Sascha Zverev, câștigător al Turneului Campionilor în 2018, confirmă saltul calitativ făcut la începutul acestui an la Australian Open, asigurându-și a doua prezență consecutivă în careul de ași în Grand Slam-uri. Germanul a reușit să îl învingă pentru a doua oară în circuitul profesionist pe croat, din cinci partide, iar acum așteaptă în semifinală câștigătorul sfertului de finală dintre Pablo Carreno Busta (#20, Spania) și Denis Shapovalov (#12, Canada).
Deși atât Zverev, cât și Coric, au demonstrat în trecut că sunt capabili să joace tenis stelar și să se ia la trântă într-o zi bună chiar și cu "granzii" Federer, Nadal și Djokovic, duelul de la New York al celor doi jucători de 23 de ani a fost unul în care emoțiile și presiunea și-au spus cuvântul. Au existat însă și dueluri extrem de spectaculoase.
Ascensiunea lui Borna Coric în tenisul masculin a fost încetinită de un lanț de accidentări la spate, mușchii abdominali și tendon, iar diferența de experiență la nivel înalt a făcut diferența, în cele din urmă, în favoarea lui Alexander Zverev, care și-a consemnat deja debutul în Top 3 ATP, în timp de croatul încă are de bifat intrarea în Top 10.
Diriyah Tennis Cup
S-a stabilit prima semifinală de la Diriyah Cup! Wawrinka și Medvedev s-au impus azi în sferturi
ACUM 2 ORE

Alexander Zverev, prima semifinală la US Open

Descalificarea lui Novak Djokovic a mărit exponențial miza acestui duel și a tuturor partidelor rămase de disputat la New York pe tabloul masculin. Tocmai de aceea, primul sfert de finală programat marți, pe Arthur Ashe Stadium, a fost o luptă crâncenă, dar în mare parte – inestetică. Matthew Willis, un excelent analist al circuitului ATP, a descris strategia ambilor jucători ca fiind materializări concrete ale teoriei “winning ugly”, a lui Brad Gilbert.
Alexander Zverev a început catastrofal meciul, jucând slab – cu pornire de la serviciu, lovitura asupra căreia jucătorii de tenis au cel mai mult control. Problemele de pe serviciu ale neamțului sunt extrem de bine cunoscute și adeseori ironizate, iar în primul set al duelului cu Coric, Sascha nu a reușit să câștige decât un singur punct pe serviciul doi. Croatul, ajuns în optimi după două meciuri-maraton, de peste patru ore, intrate deja în Top 4 cele mai lungi partide din 2020, a etalat un joc curat în primul set, cu doar cinci greșeli neforțate, astfel încât trei lovituri câștigătoare i-au fost suficiente pentru a se impune net, cu 6-1, în fața unui adversar care i-a făcut cadou break-ul cu trei duble greșeli în al doilea său game de serviciu și mai departe a ratat pe bandă. În aceste condiții, primul set s-a încheiat în doar 24 de minute.
Coric a continuat să aibă inițiativa până la set și 4-2, când și-a făcut simțită prezența o versiune îmbunătățită a lui Zverev. Ce a urmat, le-a readus pe buze fanilor croați ai tenisului gustul amar al sfertului de finală din 2018, dintre Cilic și Nishikori, când Marin a fost învins tot în patru seturi, după ce ajunsese pe tabelă la același scor ca și Coric.
Zverev a ridicat, în primul rând, frecvența primului serviciu, apoi a jucat mai încrezător pe mingea a doua, iar în tie-break-ul setului doi a profitat de o cădere clară a croatului, după ce anterior își crease singur probleme, cu o dublă greșeală. Setul trei a avut un scenariu similar: schimb de break-uri în debut, însă cu germanul având prima reușită și o revenire a croatului, apoi un nou tie-break ratat de Coric, în urma căruia Zverev a preluat conducerea, 2-1, cu un total de 36 de lovituri câștigătoare în ultimele două seturi.
Deși a mizat mai mult pe atac, reușind cel mai bun bilanț al său de lovituri câștigătoare / greșeli neforțate (13-10), Coric a plătit scump în setul patru pentru faptul că nu a reușit să convertească niciuna dintre cele patru mingi de break avute. Zverev, în schimb, a convertit din prima și a închis partida în patru seturi, așa cum o mai făcuse și în primele trei tururi la US Open 2020.
  • Meciul de marți a fost o mini-revanșă pentru Zverev în fața lui Coric, la Flushing Meadows. În 2013, croatul pierdea primul set al duelului lor din semifinalele competiției juniorilor, apoi câștiga următoarele două seturi, calificându-se astfel în finală (pe care a și câștigat-o). Apoi, în 2017, tot Coric a câștigat duelul direct de la New York, de această dată la seniori, în patru seturi.
  • Zverev a reușit să se impună, în ciuda faptului că jocul său nu a fost la cel mai înalt nivel. El a încheiat partida cu 12 duble greșeli - fiind și jucătorul cu cele mai multe "duble" adunate în partidele din primele patru tururi (29).
  • Boris Becker era ultimul german ajuns în semifinale la US Open (1995).
Tenis
Zverev, savuros la Diriyah Cup! A sărbătorit ca o victorie primul game câștigat contra lui Medvedev
ACUM 3 ORE
Diriyah Tennis Cup
Stan Wawrinka, primul semifinalist de la Diriyah Cup, după o victorie dramatică în fața lui Rublev
ACUM 3 ORE