentru Murphy, Williams nu mai avea nimic de pierdut și a pornit un asalt incredibil. Două break-uri de 73 și 132 de puncte, precum alte 2 frame-uri câștigate la mare luptă au dus finala în frame decisiv.
Murphy a rezistat în fața lui Williams și a obținut un break de 69 de puncte pentru victoria finală.

Murphy: A fost unul dintre cele mai frumoase break-uri din viața mea

Shaun Murphy a recunoscut după meci că se temea că va pierde o nouă finală după ce Williams a câștigat 4 frame-uri consecutive și a dus meciul în decisiv. ”Am devenit extrem de neconfortabil după ce a revenit la 9-9. Mă simțeam oribil, bolnav, nu puteam să respir sau să văd bine. Nu e ușor să câștigi.
Am jucat o prima bilă roșie riscantă în ultimul frame și a funcționat perfect iar break-ul de 69 de puncte a fost unul dintre cele mai frumoase din viața mea având în vedere ce se întâmplase înainte. Să mă ridic când eram sub presiune și să profit de șansă... sunt mândru. Consider că e una dintre cele mai mari performanțe. Dacă scrii pe o listă 10 jucători care nu vrei să aibă o serie pozitivă în fața ta, el e unul dintre ei. Este unul dintre cei mai buni jucători văzuți vreodată. L-am pus în dificultate pe tot parcursul meciului și tot m-am chinuit să-l înving. Revenea puternic și toate amintirile proaste cu ultimele 18 luni se întorceau.
Nu eram conștient că am pierdut 6 finale consecutive în turnee de puncte până când mi-a zis un jurnalist. Poate asta mi-a dat necesarul astăzi. Este o victorie imensă pentru mine pentru că mă și duce la evenimente la care nu am participat anul trecut. Este o recompensă frumoasă faptul că ceea ce am exersat funcționează” a spus Murphy după partidă.
”Este probabil cel mai bun joc pe care l-am avut toată săptămâna. Am transformat meciul într-o luptă iar în ultimul frame am fost relaxat în totalitate, dacă aveam o șansă cred că reușeam un break câștigător. Trebuie să-i acordăm credit pentru execuția la bila roșie și pentru break-ul reușit. L-am pus sub multă presiune și părea chinuit puțin. Nu devin mai tânăr însă cred că am jucat bine și mi-a plăcut la nebunie să fiu la masă. Doar că în final am pierdut la limită”.
Snooker
2021 în sport | Chinezii, singurii în măsură să facă schimbul de generații în snookerul mondial?
31/12/2021 LA 14:59
Snooker
2021 în sport | Mark Selby sau "Mister Crucible"
27/12/2021 LA 15:15