Campionatul Regatului Unit continuă să furnizeze surprize, chiar dacă cinci dintre primii șase jucători ai lumii au făcut pasul în optimile întrecerii din prima etapă a "Triplei Coroane". Judd Trump, Neil Robertson, Kyren Wilson, Mark Selby și John Higgins au trecut de primele trei tururi, spre deosebire de Ronnie O'Sullivan, a cărui cursă pentru un al optulea trofeu a fost spulberată în turul secund, de Alex Ursenbacher, după o evoluție care l-a nemulțumit profund pe campionul mondial. Kyren Wilson este singurul care pășește pe un teritoriu nesigur pentru el, având un singur sfert de finală jucat la UK Championship, în 2018.
La 38 de ani, Ricky Walden pare că trăiește o a doua tinerețe. Cu trei turnee de puncte câștigate între 2008 și 2014 și semifinale jucate atât la Campionatul Mondial, cât și la UK Championship, Walden a ieșit din prim-plan-ului snookerului din cauza unei accidentări dure la spate, care l-a chinuit timp de 18 luni. Marți însă, Walden, revenit între timp pe locul 46 în clasamentul mondial, a avut o evoluție impresionantă la masa de snooker, reușind să reziste revenirii galezului Mark Williams, de la 2-5 la 5-5, câștigând jocul decisiv și, implicit, biletul pentru optimi, chiar dacă cel mai mare break al său a fost de 79 de puncte. Walden și Williams au oferit un duel al loviturilor de siguranță rar văzut, într-un încâlcit joc patru al disputei lor, blocat cu două bile roșii rămase pe masă, în apropierea bilei negre - ce bloca buzunarul superior stâng. Chiar dacă Williams a câștigat acel joc, Walden a gestionat perfect pauza dintre reprize, iar la reluarea jocului a câștigat trei frame-uri consecutiv, punându-l pe galezul de 45 de ani cu spatele la zid. O lovitură combinată riscantă i-a periclitat victoria lui Walden, deschizându-i calea spre revenire lui Williams, care a reușit break-uri de 56 de puncte și unicul century al partidei (106). În cele din urmă însă, Ricky a gestionat bine decisivul, după cum singura analiza.
"Am ratat o șansă la începutul jocului decisiv, dar apoi am avut răbdare. Am reușit o lovitură bună la bila roșie, la buzunar, apoi mi-am ținut cumpătul și lucrurile au mers bine pentru mine. La antrenamente, jocul meu este la cel mai înalt nivel, însă este o altă poveste când vine vorba de a arăta acel joc în meciuri. Dar sunt destul de optimist că voi reuși să câștig din nou turnee, după ce ultimii ani au fost atât de grei. Un roller-coaster, o tortură la nivel mental", a declarat Ricky Walden la finalul meciului. El va juca pentru un loc în sferturi cu liderul mondial Judd Trump, care a reușit până acum victorii convingătoare: 6-1 cu Davison și Liang Wenbo, plus un 6-3 în fața lui Dominic Dale - în turul doi.
Scottish Open
Gary Wilson, primul său turneu pe puncte din carieră: a câştigat Scottish Open
04/12/2022 LA 20:59

Colaps pentru Maguire în fața unui chinez de 20 de ani

Campion în 2004 la Campionatul Regatului Unit, având alte două finale disputate la York, Stephen Maguire a fost protagonistul duelului cu cele mai drastice răsturnări de scor. Pang Junxu, în vârstă de doar 20 de ani, locul 112 în clasamentul mondial, i-a servit provocarea încă din start de meci, distanțându-se la 3-0 pe tabelă. Experimentatul scoțian a părut însă că are meciul sub control, după ce și-a adjudecat cinci jocuri consecutiv, ajungând la un pas de victorie, la 5-3, reușind totodată break-uri de 67, 54, 120 și 103 puncte.
Alfat la debutul său în circuitul profesionist, Junxu a ridicat însă impresionant nivelul, reușind să întrerupă seria lui numărului nouă mondial printr-un break de 102 puncte. Un break de 54 de puncte i-a asigurat intrarea în decisiv, iar acolo chinezul a profitat de prima șansă ivită, încheindu-și evoluția cu break de 95 de puncte, completându-și lista de victorii prețoase cu un alt nume greu, după Mark Allen, Barry Hawkins și Tom Ford. Pentru el urmează un duel cu un conațional, Lu Ning (26 ani, 40 mondial), care a trecut de Sesslor, învingător în runda precedentă în fața lui Shaun Murphy.
Așa arunci la gunoi un meci. Sincer, nu meritam să am vreo șansă în partidă, după felul în care am început. Ar fi trebuit să câștige mai ușor. E un jucător foarte bun. Eu cred că îmi iau pauză de Crăciun, nu voi mai juca până la Masters. | Stephen Maguire

Tabloul optimilor la Campionatul Regatului Unit:

 • Xiao Guodong - Jack Lisowski
 • Zhou Yuelong - John Higgins
 • Mark Selby - Barry Hawkins
 • Anthony McGill - Neil Robertson
 • Judd Trump - Ricky Walden
 • Graeme Dott - Kyren Wilson
 • Lu Ning - Pang Junxu
 • Joe Perry - Jamie Jones

Rezultatele de marți, 1 decembrie, la UK Championship

 • Jack Lisowski 6-2 Xu Si
 • Mark Selby 6-2 Hossein Vafaei
 • Kurt Maflin 3-6 Kyren Wilson
 • Joe Perry 6-5 Joe O'Connor
 • Elliot Slessor 1-6 Lu Ning
 • Stephen Maguire 5-6 Pang Junxu
 • Mark Williams 5-6 Ricky Walden
 • Jamie Jones 6-4 Alexander Ursenbacher
Scottish Open
Cea mai tare replică. Ce a putut striga un fan, din tribune, în timpul finalei Scottish Open
04/12/2022 LA 20:13
Scottish Open
Neil Robertson, OUT în semifinale la Scottish Open! Finală surprinzătoare între doi englezi
04/12/2022 LA 11:23