Fostul jucător ucrainean de tenis, Alexandr Dolgopolov, a revenit la Kiev, pentru a lupta pentru țara sa. Inițial, Dolgopolov părăsise țara alături de mama și sora sa, care au ajuns în Turcia, dar a revenit în Ucraina:
"A fost decizia mea și nimeni nu m-a putut opri. Tatăl meu a fost trist. A fost dificil când ne-am despărțit. Era îngrijorat, nimeni nu voia ca eu să fiu aici. Dar aceasta este realitatea. Este război. Ce putem face? Sunt sigur că nimeni nu vrea să moară sau să fie în acest război, dar este pământul nostru", a spus Dolgopolov.
Roland Garros
Nadal: "Sunt în criză de timp!". Rafa știe cine va câștiga titlul la Roland Garros, la feminin
ACUM 27 MINUTE
Dolgopolov a vorbit și despre panica din primele zile și despre faptul că a simțit că trebuie să își ducă familia într-un loc sigur:
"Am preferat să stau departe de țară. Iar dacă ceva s-ar fi întâmplat, aș fi putut ajuta prin intermediul social media, deoarece am mulți urmăritori din toată lumea și pot arăta lumii întregi adevărul, pentru că am acces la informații din interiorul țării.
Am crezut că voi fi de mai mult folos din afara țării în primele zile pentru că nu sunt în armată, nu o să fiu în prima linie. Dar după câteva zile, am început să fac planul pentru a reveni.
Nu aveam idee cum să țin o armă în mână, așa că am găsit un loc unde să trag și am fost norocos pentru că un fost militar era acolo, m-a învățat vreo 6-7 zile. Acum sunt confortabil cu armele. Pot să trag. Nu perfect, dar cu siguranță pot lovi pe cineva dacă am mai multă încredere", a mai spus Dolgopolov.
Citește și:

Dolgopolov crede că rușii ar trebui să primească sancțiuni mai dure

Dolgopolov a vorbit și despre sancționarea jucătorilor ruși, fiind de părere că ar trebui să existe sancțiuni mai dure în sport, chiar dacă asta ar însemna interzicerea tuturor sportivilor ruși. Îna cest moment, juctătorii și jucătoarele de tenis pot participa în continuare la turnee, dar fără steag sau numele Rusiei, în timp ce FIFA și UEFA, dar și alte federații și confederații din alte discipline sportive, au exclus echipele naționale și de club din Rusia din competițiile internaționale.
"Jucătorii de tenis au un discurs atent. Nu spun că își condamnă armata și propriul guvern, spun doar că sunt împotriva războiului. Pentru mine nu este suficient când se întâmplă astfel de lucruri. Pentru mine, tenisul este cam moale și neutru. Putem vedea ce a făcut fotbalul. Au suspendat toate echipele din Rusia.
Fotbalul și mai multe sporturi au făcut asta și au luat decizia corectă. Evident, îi înțeleg pe jucătorii de tenis, nu e vina lor, dar în acest moment, după ce s-a ajuns la un număr atât de mare de victime din cauza războiului, fiecare rus este responsabil până își opresc președintele", a mai spus Dolgopolov.
Dolgopolov crede că poziția sa și a altor personalități este importantă cei care au rămas și luptă pentru Ucraina:
"Soldații luptă, dar trebuie să știe pentru ce luptă. Dacă toată lumea pleacă din țară, pleacă din casele lor și rămâne un oraș gol, plin de soldați, cum își mai găsesc motivația de a lupta până la final?
Cred că este important ca oamenii cunoscuți să arate că ucrainenii susțin armata. Chiar dacă nu luptă, ei pot găsi fonduri, pot vorbi cu presa, pot aduce mâncare, medicamente. Orice este de ajutor.
Cred că prin faptul că sunt aici transmit un mesaj. Văd multe personalități din sport, cântăreți sau tot felul de celebrități care au rămas sau care se întorc pentru a ajuta", a mai spus Dolgopolov.
Roland Garros
Ce șanse are Simona Halep de a reveni în top 10 WTA! Chris Evert a analizat situația din clasament
ACUM 2 ORE
Roland Garros
Directorul turneului de la Roland Garros nu crede în șansele lui Alcaraz la Openul francez
ACUM 5 ORE