Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

2021 în sport | Revelațiile sezonului în tenis! Cine a impresionat în ultimul an

Alex Masgras

Publicat 30/12/2021 la 11:52 GMT+2

Anul 2021 ne-a oferit câteva surprize în tenisul mondial, atât în tenisul masculin, cât și în cel feminin. 2021 ne-a oferit o idee despre jucătorii care încearcă să facă anul viitor pasul către elita tenisului mondial.

Revelațiile sezonului 2021 în tenis

Credit imagine: Eurosport

Anul 2021 a fost marcat de încercarea lui Novak Djokovic de a cuceri Golden Slamul, surpriza produsă de Emma Răducanu la US Open, o câștigătoare surpriză la Roland Garros și, ceea ce mulți credeau la vremea respectivă, ultimul meci al lui Roger Federer la Wimbledon.
Cu toate acestea, ultimele 12 luni ne-au propus mai mulți jucători sau jucătoare care au impresionat:

Hubert Hurkacz

Hubert Hurkacz a avut parte în 2021 de cel mai bun sezon al carierei. Jucătorul polonez a avut un salt impresionant în acest an, ajungând de pe locul 34, până pe locul 9 în clasamentul ATP. Polonezul de 24 de ani a câștigat anul acesta în premieră un turneu de categoria Masters 1000, atunci când s-a impus în turneul de la Miami. În martie, la turneul din Florida, el a avut un parcurs impresionant, trecând de jucători precum Denis Shapovalov, Milos Raonic, Stefanos Tsitsipas, Andrey Rublev și Jannik Sinner.
El a devenit atunci primul jucător din Polonia care câștigă un turneu ATP Masters 1000, iar tenisul polonez poate spera, ca după Iga Swiatek, câștigătoarea din 2020 a turneului de la Roland Garros, să aibă succes și în tenisul masculin.
picture

ATP Miami | Rezumatul finalei Jannik Sinner - Hubert Hurkacz, încheiată cu victoria polonezului

Cel mai important moment al anului și al carierei pentru Hurkacz a venit la Wimbledon. După victoria de la Miami, polonezul a avut parte de o serie negativă, cu șase înfrângeri la rând. Cu toate acestea, pe iarba de la All England Club, Hurkacz a reușit o primă surpriză, după victoria în fața lui Daniil Medvedev, al doilea favorit al turneului.
Dacă puțini îi dădeau șanse împotriva lui Medvedev, și mai puțini ar fi crezut că polonezul poate rezista presiunii unui meci cu Roger Federer pe terenul central. Nu numai că polonezul l-a învins pe campionul elvețian, dar a făcut-o într-un stil cum nimeni nu credea că va avea ocazia să vadă la Wimbledon. L-a învins pe Roger Federer cu 6-3, 7-6, 6-0.
picture

Wimbledon 2021: Rezumatul meciului Hubert Hurkacz - Roger Federer 6-3, 7-6, 6-0

Jannik Sinner

Jannik Sinner este o altă mare speranță a tenisului italian. Cu patru turnee câștigate în acest an, Sinner a avut și el un salt impresionant în clasamentul ATP, de pe locul 37, până pe locul 10. Acesta a fost un an al premierelor pentru italian, care a jucat și prima sa finală de ATP Masters 1000 la Miami, pierdută în fața lui Hubert Hurkacz.
Finalul anului i-a oferit ocazia de a juca și la Turneul Campionilor de la Torino, chiar în fața propriilor spectatori. Profitând de abandonul conaționalului său, Matteo Berrettini, Sinner a avut șansa să joace la Torino, chiar dacă ratase această ocazie cu câteva săptămâni în urmă.
picture

Turneul Campionilor 2021 | Rezumatul victoriei lui Jannik Sinner în fața lui Hubert Hurkacz

La doar 20 de ani, el a devenit cel mai tânăr jucător care participă la Turneul Campionilor, de la Juan Martin Del Potro în 2008. Acesta a reușit și o victorie, chiar în fața omului care îl învinsese în finala de la Miami. Cu un public entuziasmat în spate, Sinner și-a luat revanșa, după care a fost foarte aproape de a obține o a doua victorie, chiar dacă nu mai avea șanse de calificare în semifinale. El i-a făcut viața grea lui Daniil Medvedev, având chiar și două mingi de meci, dar nu a reușit să obțină ce ar fi fost prima sa victorie împotriva unui jucător din top 5.
Sinner rămâne cu cele patru ale sale câștigate în 2021 (Melbourne 1, Sofia, Washington și Antwerp), dar și cu foarte multe speranțe pentru 2022.

Casper Ruud

Norvegianul Casper Ruud a fost și el unul dintre jucătorii care au avut una dintre cele mai impresionante ascensiuni în 2021. El a terminat anul trecut pe locul 27 în clasamentul ATP, în timp ce la finalul acestui an se află pe locul 8. De asemenea, el se află pe locul 3 în circuitul ATP în ceea ce privește numărul de victorii.
Spre deosebire de 2020, Ruud și-a îmbunătățit foarte mult jocul pe hard, reușind în acest an să obțină și primul titlu al carierei pe această suprafață, la San Diego. Forma sa bună pe hard a fost confirmată și de evoluțiile de la Toronto și Cincinatti, acolo unde a ajuns în sferturile de finală și l-au dus mai aproape de un loc la Turneul Campionilor.
La Torino, Ruud a făcut o nouă figură foarte frumoasă, ajungând până în semifinale, după victorii în fața lui Andrey Rublev și Cameron Norrie. Ajuns în semifinale, el a fost învins de Daniil Medvedev, cel care avea să câștige trofeul.
picture

Rezumatul meciului care a decis semifinalele la Turneul Campionilor: Casper Ruud - Andrey Rublev

Tot în 2021, el a reușit să ajungă în premieră în optimile unui turneu de Grand Slam. Acest lucru se întâmpla la începutul anului, la Australian Open. Din nefericire pentru el, parcursul lui s-a încheiat cu un abandon în timpul partidei cu Andrey Rublev.
Pentru 2022, nu ne putem aștepta decât la lucruri interesante din partea norvegianului, iar Australian Open, turneul de Grand Slam care va debuta pe 17 ianuarie, va fi șansa perfectă pentru a urmări ce ne pregătește Casper Ruud în noul an.

Barbora Krejcikova

Barbora Krejcikova a produs marea surpriză la Roland Garros, atunci când a câștigat primul său titlu de Grand Slam. Jucătoarea în vârstă de 25 de ani nu era străină surprizelor, după ce și în 2020 a surprins în mod plăcut, ajungând în săptămâna a doua de la Paris de pe locul 114 WTA.
Cu toate acestea, cehoaica a trecut la nivelul următor în 2021. Ea a reușit un salt impresionant, ajungând de pe locul 65, până pe locul 5 mondial, în numai un an. Mai mult de atât, Krejcikova a reușit să câștige și turneul de dublu de la Paris, alături de Katerina Siniakova, alăturându-se unei galerii selecte de jucătoare care au mai reușit acest lucru, precum Pierce, Billie Jean King, Margaret Smith Court, Chris Evert, Virginia Ruzici sau Martina Navratilova.
Krejcikova nu a avut o misiune ușoară în parcursul către primul titlu al său de Grand Slam, ea trecând de jucătoare precum Sloane Stephens, Coco Gauff, Maria Sakkari sau Anastasia Pavlyunchenkova. În semifinala cu Maria Sakkari, Krejcikova a salvat și o minge set, după o partidă memorabilă de trei ore.
După victoria de la Roland Garros, ea a mai câștigat și turneul de la Praga, pentru a merge la Jocurile Olimpice de la Tokyo, acolo unde a cucerit alături de Siniakova medalia de aur în proba de dublu.
picture

Krejcikova/Siniakova, aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo

În ceea ce privește proba de simplu, Krejcikova nu a avut cel mai fericit sfârșit de an. Ea a pierdut toate partidele de la Turneul Campioanelor, dar și-a luat revanșa în proba de dublu, acolo unde alături de aceeași Siniakova a câștigat titlul de la Guadalajara.

Anett Kontaveit

Poate cea mai în formă jucătoare din a doua parte a anului 2021 a fost Anett Kontaveit. Estonianca a câștigat 4 turnee în ultimele luni ale anului, fiind angrenată într-o cursă nebună pentru calificarea la Turneul Campioanelor.
Fără rezultate extraordinare în turneele de Grand Slam, acolo unde a ieșit încă din primul tur la Wimbledon și în turul al treilea în celelalte turnee, Kontaveit a început imediat după US Open misiunea de a obține calificarea la Turneul Campioanelor.
Eliminată în sferturile de finală de Ons Jabeur, jucătoarea cu care s-a luptat în ultimul moment pentru ultimul loc de la Guadalajara, Kontaveit a început la Moscova o serie incredibilă de victorii. Acolo, ea a câștigat turneul, după o finală în fața Ekaterinei Alexandrova. În săptămâna imediat următoare, ea s-a impus și la Cluj-Napoca, în prima ediție a turneului Transylvania Open, fără set pierdut, acolo unde a câștigat finala în fața Simonei Halep.
Anett Kontaveit of Estonia in action receiving the ball during the match between Rebecca Peterson and Anett Kontaveit, in Transylvania Open Semifinals, in BT Arena, Cluj-Napoca, 30 October 2021. (Photo by Alex Nicodim/NurPhoto via Getty Images)
Tot la Cluj, Kontaveit a obținut calificarea la Turneul Campioanelor și ajungea la Guadalajara cu o serie incredibilă de 10 partide fără înfrângere. Ea a continuat în aceeași manieră și în Mexic, după ce le-a învins în faza grupelor pe Barbora Krejcikova și Karolina Plsikova. Prima înfrângere a venit în ultimul meci al grupei, în fața Garbinei Muguruza, dar nu a mai contat, deoarece obținuse deja calificarea în semifinale.
Acolo, ea a trecut de Maria Sakkari, dar în finală a reîntâlnit-o pe Muguruza. La fel ca în faza grupelor, s-a dovedit învinsă de jucătoarea iberică, nereușind să câștige vreun set în fața ei. Chiar dacă a pierdut ultimul act de la Guadalajara, Anett Kontaveit a avut un sfârșit de an senzațional, care ne face nerăbdători să vedem cum se va descurca și în 2022.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo