Dintre toate edițiile de până acum, cea din 1966 (a 34-a) a reprezentat una de referință în istoria motorsportului. Cursa a avut loc din 18 până în 19 iunie și s-a terminat cu prima victorie a lui Ford GT 40. Totodată, atunci și-au făcut debutul la Le Mans doi piloți legendari: Henri Pescarolo (care avea să stabilească recordul de participări) și Jacky Ickx (care a stabilit recordul de 6 victorii, record doborât abia în anul 2005 de Tom Kristensen, câștigător de 9 ori).
După doi ani de participare, Ford demonstrase prea puține în raport cu investițiile majore făcute. Practic, Ferrari nu avusese adversar. Cursa a început într-o după-amiază răcoroasă și umedă, iar Bruce McLaren și Chris Amon, care aveau mașinile echipate cu pneuri Firestone, pierdea părți de cauciuc la mai mult de 210 km/h. Ei au înțeles curând că trebuiau să facă schimbul cu anvelopele Goodyear, chiar dacă ele erau produse de marele rival din războiul cauciucului de curse.
În anii următori, Goodyear a reușit să adune un total de 14 victorii în cadrul cursei Le Mans 24h, devenind o adevărată forță, cu 368 de victorii în Formula 1 – un record ce încă nu a fost doborât.
Sporturi cu Motor
Marc Marquez a câștigat Marele Premiu al Americilor, la Moto GP
04/10/2021 LA 06:33
https://i.eurosport.com/2019/12/10/2733557.jpg

A inspirat un film, o carte și un documentar

Cursa de 24 de ore din 1966 a reprezentat și inspirația pentru filmul „Marea Provocare: Le Mans 1966” (sau „Ford vs Ferrari” în SUA) lansat în această toamnă, care are în distribuție doi actori „de Oscar”: Matt Damon și Christian Bale. Filmul este despre designerul american de mașini Carroll Shelby (Damon) și despre pilotul britanic Ken Miles (Bale), care au colaborat pentru a construi o mașină de curse revoluționară (pentru Ford Motor), mai bună decât mașinile de curse ale lui Enzo Ferrari, până atunci neînvinse.
Ford e prezentat ca o corporație rece, inumană, chiar diabolică. Organigrama sa rigidă și preocuparea obsesivă pentru marketing sunt cele mai mari obstacole în calea creativității celor doi pionieri, care nu primesc libertatea necesară pentru a experimenta. Un titlu mai potrivit ar fi fost „Ford vs. Ford”, a scris „Libertatea”.
De asemenea, Le Mans 1966 l-a inspirat pe A. J. Baime să scrie cartea „Go Like Hell”. Prezentată în anul 2009, această carte prezintă detalii de culise din cursă și dedesubturile rivalității dintre Enzo Ferrari și Henry Ford II. „Go Like Hell” au strigat Bruce McLaren și Chrin Amon în timp ce se îndreptau spre victorie.
S-a făcut și un film documentar despre cursa istorică. Producția a fost realizată de americanii Nate Adams și Adam Carolla și s-a bucurat de un mare succes.
Cursa de 24 de ore de la Le Mans este și în oferta caselor de pariuri online și, evident, în secțiunea de ponturi a site-urilor care scriu despre pariuri sportive. Următoarea întrecere, cea din 2020, va începe sâmbătă, 13 iunie, și se va termina duminică, 14 iunie. Va fi cea de-a 88-a ediție, pe Circuit de la Sarthe.
Sporturi cu Motor
Porsche Supercup | Accident teribil în calificările de la W Series
28/08/2021 LA 03:45
*Le Mans 24 hours
Toyota a câștigat detașat cursa de 24 de ore de la Le Mans! Dramatism total la clasa LP2
22/08/2021 LA 14:31