Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Am crezut că murisem deja!". Episodul în care Tsitsipas a driblat moartea: "Nu mai pot simți frica"

Cristian Mihală

Actualizat 18/11/2019 la 15:43 GMT+2

Stefanos Tsitsipas a câștigat Turneul Campionilor la prima sa participare, intrând într-o galerie selectă a marilor jucători care s-au impus la marea competiție de la final de an chiar la debut. Un episod petrecut în 2016 a fost decisiv pentru parcursul ulterior al grecului de 21 de ani: a fost salvat de la înec de tatăl său.

tsitsipas

Credit imagine: Eurosport

Într-o povestire pe canalul său de YouTube, Tsitsipas a povestit la începutul anului cel mai traumatizant eveniment prin care a trecut. Cu lacrimi în ochi, Stefanos a vorbit despre momentul care era să îl coste viața, dar care, salvat fiind, l-a întărit enorm. Extrem de temător pe teren în adolescență, Tsitsipas a înțeles că nu mai are vreun motiv să simtă teama, după ce a fost atât de aproape de moarte.

Ziua care i-a schimbat viața lui Stefanos Tsitsipas

În timpul unui turneu Futures din octombrie 2016, sportivul elen și un prieten nu au ținut cont de condițiile meteo și s-au aventurat să înoate, crezând că au abilități excelente.
"Era o zi în care ploua și bătea vântul. Am sărit în apă cu gândul de a ne răcori puțin, nu intenționam să înotăm mult. Țin minte că în momentul în care am sărit m-am lovit la picior de o stâncă. Apoi, în câteva secunde, eram la 30-40 metri distanță de prietenul meu, fără a înțelege ce se petrece. Valurile erau mai mari și mai mari, vântul bătea extrem de puternic și nu era vreun salvamar pe plajă. Am simțit imediat cum mă panichez. Și eu, și prietenul meu am încercat să înotăm înapoi spre mal, dar părea imposibil să avansez. Cu cât încercam mai mult să mă apropii, cu atât parcă eram mai departe de țărm. Țin minte că mă predasem. A fost un flashback în care timpul a înghețat, nimic nu se mai mișca, nu mai simțeam nimic. Mă înecam, simțeam că mor. Pentru o secundă am crezut că murisem deja", și-a început Tsitsipas povestirea.
Marea șansă a celor doi adolescenți s-a numit Apostolos, tatăl lui Stefanos, care și-a riscat propria viață pentru a-i salva.
"L-am văzut pe tata și îi vedeam frica din privire. Asta mi-a dat speranță. Nu s-a gândit vreo clipă că poate muri, tot ce voia e să mă salveze. El e eroul meu. Când m-a dus pe plajă, am simțit că sunt cel mai fericit și mai norocos om din lume. Tata a devenit eroul meu și, după ce a văzut că sunt în regulă, a intrat imediat în valuri pentru a-l căuta pe prietenul meu. L-a găsit imediat și l-a adus la mal, salvându-l și pe el", a mai spus Stefanos.
Consecințele au fost nebănuite. Deși încă un adolescent, Tsitsipas a înțeles că nu mai are vreun motiv să se teamă pe teren, independent de numele adversarului sau de miza partidelor. Ca atare, a avut liniștea mentală necesară de a evolua întotdeauna fără presiune.
"Din acea zi, văd totul într-o perspectivă diferită. De atunci mi-am spus pe teren mereu: "Nu mai poți simți frica. Mai rău decât atunci nu poate fi vreodată". Și simt într-adevăr că sunt în stare de orice, teama nu mai există în jocul meu", a fost concluzia noului campion de la Londra.

Jucători care au câștigat Turneul Campionilor la debut

  • Stan Smith (1970)
  • Ilie Năstase (1971)
  • Guillermo Villas (1974)
  • John McEnroe (1978)
  • Alex Coretja (1998)
  • Grigor Dimitrov (2017)
  • Stefanos Tsitsipas (2019)
Tsitsipas e cel mai tânăr jucător care se impune la Turneul Campionilor în ultimii 20 de ani (după Hewitt, în 2000). De-a lungul timpului, doar 5 sportivi s-au impus la competiția de la final de an: Hewitt, Becker, Sampras, Agassi și McEnroe, acesta rămânând în istorie drept cel mai tânăr jucător din istorie care s-a impus la Turneul Campionilor.
Cu siguranță Stefanos va fi numărul unu mondial la un moment dat, în viitor. Are toate calitățile pentru a fi cel mai bun din lume | Novak Djokovic, după înfrângerea în fața lui Tsitsipas, la Mastersul de la Shanghai
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo