Simona Halep s-a calificat pentru a cincea oară în "sferturi" la Australian Open, după o victorie-revanșă în fața Igăi Swiatek. Românca, a doua favorită a tabloului, și-a folosit din nou întrega experiență pentru a stăvăli avântul unei jucătoare care, prin câștigarea primului set, ajunsese la 21 de seturi în turneele de Mare Șlem. Halep a răsturnat raportul de forțe încă din startul setului secund - moment care s-a dovedit decisiv pentru întreg meciul.
https://i.eurosport.com/2021/02/09/2989473.jpg
Swiatek și-a aplicat cu brio tactica de joc în primul set, în condițiile în care românca a fost ușor pasivă. Solidă la serviciu, cu lovituri eficiente de pe ambele părți și multe passing-uri câștigătoare, Halep a recuperat însă teren, preluând inițiativa în raliuri. Deplasându-se excelent și forțând-o pe poloneză se recupereze mingi din situații în care nu se simte confortabil, Halep a dus-o pe Swiatek, după un set doi încheiat în mai puțin de o jumătate de oră, într-o zonă de frustrare evidentă. Cu un break în startul decisivului, Halep a rămas la conducerea jocului, iar Swiatek nu a mai avut resurse decât pentru o ultimă sclipire - break-ul recuperat în game-ul al patrulea, pe o ușoară cădere a româncei. Mai departe, de la 2-2, Halep nu a mai pierdut decât șapte puncte până la finalul meciului și victoria cu numărul 100 în turneele de Mare Șlem.
Tenis
Halep, campioană la retur! Românca, cifre mai bune decât ale Igăi Swiatek într-un top din 2022
ACUM O ZI
  • 42 de greșeli neforțate a comis Iga Swiatek, față de 17 ale Simonei Halep. Raportul loviturilor câștigătoare: 33-19, în favoarea polonezei

Simona Halep - Iga Swiatek 3-6, 6-1, 6-4, în optimile Australian Open. Desfășurarea meciului

3-6, 6-1, 6-4. Game, set, meci Simona Halep!
3-6, 6-1, 5-4. Swiatek prelungește partida, atacând decis. Puncte scurte, cu succesiune rever câștigător, as, plus două forehand-uri câștigătoare din apropierea fileului.
3-6, 6-1, 5-3. Halep îl ridică în picioare pe Darren Cahill cu o dreaptă câștigătoare - ce poți spune mai mult? Românca se apropie la un game de victorie, cu 'hold' la 30.
3-6, 6-1, 4-3. Swiatek rămâne aproape de Halep, câștigând un nou game pe lansare, deși s-a oprit din joc la un moment dat, crezând că scurta sa a căzut de două ori înainte de a fi ajunsă de Halep. Decizia a rămas că a fost minge pentru româncă, și, deși Simona s-a apropiat amenințător la 40-30 printr-un punct în care a alergat-o bine de tot, Iga a găsit combinația câștigătoare serviciu + forehand.
3-6, 6-1, 4-2. Halep confirmă break-ul, continuând să degaje siguranță la serviciu, cu o selecție bună a efectelor și a țintei.
3-6, 6-1, 3-2. BREAK Halep. Halep a rămas conectată, spre deosebire de Swiatek, care parcă a savurat prea mult victoria game-ului precedent. Nu a câștigat punct în acest game, statistica oficială adăugând în dreptul ei patru greșeli neforțate. Iga s-a ghemuit pe teren de supărare, iar românca are din nou avansul minim care îi poate asigura victoria.
3-6, 6-1, 2-2. BREAK Swiatek. Tânăra jucătoare din Polonia s-a încărcat cu energie mai bună și eliberează acum un strigăt de luptă, nu de frustrare, după ce recuperează break-ul, cu un joc care atinge din nou cote de agresivitate ridicate.
3-6, 6-1, 2-1. Swiatek își câștigă serviciul pentru prima dată în trei ture pe lansare. Halep a avut și aici o șansă.
3-6, 6-1, 2-0. Halep a trecut cu bine de primul game dificil pe serviciu apărut după încheierea primului set. A avut nevoie de șase minute pentru a se impune, a salvat mingea de break apărută după o dublă greșeală, însă românca face bine că nu îi permite adversarei să capete speranțe că o revenire s-ar putea materializa rapid.
3-6, 6-1, 1-0. Halep deschide setul decisiv cu break! După cinci minute, Swiatek, ținută sub presiune de Halep, cedează game-ul printr-o dublă greșeală. Salvase o primă minge de break cu as, însă devine din ce în ce mai frustrată din cauza numărului mare de greșeli. Bilanțul ultimelor game-uri disputate: 7-1 pentru Halep.
Iga Swiatek servește prima în setul decisiv, la fel cum a făcut-o și în debut de meci. La Australian Open 2021, are deja o revenire de la 0-1 la seturi, în turul al doilea, 4-6, 6-4, 7-5 cu Ajla Tomljanovic.

Simona Halep câștigă setul secund în fața Igăi Swiatek, 6-1, în optimile Australian Open

3-6, 6-1. Halep câștigă setul al doilea al meciului, în doar 26 de minute. Poloneza avea 21 de seturi câștigate consecutiv în Grand Slam-uri, iar această serie a fost întreruptă de Simo.
3-6, 5-1. Al doilea break pentru Simona! Halep a returnat bine, își testează sprintul și frânele, chemată la fileu de o scurtă a lui Swiatek, iar rezultatul este un răspuns imparabil, care o propulsează, împreună cu o contră, spre alte două mingi de break, consecutive.
3-6, 4-1. Simona Halep continuă să meargă la fel de bine pe serviciu. Este echilibru în acest set la capitolul lovituri câștigătoare (3-3), însă decalaj mare la greșeli (3-8 între Simona și Iga).
3-6, 3-1. Swiatek câștigă primul game în setul secund când se împlinesc 55 de minute de la startul meciului. Halep nu este mulțumită de arbitrajul video la ultimul serviciu trimis de poloneză, însă la Australian Open 2021 nu sunt posibile contestații la decizii, neexistând arbitri.
3-6, 3-0. Simona Halep se detașează pe tabelă, după o nouă tură pe lansare foarte sigură, construindu-și în puțin peste zece minute un avantaj solid. Pe primul serviciu nu pierduse nici în primul set decât un singur punct, iar aceeași siguranță o are și în setul doi. Însă, mai presus de orice, românca arată din nou că nu intră în panică, ci gestionează cu maturitate lucrurile petrecute pe teren.
3-6, 2-0. Primul BREAK pentru Halep. Simona fructifică a cincea minge de break avută în partidă, după ce poloneza scapă dreapta în out, din zonă centrală. A fost un game în care Swiatek a ezitat, chiar dacă pe primele două break-point-uri a găsit din nou jocul agresiv care i-a adus câștig în primul set.
3-6, 1-0. Halep trece cu bine testul primului serviciu din setul secund, câștigând la zero.
Halep va servi prima în setul secund, însă doar după ce adversara sa va reveni din pauza de vestiare. Au fost 14 lovituri câștigătoare trimise de Swiatek în primul set și doar 8 pentru Simona, ceea ce confirmă, statistic, agresivitatea vizibilă cu ochiul liber a campioanei en-titre de la Roland Garros. Cu doar 68% frecvența primei mingi, Halep a devenit mai vulnerabilă pe final.

Iga Swiatek câștigă primul set în fața Simonei Halep, 6-3, în 38 de minute

3-6. Swiatek închide cu lejeritate pe lansare, arătând ca o jucătoare matură pentru vârsta ei. Halep a fost darnică cu adversara sa în finalul primului set.
3-5. Break Swiatek. Poloneza profită de un game presărat cu îndoieli al Simonei și se impune la zero. Serviciul nu a mai fost același, iar greșelile neforțate s-au înmulțit pentru Halep.
3-4. Swiatek revine la conducere, după un game de zece minute pe lansare, în care Simona Halep și-a procurat două mingi de break, după raliuri excelente, poloneza fiind însă jucătoarea care menține nivelul agresiv în start de meci. Halep a început cu retur câștigător, apoi a jucat un punct excelent pentru 30-30, lovind excelent cu dreapta, dar și cu reverul în lung de linie. Deși până în acest moment poloneza dominase din preajma fileului, Simona și-a procurat prima minge de break a meciului cu o defensivă încăpățânată. Swiatek profită de câteva momente în care românca a rămas într-o poziție defensivă. Sunt momente în care Halep nu este mulțumită de nivelul returului.
3-3. Halep degajă mai departe siguranță la serviciu. Swiatek a pus puțină presiune când a trimis mingea câștigător cu o dreaptă de 138 km/h ce a vizat lungul de linie, însă Halep a revenit de la 15-30 cu servicii ferme.
2-3. Echilibrul se păstrează, Swiatek răspunzând cu tură proprie la zero pe serviciu celei reușit puțin mai devreme de româncă. O dreaptă năprasnică a polonezei duce scorul la 3-2. S-au jucat puncte scurte în aceste ultime două game-uri
2-2. Game alb pentru Simona Halep, care continuă să câștige tot pe primul serviciu.
1-2. Se merge mai departe pe serviciu, iar în trei game-uri am văzut deja nouă lovituri câștigătoare (5-4 în favoarei polonezei). Românca arată cât de puternică este la deplasarea în teren în debut de game, câștigânmd primul punct. Un schimb de 21 de lovituri aduce spectacolul devreme în meci, Halep având inițiativa în prima parte, dar cu Swiatek reușind să preia din mers inițiativa și să ajungă în apropierea fileului pentru finalizare. Swiatek este mai agresivă decât Simona, chiar foarte agresivă.
1-1. Simona începe bine pe lansare, punând prima minge în teren și reușind chiar și primul său as. Swiatek punctează pe contră, cu o minge care prinde tușa în plin, însă punctul ei rămâne unul izolat.
0-1. Halep transmite un mesaj de luptă, câștigând primul punct al meciului printr-un passing ce își atinge ținta excelent. De la 0-30 însă, agresivitatea Igăi Swiatek este răsplătită, iar o combinație scurtă-lob poloneza se asigură, la 40-40, că mingea de break nu apare încă. Un retur ratat de Simona pune capăt primului game.
  • Partida începe cu Swiatek la serviciu.
  • Simona Halep și Iga Swiatek vor juca în condiții respirabile, având în vedere faptul că temperaturile au ccoborât la 19 grade Celsius, față de zilele precedente. Nu plouă, deci acoperișul nu este tras.
Partida dintre Simona Halep și Iga Swiatek, din optimile Australian Open, a fost prefațată din "Cubul Eurosport" de Tim Henman și Mats Wilander. "Va fi un meci bun. Halep este o jucătoare excelentă. Când este calmă, nu joacă însă la cel mai bun nivel al ei. trebuie să fie implicată, concentrată", a transmis fostul jucător britanic. Wilander i-a dat un sfat Simonei: "Nu poți fi pasivă, nu poți intra într-un asemenea meci cu pasivitate. Trebuie să își facă jocul și, dacă va fi condusă, asta e..."

Simona Halep - Iga Swiatek, dueluri împărțite pe zgură

Istoria meciurilor directe dintre Simona Halep și Iga Swiatek a pornit cu o victorie zdrobitoare a româncei în optimile Roland Garros 2019. Lecția de tenis de doar 45 de minute pe durata căreia poloneza nu a reușit să câștige decât un game a creat o poftă de revanșă teribilă în sufletul lui Swiatek, care a așteptat până la ediția următoarea a turneului parizian pentru a avea ocazia să demonstreze că fusese doar un accident. A fost rândul Simonei să numere game-urile câștigate – trei la număr.
Pentru a treia oară, Halep și Swiatek se înfruntă în aceeași fază a unui turneu de Mare Șlem. S-a schimbat suprafața, iar românca intră într-un scenariu de revanșă-la-revanșă. "E o provocare, pentru că m-a distrus la Roland Garros. Trebuie să joc mai bine, sunt încrezătoare. Vom vedea ce va fi", a declarat Simona la conferința de presă.
Simona Halep trebuie să oprească o serie de 10 victorii consecutive ale polonezei în turneele de Mare Șlem. Swiatek reușea o astfel de ispravă anul trecut la Paris, administrându-i Simonei prima înfrângere după 17 meciuri câștigate consecutiv, ce includea parcursuri către trofeu la Dubai, Praga și Roma.

Serena Williams, adversara care așteapă în sferturile Australian Open

Partida dintre Simona Halep și Iga Swiatek este ultima "optime" feminină de duminică. Învingătoarea o va înfrunta în sferturile de finală pe Serena Williams, ajunsă pentru a 13-a oară în această fază a competiției la Australian Open.
Halep a câștigat două dintre cele 11 meciuri directe de până acum cu Serena, în timp ce pentru Swiatek ar fi primul duel direct cu marea campioană americană, aflată în căutarea titlului de Grand Slam cu numărul 24.

Ce spune expertul Eurosport despre meciul Halep - Swiatek

Justina Henin, fostă numărul unu mondial și jucătoarea pe care Simona a avut-o ca model la începuturile sale în tenis, a prefațat partida dintre Halep și Swiatek, la microfonul Eurosport.
"E interesant, fiindcă ştim cu toţii calităţile Simonei Halep, iar constanţa ei este extraordinară. Atunci când Swiatek a învins-o la Roland-Garros, ea a jucat la un nivel nemaipomenit. A fost impresionant nu doar faptul că a câştigat, ci nivelul la care a jucat. Acum toată lumea are aşteptări de la ea şi momentan se descurcă. Va fi dificil pentru ea să se întoarcă la Paris şi să-şi apere titlul – am văzut ce s-a întâmplat cu Sofia Kenin, campioană aici anul trecut. La Paris mingea a fost grea, astfel încât a putut face orice dorea. Cu forţa ei, i-a pus probleme Simonei, care nu a avut timp să-şi organizeze jocul. Ştim că Halep are nevoie de timp pentru a-şi organiza jocul. Se mişcă bine, acoperă terenul bine, dar nu poate lovi la fel de tare – este opusul lui Swiatek. Atunci când Iga joacă bine este dificil pentru Simona cu stilul ei de joc. Suprafaţa este mult mai rapidă în acest an la Melbourne, faţă de anii trecuţi. Sunt foarte curioasă ce vom vedea în acest meci", a spus Henin.
Tenis
Simona Halep luptă cu zâmbetul pe buze! Cum așteaptă românca să-și dovedească nevinovăția
IERI LA 11:44
Tenis
Incredibil cum arată acum topul premiilor în bani din 2022! Nadal nu e pe podium, Swiatek, depășită
24/11/2022 LA 18:40