Dacă 2019 a fost anul în care Ashleigh Barty și Bianca Andreescu au luat lumea tenisului prin suprindere, fiecare trecându-și în cont câte un Grand Slam și australianca instalându-se în fotoliul de lider WTA, sezonul acesta propune deja un nume care să surprindă: Dayana Yastremska.
Ucraineanca are un joc complet și pare extrem de motivată. Într-un interviu pentru WTA Tennis, Dayana a vorbit despre începuturile carierei, dar și despre cum un accident nefericit din viața mamei sale a determinat-o să facă totul pentru a avea rezultate cât mai bune.
Mama sa, Marina, care i-a servit și ca mental coach, a avut un accident anul trecut. Aceasta a deschis o sticlă de șampanie, iar dopul i-a sărit în ochi, și aproape și-a pierdut vederea. Au urmat o serii de operații, iar ochiul acesteia a fost în cele din urmă, din fericire, salvat. Ulterior, însă, Marina nu a mai putut vedea aproape deloc cu respectivul ochi, iar acum se află din nou în spital.
Tel Aviv Watergen Open
Djokovic, după ce și-a învins prietenul la Tel Aviv: "E greu să joci cu cineva pe care-l iubești!"
ACUM 4 ORE
"Mama mea nu mai poate vedea cu ochiul stâng. Așa că tot ce pot să fac eu acum pentru ea e să muncesc din greu și să aduc trofee acasă pentru mama", a spus Yastremska, citată de wtatennis.com. Scopul ei, pe termen lung? "Visez zi de zi să mă perfecționez pe teren, să fiu mult mai disciplinată, să pătrund cât mai sus în top și să câștig un Grand Slam. Dar obiectivul principal e să fiu fericită, să mă bucur de viață".

Tenisul, dragoste la prima vedere. Ascensiunea Dayanei Yastremska

Încă din copilărie, Yastremska a fost extrem de talentată, practicând o serie de sporturi. În cele din urmă, s-a oprit asupra tenisului, care i-a dat o altă dimensiune vieții.
"Spiritul meu e același din copilărie, mereu am fost competitivă. Aveam foarte multă energie și am făcut în paralel tenis, înot, dans, gimnastică. Plus mergeam la cursuri de cântat. Aveam nevoie de o disciplină care să îmi absoarbă toată această energie, iar tenisul s-a potrivit perfect. La prima lecție am fost dusă de bunicul meu. Mi-am dat seama imediat că fac o pasiune pentru acest sport, știam că aici vreau să cresc, m-am văzut imediat peste ani și eram tot cu racheta în mână", a mai spus sportiva ucraineancă.
În vârstă de 19, sportiva născută la Odessa devine o certitudine. În 2019 a reușit cel puțin turul trei în trei din cele patru turnee de Mare Șlem (la Wimbledon a făcut chiar optimi) și nimic nu pare să îi poată opri ascensiunea.
La Adelaide, Dayana a etalat un joc complet, extrem de agresiv, în fața Arynei Sabalenka, de care a trecut în minimum de seturi, pentru a se califica în ultimul act. Visul trofeului i-a fost barat de Barty, numărul unu mondial, care a fost prea puternică.
Cu un joc super-agresiv, Yastremska a dat în multe momente senzația că nu poate fi oprită. Jocul ei se aseamănă mult cu cel practicat de Ostapenko în finala de la Roland Garros, contra Simonei Halep, cu mențiunea că ucraineanca nu comite atât de multe erori neforțate precum letona.

Sascha Bajin, omul din spatele Dayanei Yastremska

Yastremska a avut un 2019 promițător, dar sezonul actual se anunță unul triumfător, mai ales că lângă ea a sosit posibil cel mai bun antrenor din lume, Sascha Bajin.
Cel care a stat în spatele ascensiunii fulminante a lui Naomi Osaka a refuzat oferte mult mai bune pentru că a văzut un potențial uriaș în jucătoarea din Ucraina. În prezent pe locul 24 WTA, Dayana nu doar că are toate șansele să urce anul acesta în TOP 10 WTA, însă deja jurnaliștii din țara sa consideră că e doar o chestiune de timp până când Svitolina va deveni "a doua rachetă" a Ucrainei.
Am avut multe oferte, inclusiv de la jucători foarte puternici din circuitul ATP, dar am ales să lucrez cu Dayana. Cred enorm în ea și în potențialul pe care îl are | Sascha Bajin
Tel Aviv Watergen Open
Djokovic a făcut un fan să plângă în hohote la Tel Aviv! Gestul sârbului după meciul cu Pospisil
ACUM 4 ORE
Tel Aviv Watergen Open
Novak Djokovic e în semifinale la Tel Aviv! Sârbul, victorie în 2 seturi cu Vasek Pospisil
ACUM 5 ORE