Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

5 concluzii după Roland-Garros

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 11/06/2019 la 11:42 GMT+3

Ce concluzii putem trage după cel de-al doilea Mare Șlem al anului? Iată câteva dintre cele propuse de noi.

Rafael Nadal & Ashleigh Barty (Gerovital)

Credit imagine: Eurosport

Nadal rămâne rege la Paris
Că Rafael Nadal este un jucător fenomenal pe zgură știam, dar deja povestea sa la Roland-Garros devine absurdă. Spaniolul a câștigat al 12-lea său titlu la Paris, iar maniera în care a încheiat meciul cu Dominic Thiem ne face să ne întrebăm ce l-ar putea opri chiar și anii viitori. Nadal a devenit primul jucător care se impune de 12 ori la același turneu de Mare Șlem, depășind recordul pe care-l deținea împreună cu Margaret Court, care a câștigat de 11 ori Australian Open.
Nadal este jucătorul suprem pe zgură – o mașinărie de tenis care este greu de crezut că va mai fi replicată chiar și într-un viitor îndepărtat. La 33 de ani, el joacă fiecare meci ca și când victoria ar însemna mai mult decât orice altceva. Voința și încrâncenarea, pasiunea pentru tenis – toate îi sunt neegalate. Marele campion a rămas regele suprem al Parisului și noi toți ar trebui să-i admirăm realizările.
Cei trei „mari” încă ne pot entuziasma
Pentru prima oară din 2011 încoace, primii patru capi de serie au pătruns în semifinalele masculine la Roland-Garros. Trei dintre ei au fost chiar membrii de bază ai generației uimitoare care ne-a încântat mai bine de un deceniu, iar alături de ei s-a infiltrat din nou Dominic Thiem – foarte probabil cel mai talentat jucător pe zgură din afara tridentului în cauză.
Novak Djokovic (32), Rafael Nadal (33) și Roger Federer (37) încă sunt oamenii cheie din circuitul masculin de tenis, iar longevitatea și constanța lor este de-a dreptul remarcabilă. Revenirea lui Federer pe zgură după trei ani de absență de la Roland-Garros a fost una de succes, elvețianul fiind eliminat abia în semifinale de către „regele” Nadal, în timp ce Novak Djokovic a fost aproape de a juca o nouă finală la Paris, cedând în decisiv în fața lui Thiem în condiții dificile.
Nu încape îndoială că generația tânără a tenisului are câteva exponente de excepție – Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Karen Chachanov, Daniil Medvedev, Borna Coric, Alex De Minaur sau Denis Shapovalov sunt jucători foarte talentați, dar atât timp cât Djokovic, Nadal și Federer vor mânui o rachetă de tenis, tot ei vor fi cei care ne vor ține în fața televizoarelor.
Circuitul feminin este mai deschis ca oricând
Ultimele zece turnee de Mare Șlem au avut nouă câștigătoare diferite la feminin. E un fapt care indică extraordinar de bine diversitatea și competiția din circuitul feminin, acolo unde aproape oricare dintre primele 20 de jucătoare ale lumii ar putea emite pretenții la ridicarea unui astfel de trofeu. Ashleigh Barty a întrerupt supremația lui Naomi Osaka, japoneza care câștigase ultimele două titluri, în SUA și Australia.
Lupta din circuitul feminin este de multe ori imprevizibilă, aducând stiluri contrastante de tenis față în față. La Roland-Garros, Maria Sharapova și Serena Williams sunt singurele două jucătoare care au câștigat turneul de două ori în ultimii doisprezece ani. Mai mult, cinci din ultimele zece campioane de Șlem au câștigat primul lor astfel de titlu, iar clasamentul mondial feminin se află în continuă mișcare, spre deosebire de cel masculin, unde dominația trio-ului de mai sus este evidentă în continuare.
Ashleigh Barty are șansa de a-și extinde palmaresul chiar la Wimbledon
Australianca Ashleigh Barty era în mod clar una dintre candidatele la un titlu de Mare Șlem în acest an, dar nimeni nu ar fi crezut că acesta va veni tocmai la Roland-Garros, pe zgură. Proaspăta campioană a urcat până pe locul secund în clasamentul mondial și este la doar 136 de puncte în urma lui Naomi Osaka după ce a triumfat la Paris fără să învingă vreo jucătoare din top 10.
Wimbledonul este un turneu care i se potrivește mult mai bine lui Barty. Învinsă în turul al treilea anul trecut la Londra – la fel ca Osaka – ea are o șansă de a deveni lideră mondială. De ce nu, are șansa să repete performanța japonezei și să câștige chiar al doilea turneu de Mare Șlem la rând. Cert este că de acum încolo, toată lumea o va căuta pe Barty pe tablourile de concurs.
Simona Halep nu trebuie să fie îngrijorată de anul ei
Simona Halep a căzut pe locul 8 mondial pentru doar a doua oară de la pătrunderea ei în elita tenisului feminin. A mai fost acolo o singură săptămână, în luna mai din 2017. Venită la Roland-Garros din postura de campioană en-titre, Halep nu a reușit să-și apere titlul, fiind eliminată în sferturile de finală, însă nu trebuie să fie dezamăgită de turneul făcut. A fost învinsă de o Amanda Anisimova aflată într-o zi de grație și practicând exact tenisul incomod pentru româncă.
Halep are suficientă experiență încât să nu fie îngrijorată de parcursul ei în 2019. Ea vine după ce anul trecut a fost în mod sigur cel mai bun al carierei sale de până acum, iar așteptările erau la fel de ridicate. Totuși, ierarhia feminină se poate schimba mult, după cum vedem constant, iar Halep va mai avea șanse să impresioneze în acest an. Urmează Wimbledon, acolo unde orice parcurs mai departe de turul trei îi va aduce noi puncte în clasamentul mondial.
***
Gerovital Men susține transmisiunile Eurosport ale turneului de la Roland-Garros.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo