Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

2021 în sport | Emma Răducanu, fenomenul anului în tenisul mondial feminin

Irina Aldea

Publicat 23/12/2021 la 15:39 GMT+2

2021 în sport | Emma Răducanu a fost de departe cea mai mare surpriză a anului 2021 în circuitul feminin de tenis. Sportiva din Marea Britanie a luat prin surprindere pe toată lumea cu evoluțiile ei din acest sezon competițional, mai ales cu nivelul atins la US Open.

Emma Răducanu

Credit imagine: Eurosport

Emma Răducanu a început anul 2021 pe locul 343 în clasamentul WTA și nimic nu părea în luna ianuarie să anunțe succesul ei din a doua jumătate a sezonului. Acum, sportiva din Marea Britanie se află pe locul 19 WTA și încheie un sezon competițional de-a dreptul fabulos cu un singur titlu în palmares, dar ce mai titlu: US Open 2021.
Emma Răducanu 2021 de vis
Până la Wimbledon, acolo unde a surprins pe toată lumea cu evoluțiile ei, Emma Răducanu jucase în cadrul unui singur turneu WTA, la Nottingham, pe iarbă. Acolo, ea a cedat încă din primul meci în fața compatrioatei Harriet Dart, scor 3-6, 4-6. Emma Răducanu a ales să rămână la Nottingham și să continue pregătirea pentru cel de-al treilea turneu major al anului, Wimbledon.

Emma Răducanu, revelația anului în 2021, a făcut revoluție în circuitul feminin de tenis

În cadrul turneului ITF de la Nottingham, Emma a obținut și primele victorii înainte de Wimbledon, cu Storm Sanders (7-6, 6-2) și Timea Babos (6-3, 6-3), înainte de a ceda în fața Tsvetanei Pironkova, scor 4-7, 6-7. Înaintea celui de-al treilea turneu major al anului exista doar varianta ca talentul Emmei să confirme primirea wildcardului din partea organizatorilor, asta pentru că rezultatele anterioare nu reprezentau un punct solid de plecare.
Exact asta s-a întâmplat la All England Club. De nicăieri, fata simpatică, modestă și carismatică, fiică a unei mame chinezoaice și a unui tată român, a luat pe sus terenurile de iarbă de la Wimbledon, fiind însoțită de un mentor de calibru: Nigel Sears. Prima victimă a fost Vitalia Diatchenko, pe care a învins-o cu 7-6, 6-0. Mai apoi, sportiva reprezentând Marea Britanie a învins două jucătoare de top 50 (Marketa Vondrousova – 6-2, 6-4, și Sorana Cîrstea – 6-3, 7-5), pentru ca apoi să fie nevoită să abandoneze în faza optimilor de finală în fața australiencei Ajla Tomljanovic.
Emma Răducanu

Emma Răducanu și lovitura carierei: US Open 2021, din calificări, la poze alături de trofeu

După Wimbledon, Emma Răducanu a luat o decizie pe care mulți au interpretat-o ca fiind cel puțin ciudată, având în vedere evoluțiile de la All England Club: și-a demis antrenorul, pe Nigel Sears. Pentru Emma au urmat 3 turnee între Wimbledon și US Open, 2 WTA și 1 ITF. Britanica s-a înscris la turneele de la San Jose (WTA), Landisville (ITF) și Chicago, obținând 8 victorii (3 înfrângeri).
Pe 25 august, chiar înainte de startul calificărilor US Open, Emma Răducanu a anunțat că are un nou tehnician în echipă, pe Andrew Richardson, un antrenor care nu bifase nicio performanță notabilă anterior. Tenismena în vârstă de 19 ani urma să ia startul în calificări, pornind la un drum fantastic, nesperat de bun. Acolo, Emma le învingea pe rând pe Bibiane Schoofs (6-1, 6-2), Mariam Bolkvadze (6-3, 7-5) și Mayar Sherif (6-1,6-4) și obținea calificarea pe tabloul principal.
Emma Raducanu en demi-finale de l'US Open 2021.

Emma Răducanu: drumul nebun spre titlul US Open 2021

Emma Răducanu și-a început drumul spre trofeu cu întâlnirea din primul tur cu Stefanie Voegele, pe care a învins-o fără emoții, cu scorul de 6-2, 6-3. Au urmat apoi doar adversare aflate în Top 50 WTA, cu excepția canadiencei Leylah Fernandez. Emma a trecut de Shuai Zhang în turul 2 (6-2, 6-4), iar în turul 3 a obținut cea mai convingătoare victorie, a cedat un singur game cu Sara Sorribes Tormo.
În continuare a făcut victime într-o manieră clară, le-a învins pe rând pe Shelby Rogers (6-2, 6-1), Belinda Bencic (6-3, 6-4), Maria Sakkari (6-1, 6-4) și Leylah Fernandez (6-4, 6-3). Emma Răducanu a devenit în acel moment prima jucătoare din Marea Britanie câştigătoare a unui turneu de Grand Slam în ultimii 44 de ani.
picture

Mingea care a schimbat istoria tenisului! Aşa a câştigat Emma Răducanu US Open

Așa s-a transformat Emma Răducanu în prima jucătoare din istorie care vine din calificări și pleacă acasă cu trofeul. Totul s-a întâmplat fără set pierdut, iar britanicii s-au îndrăgostit iremediabil de puștoaica talentată și cu un zâmbet de aur, care a reușit să cucerească deopotrivă fanii sportului alb din China și România.

Emma Răducanu, în lumina reflectoarelor și în atenția sponsorilor

După US Open 2021, acolo unde a încasat 2,5 milioane de dolari, Emma Răducanu a luat o nouă decizie controversată, aceea de a se despărți și de Andrew Richardson, alături de care a lucrat doar pe durata turneului major de la Flushing Meadows. Odată cu succesul de la New York, Emma Răducanu a fost asaltată de sponsori, dornici să o transforme pe tenismenă într-o adevărată personalitate populară la nivel global.
picture

US Open: Top 5 puncte reușite de Emma Răducanu la un Flushing Meadows de vis

Imediat după US Open, Emma Răducanu a devenit ambasador al celebrului brand de bijuterii Tiffany & Co, iar cel mai recent, sportiva de origine română a semnat un parteneriat cu Evian. Experții în marketing au transmis deja că originile ei româno-chineze, jocul de excepţie şi personalitatea sa seducătoare fac din Emma Răducanu un "brand de aur".
Va reuși Emma Răducanu să câștige un titlu de Grand Slam și în 2022?
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo