Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

NADAL. De la puștiul din Mallorca la campionul absolut

Ion Alexandru

Actualizat 30/01/2022 la 17:20 GMT+2

10 lucruri inedite despre o carieră incredibilă. Un sportive exemplar, omul care a ajuns primul la 21 de titluri de Mare Slam. O finală epică împotriva lui Daniil Medvedev

Rafael Nadal à l'Open d'Australie en 2022

Credit imagine: Getty Images

De Marian Ursescu
Câte nu sunt de spus despre Rafal Nadal? Un sportiv exemplar, un jucător de tenis care a scris istorie de atâtea ori. Ultima data a făcut-o azi, la Melbourne. Primul care a ajuns la 21 de trofee de Mare Slam, depășindu-și rivalii: Djokovic și Federer.
”Big Three”: Nadal, Federer, Djokovic, dar el e primul, e numărul 1, cu 21 de turnee de Mare Slam. Tocmai și l-a trecut în cont pe al doilea la Australian Open, la 13 ani distanță după ce se impusese pentru prima data! 13 ani… A mai pierdut alte 4 finale, dar și-a dorit enorm să revină sus.
”Acum o lună credeam că vin aici pentru ultima data. Dar acum, după ce am câștigat, vă promit că ne vom revedea și la anul”, a spus el pe Arena Lod Laver în uralele mulțimii.
Rafa Nadal a stabilit multe recorduri, are cifre impresionante. Încercăm să prezentăm 10 repere importante despre o carieră uluitoare.
  • În 2002, la vârsta de 15 ani, Nadal a obținut prima sa victorie ATP, după ce l-a învins pe Ramon Delgado la Mallorca Open.
  • La 17 ani a intrat pe lista celor mai buni 100 de jucători ai lumii. Și la aceeași vârstă s-a calificat și pentru un loc în runda a treia de la Wimbledon în 2003.
  • La începutul carierei sale, Nadal a fost recunoscut pentru că este nepotul jucătorului de fotbal, Miguel Angel Nadal. Cu toate acestea, datorită realizărilor sale remarcabile și performanțelor bune pe teren, el a câștigat recunoașterea la nivel mondial pentru talentul său incontestabil.
  • Jucătorul de tenis spaniol este și cel mai tânăr jucător care a câștigat Cupa Davis, la 18 ani. Dar, la aceeași vârstă, a suferit o fractură la glezna stângă și a ratat Openul Francez din 2004
  • În 2004, la Miami Masters, Nadal a avut primul său meci împotriva marelui său rival, Roger Federer. Mai mult, în același an a câștigat primul său eveniment ATP Tour.
  • La finala Openului francez din 2005, Nadal a devenit al treilea jucător de tenis masculin care a reușit să câștige Grand Slam la prima sa încercare după ce l-a învins pe Mariano Puerta. Și după aceasta, la 19 ani, Nadal a fost considerat unul dintre favoriții pe terenul de zgură.
  • În 2005, Nadal a câștigat 16 jocuri consecutive și trei turnee consecutive. Nadal este primul jucător care a câștigat Monte Carlo, Barcelona și Roma la rând de la Thomas Muster în 1995.
  • La Wimbledon 2008, Nadal și Federer au jucat cea mai lungă finală din istoria Wimbledon, care a durat 4 ore și 48 de minute și este considerată cel mai bun meci din istoria tenisului.
  • La 35 de ani și 241 de zile, Nadal este al patrulea ca vârstă care a câștigat un turneu de Grand Slam după Ken Rosewall, Mal Anderson și Roger Federer.
  • În ceea ce privește viața personală, jucătorul a spus că este fan al lui Real Mallorca și Real Madrid. De asemenea, îi place să joace PlayStation.
El equipo español con un joven Nadal, con el trofeo de Copa Davis en 2004 en Sevilla
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo