Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Australian Open Live Blog | Berrettini - Nadal și Barty - Keys, primele semifinale

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 25/01/2022 la 15:46 GMT+2

Astăzi au avut loc primele sferturi de finală de la Australian Open. La masculin, am avut parte de două meciuri dramatice, Rafael Nadal și Matteo Berrettini având nevoie de 5 seturi pentru a trece de Denis Shapovalov și Gael Monfils. Pe tabloul feminin s-au disputat două partide fără istoric, Madison Keys și Ashleigh Barty trecând fără emoții de Barbora Kreijcikova și Jessica Pegula.

Matteo Berrettini

Credit imagine: Getty Images

UPDATE / Gael Monfils nu a mai avut energie în decisiv și Matteo Berrettini s-a impus fără probleme, scor 6-2. Astfel, italianul ajunge în premieră în "careul de ași" la Australian Open, bifând totodată și a 3-a semifinală de Grand Slam a carierei, după US Open 2019 și Wimbledon 2020, unde a jucat chiar finala.
UPDATE / Avem set decisiv în duelul Berrettini - Monfils. Desfășurare identică de evenimente ca în duelul Nadal - Shapovalov, din primul sfert, cu mențiunea că nu există semne că Berrettini ar putea să revină în decisiv, așa cum a făcut marele campion spaniol. Italianul a fost dominat la toate capitolele în ultimele două seturi de Monfils, care pare și mai proaspăt decât Matteo.
UPDATE / Gael Monfils face breakul la 3-2 şi îşi conservă avantajul până la final. Francezul a părut mai proaspăt şi a servit mai bine decât Berrettini, în setul 3.
UPDATE / Berrettini e la un set distanţă de semifinala cu Nadal, la Melbourne. Italianul s-a impus cu 6-4 şi în setul doi, dar acesta a fost mult mai echilibrat. La 2-1 pentru Monfils, lui Berrettini i-a luat peste 20 de minute să îşi facă serviciul, înregistrându-se nu mai puţin de 10 egalităţi.
UPDATE / Matteo Berrettini joacă excelent şi îşi adjudecă primul set al disputei cu Gael Monfils, 6-4.

Ash Barty, tren de mare viteză spre semifinalele Australian Open

Interviul oferit de Barty după victoria "fulger" din sferturile de finală:
UPDATE / Ash Barty mărşăluieşte spre titlu, la Australian Open. Sportiva de la Antipozi a avut nevoie de doar o oră şi 3 minute pentru a se califica în semifinale: scor 6-2, 6-0 cu Jessica Pegula. În penultimul act, numărul unu mondial va întâlni o altă sportivă din SUA, Madison Keys, dar, la cum joacă, doar o minune ar face să nu ajungă în finală.
UPDATE / Ash Barty e de neoprit în drumul spre al 3-lea Grand Slam din carieră. După Roland Garros şi Wimbledon, australianca e cu un pas mai aproape să se impună şi la Australian Open, turneul de casă. Numărul unu mondial are 6-2 cu Pegula şi e cu un pas în semifinale.

Nadal, în semifinale la Australian Open

UPDATE / Rafa Nadal s-a calificat în semifinalele de la Australian Open, după o partidă dramatică, în care s-a chinuit cu dureri la stomac. "Matadorul" s-a impus în disputa cu Shapovalov în decisiv, scor 6-3, 6-4, 4-6, 3-6, 6-3.
UPDATE / Kyrgios şi Kokkinakis sunt în prima lor semifinală de Grand Slam. În proba de dublu, australienii au învins un cuplu mai bine cotat, Tim Puetz/Michael Venus, scor 7-5, 3-6, 6-3.
UPDATE / Mergem în decisiv în primul sfert de finală de pe tabloul masculin. Shapovalov a revenit de la 0-2 la seturi, profitând de problemele medicale avute de Nadal. O singură dată în carieră canadianul a reuşit să câştige un set când a fost condus cu 2-0 la seturi.
8-5 e raportul victorii/înfrângeri pentru Shapovalov în meciurile de 5 seturi jucate în carieră. Nadal stă mai bine: 22-13.
UPDATE / Moment istoric la US Open, în concursul juniorilor. Angella Okutoyi e prima sportivă din Kenya care ajunge în turul 3 la un Grand Slam (juniori/seniori).
UPDATE / Nadal cheamă medicul, acuzând o problemă la stomac. Rafa are un cu totul alt ritm faţă de primele două seturi, iar Shapovalov este aproape să împingă partida în decisiv: conduce cu 4-1, în setul 4.
UPDATE / După ce timp de aproape 3 seturi i-a oferit adversarului doar 3 şanse de set, Nadal a avut un adevărat scurt-circuit la serviciu în setul trei, la scorul de 5-4 pentru Shapovalov. Canadianul a închis manşa 3 cu un rever superb, fără vreo şansă pentru Rafa. Intră în setul 4, dar "Matadorul" rămâne în continuare mare favorit pentru calificarea în semifinale.
UPDATE / Rafa Nadal e la doar un set distanță de calificarea în semifinale la Australian Open. Spaniolul, campion la Melbourne în 2009, s-a impus cu 6-4 în setul 2 în fața lui Denis Shapovalov, care nu a văzut nicio minge de break până acum în meci.
UPDATE / Denis Shapovalov pornește o dispută pe teren, canadianul fiind nemulțumit de cât timp își ia Nadal la serviciu. Shapovalov i-a cerut arbitrului să-l penalizeze pe Nadal, însă oficialul din scaun nu a fost de acord.
picture

Nervi întinși la maxim! Shapovalov, nervos că Nadal nu e sancționat de arbitru: "Sunteți corupți!"

UPDATE / După 40 de minute de joc, Rafa Nadal câștigă primul set al confruntării cu Denis Shapovalov, cu 6-3. Un singur break a făcut diferența în manșa inaugurală, însă Rafa a fost net superior la toate capitolele.
UPDATE / Pe Eurosport 1 a început cel mai tare meci al zilei, Rafa Nadal versus Denis Shapovalov, un duel de neratat care va decide primul semifinalist de pe tabloul masculin de tenis.
UPDATE / Madison Keys este prima semifinalistă la Australian Open. Americanca de pe locul 51 WTA s-a impus în fața Barborei Krejcikova, favorita numărul 4, cu scorul de 6-3, 6-2, la capătul unui mei care a durat o oră și 27 de minute de joc. În continuare, pentru un loc în marea finală, Keys se va duela cu învingătoarea meciului Barty - Pegula.
Keys va reveni în Top 30 WTA în urma acestui succes: (28-30 cu prezența în semifinale), (20-22 cu prezența în finală) și 11 cu titlul. În același timp, Ash Barty va rămâne lider mondial după Australian Open. Singura care îi putea lua locul era Barbora Krejcikova, care ar fi devenit lider doar dacă ajungea și se impunea în marea finală.
Keys nu e pentru prima dată în semifinale la Australian Open. Sportiva din SUA a mai jucat și în 2015 în penultimul act la turneul major de la Antipozi, ea fiind acolo învinsă în minimum de seturi de către compatrioata ei, Serena Williams, care avea să cucerească atunci marele trofeu.
"Cred că voi plânge. Înseamnă enorm pentru mine să fiu iar în semifinale aici. Am făcut tot ce am putut pentru a mă reseta. Am început de la 0 anul acesta, până acum e foarte bine, sunt mândră de mine. Le mulțumesc mult celor din familia mea, din echipa mea, prietenilor care m-au ajutat anul trecut când mi-a fost atât de greu. E cea mai bună echipă pe care o puteam avea, mă susțin cu toții. Mereu m-au încurajat și sunt foarte recunoscătoare pentru toată energia pe care mi-o transmit", a spus Madison Keys după calificarea în semifinale.
UPDATE / Madison Keys este la doar un set distanță de calificarea în semifinale la Australian Open 2022, fază în care a mai fost și în 2015. Americanca s-a impus în manșa inaugurală cu 6-3, în fața Barborei Krejcikova, după 50 de minute de joc. Cap de serie numărul 4, Krejcikova a cerut intervenția echipei medicale. Cehoaicei i-a fost luată tensiunea, dar a ales să continue să joace.
UPDATE / Începe ziua a noua de concurs la Australian Open 2022! Primul meci al zilei de pe Rod Laver Arena este Barbora Krejcikova - Madison Keys, în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player. Americanca a câștigat tragerea la sorți și a ales să servească.
Știre inițială
Rafael Nadal și Ashleigh Barty sunt marile vedete ale zilei a 9-a la Australian Open. Jucătorul spaniol, aflat în cursă pentru titlul cu numărul 21 într-un turneu de Grand Slam, va juca la primele ore ale dimineții cu canadianul Denis Shapovalov (în jurul orei 05:00).
Favorita gazdelor Ashleigh Barty va juca în sesiunea de seară la Melbourne, cu Jessica Pegula, reprezentanta Statelor Unite.

Australian Open 2022 | Rafael Nadal vs Denis Shapovalov

În ultimele luni, cei mai mulți specialiști au vorbit de posibilitatea ca Novak Djokovic să devină primul jucător din istorie cu 21 de trofee de Grand Slam, dar aceastășansă o are acum Rafael Nadal. Spaniolul a revenit pe teren după o absență îndelungată, iar de când a început Australian Open 2022 a arătat o formă sportivă foarte bună, care îl recomandă printremarii favoriți la câștigarea titlului, în finala de duminică.
Până în ultimul act, Rafa ar mai avea de făcut doi pași, deloc simpli. Denis Shapovalov a arătat un tenis de foarte bună calitate până aici, iar în optimile de finală a eliminat un alt mare favorit, pe Alexander Zverev, în minimum de seturi.
În vârstă de 22 de ani, canadianul caută a doua prezență într-o semifinală de Grand Slam, după ce a atins această fază la Wimbledon în 2021. La Australian Open a atins deja cea mai bună performanță. În precedentele patru apariții, Shapovalov avea ca rezultat de vârf turul 3.
Denis Shapovalov à l'Open d'Australie en 2022
Rafael Nadal are deja o istorie de 18 ani la Melbourne. În 16 apariții, el a jucat cel puțin semifinale în 6 ocazii. În 5 rânduri a ajuns și în finală, iar singurul titlu l-a cucerit în urmă cu 13 ani.
În meciurile H2H, cei doi jucători s-au confruntat în patru partide, iar Nadal are 3-1. Cea mai recentă întâlnire a avut loc anul trecut, la Roma, unde Rafa s-a impus cu 2-1 la seturi. Shapovalov s-a impus în 2017, la Mastersul din Canada, tot cu 2-1 la seturi. La finalul anuluui trecut, cei doi jucători au fost adversari în demonstrativul de la Abu Dhabi, iar canadianul s-a impus acolo cu 2-1.

Australian Open 2022 | Gael Monfils vs Matteo Berrettini

Gael Monfils și Matteo Berrettini sunt adversari în al doilea sfert de finală al zilei, iar meciul pare deschis oricărui rezultat.
Francezul a ajuns în această fază fărăset pierdut și are un început de an în forță, având și un trofeu câștigat la Adelaide. Italianul a cedat patru seturi în primele trei tururi, dar este un jucător de anduranță, cu rezultate tot mai bune și în Grand Slamu-uri.
Gaël Monfils à l'Open d'Australie en 2022
Gael Monfils, cap de serie nr. 17 și locul 20 în ATP, este un jucător care evoluaeză în Grand Slam-uri de 17 ani, dar a atins doar în două rânduri semifinalele, la Roland Garros în 2008 și la US Open în 2016. De partea cealaltă, Matteo Berrettini este la al 5-lea sezon în care joacă la acest nivel, iar performanța de vârf a atins-o anul trecut, când a jucat finala la Wimbledon. A atins sferturi de finală la Roland Garros și US Open în 2021, astfel că azi este un jucător de Top 10 ATP (locul 7). El a mai jucat o semifinală la Flushing Meadows în 2019.
În ceea ce privește jocurile directe, cei doi jucători s-au înfruntat de două ori până acum, iar italianul s-a impus de fiecare dată. În 2019, Berrettini și Monfils au fost adversari în sferturi la US Open. Italianul s-a impus atunci cu 3-2, după un maraton de aproape 4 ore.

Australian Open 2022 | Barbora Krejcikova vs Madison Keys

Barbora Krejcikova a învins trei foste jucătoare din Top 10 mondial în drumul spre sferturile de finală: Andrea Petkovic, Jelena Ostapenko și Viktoria Azarenka. În ”optimi”, în fața Vikăi, numărul 4 WTA a profitat din plin de accidentarea bielorusei la gât. A avut cifre impresionante cu primul serviciu, 87 la sută, și a comis doar 12 greșeli neforțate, față de 28 fostul număr 1 mondial.
Cehoaica are un record de 7-5 la meciurile din sferturile de finală în circuit, și 5-3 în ultimul an. Învingătoarea de la Roland Garros, de anul trecut, a atins a treia oară sferturile la turneele de Mare Slam la Australian Open.
Madison Keys, numărul 51 de ani, își va egala cea mai bună performanță la Antipozi, care datează din 2015, dacă va trece de Krejcikova. A început anul cu evoluții excelente. În 2022 are 10 meciuri câștigate și doar unul pierdut, trecându-și în cont și titlul de la Adelaide, unul de 250 puncte.
Madison Keys
În parcursul de la Australian Open 2022, Madison Keys a avut cele mai mari dificultăți în disputa cu Qiang Wang din turul 2, având nevoie de trei seturi și peste două ore de joc.
Nu s-au mai întâlnit niciodată până acum.

Australian Open 2022 | Ashleigh Barty vs Jessica Pegula

Principala favorită la câștigarea AUS Open 2022, Ashleigh Barty este singura care nu a pierdut set dintre cele 8 sfert-finaliste rămase în competiție. În turul 4, în fața Anisimovei, Barty și-a încheiat seria incredibilă de 63 de gameuri consecutive câștigate pe propriul serviciu. Înainte de Australian Open, s-a impus la Adelaide 500, unde între altele a trecut de Iga Swiatek și Elena Rybakina. A fost al șaselea ei titlu în ultimele 12 luni, o performanță impresionantă.
De altfel, din 2019 încoace, are un bilanț de 50-8 victorii / înfrângeri, cu titluri importante câștigate precum Wimbledon, Cincinnati și Miami.
Ashleigh Barty | Tennis | Australian Open 2022 | ESP Player Feature
Jessica Pegula a egalat performanța obținută anul trecut la Antipozi, rezultatul său major în turneele de Grand Slam. A trecut în optimile de finală de Maria Sakkari, a doua sa victorie la jucătoare din Top 10 WTA într-un turneu major. Prima venise anul trecut la Elina Svitolina, tot la Australian Open, în 2021.
Pegula va intra în Top 20 după acest turneu. Față de adversara sa a petrecut mult mai mult timp pe teren. Au fost 7 ore și 21 de minute în cele patru partide. A fost, de altfel, protagonista celui mai lung meci din prima săptămână: 2 ore 52 de minute cu Anhelina Kalinina, în chiar primul tur.
Barty a câștigat singura partidă directă, 2-0 la Roland Garros în 2019.
Toate cele patru jocuri de simplu ale zilei se vor desfășura pe Road Laver, după următorul program:
  • Brabora Krejcikova – Madison Keys (nu înainte de ora 03:30)
  • Rafael Nadal - Denis Shapovalov (nu înainte de ora 05:00)
  • Ashleigh Barty – Jessica Pegula (nu înainte de ora 10:00)
  • Gael Monfils - Matteo Berrettini
Toate meciurile de la Australian Open sunt în direct şi în exclusivitate pentru România pe aplicaţia Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo