Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

5 tineri jucători care pot face lucruri mari la Australian Open 2023

Cristian Mihală

Publicat 13/01/2023 la 11:15 GMT+2

Carlos Alcaraz va lipsi de la Australian Open, dar și în absența puștiului teribil de 19 ani, clasat pe locul 1 ATP, sunt destui tineri care pot să facă un turneu mare la Melbourne.

Australian Open

Credit imagine: Twitter

Cel mai tânăr jucător din top 100 ATP, Carlos Alcaraz, nu va fi prezent, din cauza unei accidentări, la primul turneu de Grand Slam al anului. Chiar și așa, jucători ca Jak Draper, Holger Rune, Cori Gauff sau Linda și Brenda Fruhirtova pot reuși performanțe importante la începutul lui 2023.

Tinerii care pot surprinde la Australian Open

Holger Rune e probabil cel mai bun exemplu; dintre tinerii aflați pe tabloul masculin de la Melbourne, danezul de 19 ani are toate atu-urile pentru un traseu lung, chiar dacă traseul lui e dificil, cu posibil duel cu Kyrgios în optimi și cu Djokovic, în sferturi.
Nu există multe limite pentru puștiul antrenat de Patrick Mouratoglou și, deși la Adelaide a pierdut din primul tur (înfrângere la Yoshihito Nishioka), ambițiile lui Holger sunt mari.
Rune a câștigat primul său turneu din categoria ATP Masters 1000, după ce l-a învins în finala de la Paris pe Novak Djokovic, scor 3-6, 6-3, 7-5. A fost cea mai importantă victorie a carierei noului jucător al lui Patrick Mouratoglou. Danezul de 19 ani a reușit o săptămână perfectă în capitala Franţei, cu victorii în fața unor jucători precum Stan Wawrinka, Hubert Hurkacz, Andrey Rublev, Carlos Alcaraz, Felix Auger-Aliassime și Novak Djokovic.
În sezonul 2022, Holger Rune a mai câștigat alte două titluri în circuitul ATP (Munchen și Stockholm), astfel că ascensiunea lui a fost una fulminantă, iar acum toți îl văd favorit pentru turneele importante. Danezul nu se sperie de presiune și a recunoscut că vrea să fie numărul 1 mondial cât de curând. Dar, înainte de a-și atinge acest obiectiv, elevul lui Mouratoglou speră să se impună la Australian Open, deși Djokovic pare, pe hârtie, mare favorit.
"Obiectivul meu pentru 2023 este să devin numărul unu în lume. Mi-am depășit cu mult propriile așteptări în sezonul trecut, acum încerc să urc și mai sus și să mă apropii de primul loc în clasament. Cred că pot câștiga la Australian Open, chiar dacă știu că sunt mulți jucători care au același țel. Sunt foarte concentrat, voi lua toate meciurile în serios și voi încerca să economisesc cât mai multă energie în primele runde. Am jucat până acum doar 5 Grand Slamuri în toată cariera mea, am puțină experiență în comparație cu ceilalți, dar am un foc interior generat de tinerețe. Aștept cu nerăbdare să dau totul pentru primul Grand Slam din sezon", a spus Rune, în conferința de presă premergătoare turneului de la Adelaide.

Dacă trece de Nadal, Jack Draper poate face sfert de finală la Australian Open

Jack Draper juca în ianuarie 2022 aproape exclusiv în turnee Challenger, dar acum e văzut de mulți cea mai mare speranță a britanicilor în tenisul masculin. Inclusiv Andy Murray l-a catalogat drept "unul dintre cei mai de perspectivă jucători din tenisul masculin".
Aflat la cea mai bună clasare din carieră, locul 40, Draper e în semifinale la turneul Adelaide 2 ATP, după ce i-a învins pe Sonego, Paul și Khachanov fără a ceda set.
Cu un serviciu excepțional și o dreaptă excelentă, Draper a făcut deja tur 3 la US Open, iar acum e gata să treacă la următorul nivel, după un 2022 în care a jucat 4 finale, toate câștigate.
Ghinionul lui e că îl va întâlni în primul tur pe Nadal, dar ocupantul locului 40 ATP poate profita de forma slabă în care se află ibericul. Rafa a pierdut toate cele 3 meciuri jucate anul acesta și e departe de forma ideală. În cazul în care va produce surpriza și îl va elimina pe "Matador", Draper ar avea un culoar favorabil până în sferturi, acolo unde în față ar trebui să îi iasă, dacă se respectă calculele hârtiei, Daniil Medvedev.
ATP: Cine va câștiga trofeul la Australian Open 2023?

Puștoaicele care pot face lucruri mari la Australian Open

Prima pe listă e fără îndoială Cori Gauff. Deși e un nume consacrat în tenisul mondial, fiind o prezență constantă în top 10 WTA, americanca e mai tânără decât Alcaraz, lucru pe care mulți îl uită, în contextul în care "Coco" e de aproximativ 4 ani la un nivel bun sau foarte bun.
În 2022, ea a bifat prima prezență într-o finală de Grand Slam, la Roland Garros, iar acum pare în stare să facă următorul pas. Nu neapărat la Australian Open, dar mulți specialiști consideră că sportiva de 19 ani are suficientă calitate pentru ca în 2023 să concureze cu șanse la un titlu de Mare Șlem.
Jurnaliștii de la Sportkeeda anticipează un traseu lung pentru Gauff, care ar urma să ajungă până în semifinale, după ce o va elimina în prealabil pe Danielle Collins. În penultimul act, Jessica Pegula ar urma să treacă de Coco Gauff, iar Aryna Sabalenka de Caroline Garcia, cred ziariștii sursei citate.
Indiferent de rezultatul de la Melbourne, e limpede că Gauff are o creștere constantă în joc de la o lună la alta. Nu a venit încă explozia care să o facă de nebătut - precum a fost Serena Williams, cu care e des comparată -, dar evoluează constant și e doar o chestiune de timp până la primul său titlu de GS.
Tot la feminin, mulți își vor concentra privirile pe surorile Fruhvirtova, care sunt pentru prima oară pe tabloul unui Grand Slam.
La 17 ani, Linda a câștigat în 2022 primul său titlu WTA și a fost descrisă de Serena Williams drept "o incredibilă competitoare și o luptătoare cum rar vezi". Patrick Mouratoglou, tehnicianul lui Halep, care acum îl antrenează pe Rune, e și el impresionat de calitățile cehoaicei: "Are tot pachetul și mental e foarte puternică".
Cea mai tânără jucătoare din top 100 WTA, Linda va juca în primul tur în fața australiencei Fourlis, deținătoare a unui wild-card, și e mare favorită. Apoi, în față îi va sta probabil Kaia Kanepi, o jucătoare solidă, în special în Grand Slamuri, dar care nu e deloc de neînvins.
În ceea ce o privește pe Brenda Fruhvirtova, aceasta este una dintre cele mai interesante jucătoare de urmărit în acest an, fiind considerată mai talentată decât sora ei. În vârstă de 15 ani și 9 luni, ea ocupă locul 137 WTA și este a cincea cea mai tânără jucătoare din istoria Australian Open. În primul tur, Fruhvirtova o va întâlni pe Aliaksandra Sasnovich din Belarus, locul 38 WTA.
În calificări, cehoaica de 15 ani a trecut pe rând de Natalija Stevanovic (215 WTA), Daria Snigur (148 WTA) și Jessica Bouzas Maneiro (183 WTA).
Cele două surori se antrenează la academia lui Patrick Mouratoglou de lângă Nice, iar rezultatele obținute de Brenda în calificări nu sunt surprinzătoare, în condițiile în care ea a cucerit 8 titluri în turnee ITF sezonul trecut.
WTA: Cine va câștiga trofeul la Australian Open 2023?
Australian Open se vede în perioada 16 - 29 ianuarie 2023 în direct pe canalele Eurosport, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS). În plus, în aplicația Eurosport aveți acces la cele mai noi articole, știri și analize ale celor mai importante evenimente.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo