Alex Ursenbacher l-a învins pentru a doua oară în 21 de luni pe O’Sullivan, atrăgând atenția pasionaților de snooker. Elvețianul de 24 de ani va juca mai departe pentru un loc în optimile Campionatului Regatului Unit împotriva galezului Jamie Jones, marți, pe 1 decembrie.
Ronnie O’Sullivan și-a caracterizat în termini duri evoluția de duminică seară, însă acum este momentul să punem reflectoarele asupra lui Alexander Ursenbacher, unul dintre surprinzătorii performeri de la Milton Keynes.

Cine este Alexander Ursenbacher, călăul lui Ronnie O’Sullivan la Campionatul Regatului Unit?

Snooker
Mădălin Gal și Eduard Riti, câștigătorii Century Snooker Open si RST Junior League – Etapa 3
17/05/2022 LA 11:56
Alexander Ursenbacher își construiește un nume în snooker, din ce în ce mai apăsat. În vară, el a devenit primul jucător vorbitor de limbă germană din istorie calificat pe tabloul principal la Campionatul Mondial, după cum notează "Swiss Info" și este un veritabil deschizător de drumuri pentru Elveția, într-un sport considerat în continuare “de nișă”.
Născut ca și celebrul fotbalist croat Ivan Rakitić la Rheinfelden, în cantonul Aargau, la 15 km de orașul Basel, în zona germană a Elveției, Alex Ursenbacher este singurul jucător profesionist de snooker din țara sa. Iar acest lucru îi complică ascensiunea, Alex recunoscând, într-un interviu acordat pentru "Swiss Info", că este destul de dificil să se întrețină din sportul pe care îl practică: "Încă locuiesc împreună cu mama mea, asta cred că spune totul".
Ursenbacher s-a stabilit în Basel, însă cel mai mult timp și-l petrece în cluburi de snooker din Anglia. "Iubesc mentalitatea și nimic nu se compară cu umorul englezilor”, spune Alexander. S-a împrietenit cu tacul de snooker relativ târziu: a început să joace pe la 11 ani, după ce tatăl său îl provocase la câteva dueluri de biliard. Meciurile de snooker de la televizor l-au ademenit spre jocul cu 15 bile roșii, așa că Alex i-a propus părintelui său să încerce și asta, în loc de biliard. "Vedeam un meci de trei ore, m-am îndrăgostit imediat de tot ce înseamnă acest sport. Nu știam regulile și nici nu mai știu cât mi-a luat până să trimit o bilă în buzunar. Dar m-am gândit că este mai frumos sentimentul, având o masă mai mare decât la biliard".
Așa a ales Alex Ursenbacher snookerul, deși în copilărie a jucat și tenis, sportul dus la rang de artă în Elveția de Roger Federer. A mai încercat și arte marțiale, și fotbalul, iar în spiritul tipic elvețian a luat și lecții de muzică, la câteva instrumente. Pasiune a investit însă cel mai mult în snooker: voia să joace cât mai mult, iar după ce părăsea clubul de snooker din Basel își lipea ochii de ecranul calculatorului, urmârind până la trei dimineața filmulețe de snooker.
Primul turneu internațional l-a jucat la 13 ani, în Malta. Atunci, Alex Ursenbacher lua startul la Campionatul European U-19 și își amintește: "Stăteam în aeroport cu tacul în mână, la 13 ani, și îmi spuneam – 'm-aș putea obișnui cu viața asta'". La 15 ani, era deja campion al Elveției, neavând, practic, adversar pe măsură. Un lucru pe care Ursenbacher nu se ferește să-l recunoască.
Elveția este o țară în care, potrivit președintelui federației de specialitate, există doar aproximativ 55 de jucători de snooker legitimați, până la 200 de practicanți. Ursenbacher și-a câștigat însă statutul de jucător profesionist foarte rapid, la doar 17 ani, marcându-și debutul în World Tour în 2013. Cum li se întâmplă multor jucători, Alexander nu și-a putut menține poziția în circuit, însă în 2017 a revenit în forță, devenind campion European U-21. În același an, a reușit cel mai bun rezultat al carierei la profesioniști – o prezență în semifinale la English Open.
  • 10-2 este scorul cu care Barry Hawkins l-a învins pe Alex Ursenbacher pe tabloul principal, la Crucible
  • 141 este valoarea celui mai mare break reușit în carieră de Alexander Ursenbacher
Dacă nu m-aș putea întreține din snooker, nu cred că mi-ar păsa ce aș face. Sunt un tip sociabil, așa că, probabil, aș munci la bar, într-un club. | Alexander Ursenbacher
În opinia mea, încă nu am realizat nimic în snooker. Nu sunt nici pe departe unde vreau să fiu. Dar sper că acest lucru va atrage atenția în mass-media elvețiană. | Alexander Ursenbacher
Snooker
Ronnie O'Sullivan și-a dezvăluit planurile. Obiectivul cel mare, un nou record mondial
12/05/2022 LA 12:47
Snooker
De la Crucible la RST Snooker Club, pentru CENTURY Snooker Open, în perioada 06-08 Mai
04/05/2022 LA 20:15