De MARIAN URSESCU
Australian Open era singurul turneu de Mare Slam în care italianul Matteo Berrettini (25 de ani) nu atinsese faza sferturilor de finală. Anul trecut, la Antipozi, Berrettini trecuse de ”optimi”, dar a fost forțat să se retragă din cauza unei accidentări abdominale pe care a suferit-o în meciul din turul 3 cu rusul Karen Khachanov. ”Am vorbit cu medicii și mi-au spus că situația se poate înrăutăți, așa că nu are rost să forțez”, a declarant apoi italianul la conferința de presă. Grecul Stefanos Tsitsipas a fost cel care a profitat în urma abandonului. ”Pentru a învinge un jucător ca Stefanos, trebuie să fii 100%”, a mai explicat Matteo.
Performanța s-a amânat cu un singur an. Marți, Matteo a făcut un alt meci memorabil la Australian Open. L-a învins pe francezul Gael Monfils în cinci seturi: 6-4, 6-4, 3-6, 3-6, 6-2. O dispută incredibilă în care italianul părea că o va pierde după ce a fost egalat de la 2-0 la seturi. Nu a fost așa.
Australian Open
"E incomparabil! Reușește lucruri pe care alții nu le pot face!" Wawrinka, impresionat de Nadal
17/02/2022 LA 10:46

Are Italia la picioare. E cel mai bun jucător din istorie!

Acum italienii nu se mai opresc cu laudele la adresa sa. Spun chiar că e cel mai bun jucător de tenis din istoria Italiei, era Open, peste Adriano Panatta care a câștigat Roland Garrosul în 1976.
Primul finalist al Italiei la Wimbledon, Matteo Berrettini se pregătește acum de semifinala cu Rafael Nadal. Spaniolul e cel care l-a învins în același punct al competiției la US Open, în 2019.
Cei de la TENNIS MAJORS au vorbit anul trecut cu Matteo Berrettini și au aflat multe lucruri interesante.

Învins de Djokovic la Wimbledon

Berrettini a fost primul itaian care a hycat vreodată în finală la Wimbledon. A câștigat 11 meciuri consecutive pe iarbă și a ajuns în prima sa finală de Grand Slam. A fost învins însă în patru seturi de liderul mondial, Novak Djokovic.

5 titluri în carieră, plus alte 3 finale

Italianul s-a impus în cinci turnee ATP până acum. Prima victorie a venit pe zgură, la Gstaad, în 2018: În 2019 s-a impus la Budapesta, tot pe zgură, și la Stuttgart, pe iarbă. Anul trecut a mai avut două succese: Belgrad (zgură) și Halle (iarbă). A ajuns în prima sa finală Masters 1000, la Madrid, învins de Zverev, și tot anul trecut a pierdut finala de la Wimbledon. În 2019 cedase încă într-o finală, la Munchen.

Iubita lui Matteo este Ajla Tomljanovic

În tenisul mondial s-a vorbit mult despre relația pe care Matteo Berrettini o are cu jucătoarea australiană de tenis Ajla Tomljanovic, născută pe 7 mai 1993 la Zagreb, Croația. „Suntem doi oameni liniștiți, împărtășim două pasiuni: filmele și câinii”, a spus Matteo Berrettini la US Open 2019. Ajla Tomljanovic a fost văzută în loja italianului la US Open și la Wimbledon. Tomljanovic a fost iubita lui Nick Kyrgios înainte de Berrettini.

Părinții, dar și fratele au jucat tenis

Părinții lui Berrettini, Luca Berrettini și Claudia Bigo, au jucat și ei tenis. Tot ei i-au pus prima rachetă în mână lui Matteo. Și fratele mai mic al lui Matteo, Jacopo (23 de ani) joacă tenis. S-au antrenat împreună încă de la 8 ani. Familia vine deseori la meciurile lui, fiind văzuți cu toții în loja sa la US Open 2019.
Matteo s-a născut la Roma, dar acum este resident la Monte Carlo.

Antrenat de Vincenzo Santopadre

Berretini a ridicat mult ștacheta tenisului Italian. El a devenit în 2019 primul jucător Italian care s-a calificat în finala ATP (Turneul Campionilor) de la Corrado Barazzutti în 1978. A devenit acolo și primul Italian care a câștigat un meci la Turneul Campionilor, după victoria în fața lui Dominic Thiem.
Matteo este antrenat de Vincenzo Santopadre încă de la vârsta de nouă ani. Născut pe 11 august 1971 la Roma, Santopadre este un fost jucător profesionist de tenis italian care a ajuns pe locul 100 în lume, cel mai bun clasament al său, în 1999.

Locul 135 în 2018, acum a ajuns pe 6!

Berrettini și-a început cariera profesionistă în 2015, la 18 ani. În copilărie, a mai practicat înot, fotbal și judo. Italianul a câștigat primul său meci în turneul profesionist, la Doha, în ianuarie 2018. Locul 135 în lume la acea vreme, Berrettini a trecut de sârbul Viktor Troicki, pe locul 55 în lume. Acum, după Australian Open 2022, italianul e sigur că va fi cel puțin pe locul 6 în lume, ceea ce reprezintă cea mai bună clasare a sa din carieră. Dacă va trece de Nadal, îl va depăși și pe acesta în clasament și va urca pe 5!
https://i.eurosport.com/2022/01/25/3297084.jpg
Alte informații despre Matteo Berrettini
  • Este un mare pasionat de fotbal. Echipa sa favorite este Fiorentina
  • Un million de personae îl urmăresc pe Matteo pe costul său de Instagram și alți 265.000 pe Twitter
  • În carieră, a câștigat din tenis peste 8 milioane de dolari.

Tatuajul și pandativul lui Matteo

Jucătorul Italian de tenis poartă la fiecare meci pe care-l joacă un pandativ dăruit de mama sa pentru a-i purta noroc. E o busolă pe care, apoi, Matteo și-a tatuat-o și pe antebrațul mâinii drepte. E busola care-l călăuzește în lumea tenisului și care-I arată drumul cel bun atunci când se rătăcește.
Australian Open
"Mai câștiga Rafa Australian Open dacă juca Novak Djokovic?" Răspunsul sincer al lui Toni Nadal
03/02/2022 LA 20:10
Australian Open
Reacția lui Nadal după mesajul emoționant transmis de Federer: "Avem o relație uimitoare"
03/02/2022 LA 08:11