de Marian URSESCU
Eliza Samara își serbează azi ziua de naștere. Face 33 de ani, iar cei mai mulți dintre ei i-a dedicat în întregime sportului pe care-l practică.
Eliza joacă tenis de masă de când se știe. De la 5 ani a intrat în sală și continuă să o facă zilnic, cu o mare plăcere.
Tenis de Masă
Victorie în lacrimi pentru Rareș Șipoș la Campionatul Național de tenis de masă
18/04/2022 LA 13:33
- Cum e să participi la un concurs de ziua ta? "Sunt obișnuită, am făcut-o de nenumărate ori! Din acest punct de vedere e o zi ca oricare alta. Îmi aduc aminte că am jucat în calificările pentru Jocurile Olimpice din 2016, acum sunt la Campionatele Naționale", spune Eliza Samara, care în România concurează pentru Steaua București.
A avut parte de suprize de-a lungul timpului. "Țin minte că, acum trei ani, când împlineam 30 de ani, m-am trezit la sală cu părinții mei. Mama a venit cu un tort imens. A fost o mare bucurie pentru mine", rememorează Eliza.
Acum, sportiva din Constanța, are un singur gând. Să scape de durerile de spate. "De ceva timp lupt cu o hernie de disc care nu-mi dă pace. Sunt nevoită să mă operez, nu există altă scăpare", explică numărul 29 mondial.

Eliza Samara, naveta între Polonia - Japonia - România

Eliza face naveta pe ruta București - Tarnobrzeg - Nagoya. Joacă pentru Steaua București, Enea Siarkopol Tarnobrzeg și Top Nagoya. "La tenis de masă, în funcție de programul competițional, poți să joci pentru mai multe cluburi. În Polonia sunt de șase ani și acum am mai semnat pe alți doi. "
https://i.eurosport.com/2020/04/26/2811081.jpg
Recent, Eliza Samara a câștigat pentru a treia oară Liga Campionilor cu Enea Siarkopol Tarnobrzeg. Campioana Poloniei a învins în finală pe TTC Berlin. "Antrenorul nostru ne-a spus de la început că nu avem obiectiv. Dacă vom câștiga, va fi foarte fericit." A fost al doilea trofeu pentru Tarnobrzeg după cel din 2019 și al treilea din carieră. Primul trofeu a venit în 2015, pe când evolua la campioana Turciei, Fenerbahce Istanbul.

Focusată pe Campionatul European de la Munchen

Eliza Samara vrea să scape cât mai repede de durerile de spate pentru a putea participa în luna august la Campionatele Europene de la Munchen (Germania). "M-aș fi operat acum, dar mai am de jucat play-off în Polonia și Campionatele Naționale ale României", explică Eliza. "La Munchen, voi lua startul la individual, dublu și dublu mixt. Cel mai probabil, la dublu voi face pereche cu Andreea Dragoman, iar la mixt aș vrea să fac tot cu austriacul Robert Gardoș", a declarat Samara.
Eliza se antrenează și acum, minimum patru ore pe zi. "La început stăteam în sală și șapte-opt ore. Sunt persoane care mă întreabă: 'Dar de ce te antrenezi atât de mult?'
Când te uiți la televizor, pare ușor. Mulți mă întreabă de ce-mi trebuie pregătire fizică, că jucătorii nu par obosiți după meci, că nu au nevoie de recuperare. Dar nu e așa. Faci febră musculară, te dor toți mușchii. După un meci de două ore, chiar dacă joc doar cu mâna stângă, am febră și la mâna dreaptă", spune râzând Eliza.

Tenisul de azi e mult mental

Eliza Samara mai știe ceva. Ca să reușească, să aibă rezultate, trebuie să-și domine adversarii psihic. "Ai nevoie de un mental puternic. Nu trebuie să dai înapoi la nicio minge. Fizicul și mentalul sunt mână în mână. Degeaba ești tare psihic, dacă picioarele nu te mai ascultă. După un schimb de 20 de lovituri, câteodată simți că-ți cade mâna", explică Eliza Samara.
Într-un sport în care se face performanță și la peste 40 de ani, sau uneori chiar 50, cazul luxemburghezei Ni Xialian, care a participat la a cincea Olimpiadă la 58 de ani, Eliza Samara se gândește la cea de-a cincea ediție de Jocuri Olimpice. "Îmi doresc să ajung la Paris, să joc și, de ce nu, să-mi trec în palmares, medalia care-mi lipsește din CV", a încheiat constănțeanca.
7 medalii de aur la Campionatele Europene are în palmares Eliza Samara. Se adaugă 5 de argint și tot atâtea de bronz
14 a fost cea mai bună poziție în topul mondial ocupată de jucătoarea română în ianuarie 2013
Tenis de Masă
Eliza Samara, după câștigarea Ligii Campionilor: "E minunat să fim cea mai bună echipă din Europa"
09/04/2022 LA 19:13
Tenis de Masă
Elizabeta Samara a câștigat Liga Campionilor la tenis de masă
09/04/2022 LA 08:27