Marc Marquez (Repsol Honda), născut și crescut la Cervera, Spania, este considerat la nivel global unul dintre cei mai mari piloți moto din istorie, asta deoarece are doar 26 de ani și se află în căutarea celui de-al șaselea titlu mondial MotoGP. Marc a reușit să pătrundă în ,,lumea bună” a pilotajului moto și se află în prezent între cei patru piloți care au izbutit să cucerească titlul de campion mondial la trei categorii diferite, după Mike Hailwood, Phil Read și Valentino Rossi.
Desigur, cele mai importante reușite ale carierei sunt cele cinci titluri obținute la categoria MotoGP, câștigate în 2013, 2014, 2016, 2017 și in 2018. Când a câștigat în premieră titlul, în 2013, Marc (20 de ani) a devenit cel mai tânăr campion mondial din istorie, doborând recordul deținut de americanul Freddie Spencer (21 de ani), iar recordurile bazate pe vârstă au continuat cu fiecare victorie a campionului spaniol. Succesele au continuat pentru iberic, a ajuns în ritm alert la cinci titluri mondiale MotoGP, la șapte titluri mondiale la general.

Marc Marquez, începuturi și primul contact cu motoarele

Sporturi cu Motor
Marc Marquez a câștigat Marele Premiu al Americilor, la Moto GP
04/10/2021 LA 06:33
Faptul că unghiurile pe care le găsește Marc în curbe sunt foarte greu de exprimat în cuvinte este un lucru știut de toți cunoscătorii, însă povestea marelui campion spaniol este mai puțin cunoscută. Marc și Alex, copiii familiei Marquez, au crescut dorind să concureze pe pistă, să se întreacă pe motoare și să guste adrenalina dulce a unei curse strânse.
https://i.eurosport.com/2019/07/07/2634033.jpg
Marc, fratele mai mare al familiei, a copilărit la Cervera, în Spania, alături de Alex, mezinul familiei Marquez, cu trei ani mai mic decât Marc. Cei doi frați au luat contactul cu motoarele încă de când erau doar niște copii, asta pentru că tatăl lor, Julia, și unchiul lor, Ramon, lucrau în mod voluntar la un club de curse local denumit Moto Club Segre. Mama lor, Roser, era prezentă și ea, pregătindu-le celor de la club sandwich-uri. La vârsta de patru ani, Marc a primit prima lui motocicletă, vehicul care era prevăzut cu două roți ajutătoare pentru a evita posibilele accidente. Un an mai târziu, Marc și-a expus în mod clar dorința de a deveni pilot de curse, însă procesul avea să fie unul destul de dificil, asta din cauza dezvoltării fizice lente a ibericului. Părinții lui Marc erau nevoiți să-i pregăteascu tot felul de sucuri exclusiv din fructe pentru a-i grăbi evoluția.
Pentru că greutatea lui nu era la standardele impuse de competițiile în care se putea înscrie, Marc adăuga câte un kg de plumb motocicletei lui pentru a compensa diferența dintre el și rivalii lui. Din acest motiv, el a fost denumit ,,Furnica din Cervera”, asta pentru că este capabil să piloteze motociclete mult mai grele decât el, precum furnicile transportă încărcături mult mai grele decât ele. Într-un interviu sincer și dureros, mama lui Marc, Roser, a mărturisit că au existat vremuri în care familia renunța la mese pentru ca Marc să aibă posibilitatea de a-și cumpăra cizme pentru curse.
,,Le-am spus mereu să se bucure de curse. Nu i-am forțat niciodată să continue sau să se oprească. Cursele au fost mereu un sinonim pentru distracție, însă acasă revenim la familia care am fost dintotdeauna. Teamă? Nu, dar atunci când sunt implicați în vreun accident, le spun să-și ridice mâinele pentru ca eu să înțeleg de acasă că ei sunt în regulă. Uneori mi-e greu să cred ce se întâmplă. Marc era atât de firav... trebuia să facem mereu shake-uri din fructe pentru a-l ajuta să crească”, a mărtuisit Roser pentru cycleworld.com.

Valentino Rossi, eroul lui Marc Marquez

Valentino Rossi, cu 14 ani mai mare decât spaniolul, a fost idolul din copilărie al lui Marc, iar Marquez a reușit să pună în aplicare zicala potrivit căreia trebuie să muncești până când idolii îți devin rivali. Deși au existat multe declarații în care Marc și-a exprimat admirația față de "Il Dottore", au apărut totuși câteva episoade care au dat naștere unor conflicte declarate doar de italian. ,,Când eram mic, aveam o mulțime de modele cu motocicletele lui Valentino Rossi. Am fost un mare fan. Îmi place mult cu pilotează. Valentino a fost referința mea, eroul meu și este o plăcere să concurez cu el”, a mărturisit Marquez într-un interviu pentru The Guardian.
https://i.eurosport.com/2019/04/12/2563902.jpg
Lucrurile au degenerat între cei doi încă din 2015, în cadrul Marelui Premiu al Argentinei, acolo unde Rossi și Marquez s-au intersectat foarte aproape de final, iar spaniolul a pierdut controlul. Italianul a câștigat cursa, iar mai târziu, în același an, la Assen, Rossi a ieșit din nou câștigător în cursa cu Marquez, însă titlul a ajuns la Jorge Lorenzo. După acest eveniment, Rossi l-a acuzat pe Marquez că și-a ajutat compatriotul să câștige, menționând că nu-l va ierta niciodată pentru gestul făcut.
În timp ce italianul de la Yamaha are șapte trofee de campion mondial la clasa-regină, Marc Marquez se pregătește intens pentru cel de-al șaselea, moment care pare a fi doar o chestiune de timp.
Sporturi cu Motor
Porsche Supercup | Accident teribil în calificările de la W Series
28/08/2021 LA 03:45
*Le Mans 24 hours
Toyota a câștigat detașat cursa de 24 de ore de la Le Mans! Dramatism total la clasa LP2
22/08/2021 LA 14:31