În 1968, Peggy Fleming intra din postura de favorită în concursul olimpic, la individual feminin. Avea doar 19 ani și s-a achitat perfect de sarcină. În primul rând, SUA și-a recuperat supremația în această probă, după victoriile din 1956 și 1960 repurtate de Tenley Albright și Carol Heiss, seria americancelor fiind întreruptă la Innsbruck, în 1964, de olandeza Sjoukje Dijkstra. În al doilea rând, aurul câștigat la patinaj artistic de Peggy Fleming a fost singurul câștigat de delegația americană la acea ediție a Jocurilor.
Vă vine să credeți? Nu s-a mai întâmplat de atunci ca SUA să aibă o singură medalie de aur. Când am câștigat eu, era o perioadă atât de complicată în SUA, dar și în lume, cu Războiul din Vietnam. Victoria mea a fost o gură de oxigen pentru tinerii de atunci. Iar mie mi-a schimbat viața acel moment.
Peggy Fleming
La Grenoble, Peggy Fleming cucerise nu doar arbitrii, ci și publicul. Și-a făcut apariția într-o rochiță simpluță, de culoare Chartreuse, despre care se vorbea peste tot. Acea nuanță galben-verzui este inspirată de lichiorul cu același nume, produs de călugării de la mănăstirea Grande Chartreuse, din Grenoble, în două culori – verde și galben. “Mama s-a gândit la toate detaliile! Culoarea aceea simbolizează renașterea și un nou început. Ea a fost convinsă că dacă port această culoare, francezii mă vor îndrăgi mai mult și mă vor aplauda mai cu foc”, mărturisește Peggy Fleming, într-un interviu aniversar publicat chiar astăzi de Olympic Channel.
Sporturi de Iarnă
Discovery Sports întărește oferta sporturilor de iarnă, în așteptarea Jocurilor Olimpice
07/10/2021 LA 16:24

Continuă să strălucească în lumea patinajului artistic și după aniversarea de 70 de ani

Dublă campioană mondială la startul Jocurilor Olimpice de la Grenoble, Peggy Fleming a făcut pasul la profesioniști imediat după ce și-a mai adăugat o cunună mondială în palmares, tot în 1968, în anul succesului olimpic.
A cutreierat lumea cu show-uri demonstrative de anvergură. În 1980, ABC Sport titra cu litere de-o șchioapă că "Patinatorii americani au făcut prima vizită în China". În fruntea grupului se aflase chiar Peggy Fleming, iar această adevărată încercare de misionariat a strâns peste 800 de milioane de chinezi în fața micilor ecrane. Iar proiectele nativei din San Jose nu s-au oprit aici.
https://i.eurosport.com/2020/07/27/2856499.jpg
În plină luptă cu noul coronavirus, Peggy Fleming a reușit, la jumătatea lunii iulie, să organizeze prima competiție virtuală de patinaj artistic, sub egida Peggy Fleming Trophy – competiție inaugurată în 2018, în Colorado. Sub amenințarea anulării întrecerii, campioana olimpică din 1968 a venit cu ideea ca fiecare sportiv să concureze pe patinoarul cel mai apropiat de casă, toate exercițiile fiind transmise online, respectând un desfășurător normal de competiție.
În prezent, deși a fost o sportivă recunoscută pentru calitățile sale atletice, Peggy Fleming militează pentru ca sportul în care a excelat să își facă o analiză temeinică și să regândească direcția de dezvoltare, revalorizând componenta artistică.
Am iubit mereu dimensiunea artistică a patinajului. Iubesc muzica. Am cântat la vioară înainte să mă apuc de patinaj. Sper ca patinajul artistic să își găsească acel echilibru, necesar și în viață. Sărituri și interpretare. Cred că publicul ar fi mai mulțumit, dar este, într-adevăr, mai greu pentru sportivi. Eu simt că, acum, se pune prea mult accent pe aspectul tehnic, sunt prea multe sărituri triple, cvadruple. Peggy Fleming

Aniversarea de 30 de ani a victoriei de la JO a prins-o pe masa de operație

Viața i-a servit lui Peggy Fleming multe provocări.
Mai întâi, pe când aceasta avea doar 12 ani, antrenorul ei, Williams Kip, a fost una dintre victimele zborului 548 Sabena, în care a pierit întreaga echipă de patinaj artistic a Statelor Unite, în drumul spre Campionatele Mondiale din februarie 1961. Competiția a fost anulată după drama ce a lovit una dintre cele mai importante națiuni participante, iar Peggy a fost nevoită să își găsească un nou mentor.
Apoi, în 1998, Peggy Fleming a fost diagnosticată cu cancer la sân, fiind supusă de urgență unei intervenții chirurgicale, chiar în ziua aniversării de 30 de ani a succesului său de la Grenoble. Peggy a învins cancerul și a devenit o portavoce importantă pentru multe organizații caritabile și fundații care sprijină lupta cu această maladie.
https://i.eurosport.com/2020/07/27/2856498.jpg
Sporturi de Iarnă
Prima reacție a lui Daniil Medvedev, după ce a câștigat Turneul Campionilor: "Ce meci!"
22/11/2020 LA 21:20
Sporturi de Iarnă
Eisenbichler a câștigat prima etapă din Cupa Mondială. Dezamăgire pentru campionul ediției trecute
22/11/2020 LA 18:21