Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

10 zile până la startul turneului de la US Open și 10 lucruri de știut despre Grand Slam-ul american

Cezara Paraschiv

Actualizat 21/08/2020 la 10:33 GMT+3

US Open 2020 va fi un turneu cum nu s-a mai văzut. Nu vor fi spectatori în tribune, deținătorii trofeelor de la simplu vor lipsi, iar protocoalele de securitate vor fi diferite față de tot ce a existat până acum. Însă turneul de Mare Șlem american este unul care oferă povești senzaționale pe bandă rulantă, iar spectacolul este garantat la New York.

Rafael Nadal este deținătorul trofeului la US Open

Credit imagine: SID

Cu 10 zile rămase până la startul US Open 2020, vă prezentăm 10 lucruri pe care trebuie să le știe orice fan al tenisului despre turneul american.

Ce înseamnă însă US Open?

1. Cea mai mare arenă de tenis a lumii
”Arthur Ashe Stadium” are o capacitate de 23.771 de locuri, fiind cea mai mare arenă permanentă de tenis a lumii (unica cu peste 20.000 de locuri). A fost inaugurată în 1997, la timp pentru a fi martoră“la nașterea unei noi stele a tenisului”, când Venus Williams a învins-o în semifinale pe românca Irina Spîrlea, calificându-se, astfel, în prima finală de Grand Slam a carierei sale.
Arthur Ashe Stadium
2. Unul dintre cele mai vechi turnee de tenis din lume
US Open este continuatorul “U.S. National Championship”, care a debutat în 1881. În 2020, se va juca ediția 140 a US Open-ului. Acest turneu nu a lipsit în nici măcar un an din calendarul competițional, spre deosebire de celelalte trei turnee de Grand Slam – Australian Open, Roland Garros și Wimbledon.
3. Primul turneu de Mare Șlem care a introdus tie-break-ul
În 1970, Billy Talbert a decis ca seturile ajunse la scorul de 6-6 la game-uri să fie decise la “moarte subită”. Arbitrii de linie fluturau stegulețe roșii, fani iubeau această regulă, însă jucătorii o urau.
În 1975, a fost adoptat tie-break-ul consacrat până în ziua de astăzi, de 13 puncte sau “primul la 7 plus diferență de două puncte pe tabelă”, pentru toate cele cinci seturi.
În prezent, fiecare turneu de Mare Șlem are o variantă proprie de departajare în setul final în caz de egalitate la game-uri în fazele finale ale acestuia.
4. Primul turneu care a introdus jocul în sesiune de seară
În 1975, debuta tradiția sesiunilor de seară sclipitoare la New York, în care meciurile de tenis erau aduse sub nocturnă.
Nici până în ziua de astăzi, la Grand Slam-urile europene nu se joacă serile în sesiuni speciale, iar Roland Garros-ul nu a apucat să joace până acum vreun meci sub lumină artificială, așteptând încă debutul noului acoperiș.
5. Primul turneu care a oferit premii egale
În 1973, US Open-ul a devenit primul turneu de Grand Slam care a acordat premii egale pe tablourile principale. Atunci, campionii John Newcombe și Margaret Court au primit câte 25.000 de dolari fiecare.
Premiile de la US Open vor fi egale și în 2020, chiar dacă ATP și WTA au avut politici diferite în ceea ce a însemnat redistribuirea unui fond de premiere mai mic la tradiționala întrecere de la Cincinnati,etalând o evidentă diferență de viziune (ATP a decis să sprijine jucătorii de la baza piramidei, crescând premiile și calificările și primele tururi, în timp ce WTA a preferat să nu taie prea mult din cecul campioanei).
La US Open 2020, campionii de la simplu vor încasa câte trei milioane de dolari fiecare, o scădere cu 22% față de premiul de anul trecut câștigat de Rafael Nadal sau Bianca Andreescu.
6. Schimbări multe ale suprafeței de joc
Spre deosebire de Wimbledon, care a fost organizat mereu pe iarbă, US Open-ul a fost un turneu care a jonglat cu suprafețele. Între 1881 și 1974 s-a jucat pe iarbă, între 1975 și 1977 s-a jucat pe zgură, iar în 1978 a fost adoptată suprafața hard, de tip Deco-Turf. După ediția 2019, organizatorii au anunțat însă că vor schimba din nou suprafața, alegând varianta Laykold.
În acest moment, după lunga pauză competițională, și adaptarea la noua suprafață de joc va fi o mare provocare.
7. Grand Slam-ul fără "Fedal"
US Open este, din păcate, singurul turneu de Mare Șlem care nu a avut parte de o confruntare între Roger Federer și Rafael Nadal. Cei doi au jucat de cele mai multe ori la Roland Garros (6-0 pentru Nadal), având câte patru dueluri la Australian Open (3-1 Nadal) și Wimbledon (3-1 Federer).
În 2020, US Open va deveni primul Grand Slam după 21 de ani care nu îl va avea la start nici pe Nadal, nici pe Federer. US Open 1999 a fost ultimul turneu de Mare Șlem în care nici elvețianul, nici spaniolul nu s-au aflat la start. Federer absentează din cauza problemelor la genunchi și a celei de-a doua intervenții chirurgicale efectuate, în timp ce Nadal nu a dorit să facă deplasarea din cauza crizei coronavirusului.
8. Prima finală de Grand Slam între surori
US Open 2001 a fost primul Grand Slam care a programat o finală între surori. Venus Williams a învins-o atunci pe Serena Williams, 6-2, 6-4.
Pete Sampras et Andre Agassi à l'US Open en 2002.
9. Turneu fără Rege
Rafa Nadal este “Rege” la Roland Garros, cu 12 trofee. La Wimbledon – Roger Federer cu 8 trofee, iar la Australian Open – Novak Djokovic (8). US Open-ul este însă un turneu de Mare Șlem care, cel puțin în Era Open, nu și-a găsit un campion absolut, Jimmy Connors, Pete Sampras și Roger Federer având, fiecare, câte cinci trofee. Și la feminin este egalitate în topul celor mai multe titluri câștigate în Era Open, Serena Williams și Cheris Evert având câte șase trofee.
În general, la Flushing Meadows au loc cele mai mari surprize. Dovada: US Open este singurul Grand Slam care, începând cu 2006, a mai încoronat în două rânduri și sportivi nenumiți Federer, Nadal, Djokovic, Murray sau Wawrinka (Del Potro și Cilic). Acest lucru nu s-a mai întâmplat în alt Grand Slam, la masculin.
La feminin, US Open-ul, la fel ca și Roland Garros-ul, nu a mai fost câștigat de două ori de aceeași jucătoare începând cu 2014, însă nici o finală Pennetta - Vinci nu a mai existat la alt Grand Slam.
10. Trofee cu stil
Trofeele oferite la US Open începând cu 1987 au fost create, din argint, de firma Tiffany & Co.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo