Getty Images

Sezonul de MotoGP continuă cu etapa din Argentina în direct pe Eurosport

Sezonul de MotoGP continuă cu etapa din Argentina în direct pe Eurosport
By Getty Images

The 28/03/2019 at 12:00Updated The 28/03/2019 at 12:12

A doua etapă din Campionatul Mondial de motociclism viteză se vede pe Eurosport 1 între 29 și 31 martie.

Sezonul 2019 din MotoGP a debutat abrupt cu o rundă palpitantă în Qatar, acolo unde Andrea Dovizioso a obținut la limită primul succes sezonului. Italianul de la Ducati l-a devansat pe campionul mondial en-titre, Marc Marquez, în timp ce podiumul a fost completat de britanicul Cal Crutchlow. Valentino Rossi, plecat de pe locul 16 pe grilă, a reușit într-un final să termine pe locul cinci, iar colegul său de la Yamaha, Maverick Vinales, plecat din pole-position, a venit abia pe poziția a șaptea.

Pe lângă Ducati și Repsol Honda, gruparea niponă Suzuki a impresionat printr-un loc patru al lui Alex Rins. La capitolul dezamăgiri îl trecem însă pe Jorge Lorenzo, care la prima cursă alături de Honda a încheiat cursa pe locul 13, mult în spatele colegului Marquez.

Bătălia pentru victorie a fost interesantă în Qatar, circuitul din Losail producând mult spectacol în fiecare an. Acum urmează să trecem în America de Sud pentru Grand Prix-ul din Argentina, care va avea loc pe circuitul Termas de Rio Hondo. Caravana competiției a revenit în Argentina odată cu sezonul 2014, fiind locul în care Marquez a bifat două victorii (în 2014 și 2016), ceilalți învingători fiind Rossi (2015), Vinales (2017) și Crutchlow anul trecut.

Și dacă tot am adus în discuție cursa din 2018, trebuie să amintim de incidentele petrecute în cursa argentiniană. Mai întâi, ploaia s-a jucat cu deciziile organizatorilor, iar piloții au avut cel mai mult de suferit. La început s-a declarat ca fiind o cursă uscată, sportivii făcând deja alegerea pneurilor de ploaie. Aversa a început, dar s-a terminat la fel de repede, pista s-a uscat, iar comisarii de cursă i-au convins pe piloți să meargă la boxe pentru a schimba motocicletele. Singurul care a riscat și a mers pe slick-uri a fost Jack Miller, cel plecat din pole-position. Regulamentul nu permite schimbarea motocicletei în timpul cursei, astfel că ceilalți au fost retrogradați cu trei grile în spate, iar la re-start s-a format imaginea bizară cu Miller în față și restul plutonului mult mai în spate.

Nu a fost singura fază controversată din acel Grand Prix. Incidentele au curs pe bandă rulantă, iar în prim-plan s-a aflat Marquez, spaniolul șicanându-l pe Aleix Espargaro într-un moment în care era mai rapid cu patru secunde. Marquez și-a cerut scuze ulterior, dar a venit acroșajul cu Rossi, italianul căzând în cele din urmă. Învingător a ieșit la final Crutchlow, iar Marquez, care a terminat pe locul 5 inițial, a primit o penalizare de 30 de secunde și a ajuns pe locul 18, în afara punctelor.

Și în 2019 ne poate aștepta o nouă cursă palpitantă, în care Marquez, Dovizioso, Rossi, Lorenzo, Vinales, Rins sau Crutchlow se vor implica în lupta pentru un nou succes. La fel se va întâmpla la Moto 2 și Moto 3, clasele mici oferind un spectacol frumos în Qatar. La Moto 2 primul învingător din 2019 a fost Lorenzo Baldassari, iar la Moto 3 tânărul japonez Kaito Toba.

Program TV:

Vineri, 29 martie:

Ora 13:45 – Antrenamente 1 (Moto 3) – Eurosport 1

Ora 14:45 – Antrenamente 1 (Moto 2) – Eurosport 1

Ora 15:45 – Antrenamente 1 (MotoGP) – Eurosport 1

Ora 18:15 – Antrenamente 2 (Moto 3) – Eurosport 1

Ora 19:00 – Antrenamente 2 (Moto 2) – Eurosport 1

Ora 20:00 – Antrenamente 2 (MotoGP) – Eurosport 1

Sâmbătă, 30 martie:

Ora 19:00 – Calificări Moto 2 (PREMIERĂ) – Eurosport 1

Ora 21:35 – Calificări MotoGP (PREMIERĂ) – Eurosport 1

Duminică, 31 martie:

Ora 18:30 – Cursa Moto 3 (PREMIERĂ) – Eurosport 1

Ora 19:15 – Cursa Moto 2 – Eurosport 1

Ora 20:45 – Cursa MotoGP – Eurosport 1

*Toate sesiunile din Grand Prix-ul Argentinei pot fi urmărite LIVE pe Eurosport Player.