Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Jucătorul zilei | Jannik Sinner e campion la Australian Open! Italianul cucerește primul titlu de Grand Slam al carierei

Dani Morar

Actualizat 28/01/2024 la 14:55 GMT+2

Jannik Sinner este marele campion de la Australian Open 2024 și jucătorul zilei, după o finală câștigată în set decisiv cu Daniil Medvedev. A fost 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3 în favoarea italianului, care se impune în prima finală de Grand Slam a carierei, după ce mai jucase o semifinală la Wimbledon.

Așa s-a rescris istoria tenisului! Sinner, campion la Australian Open 2024

Jannik Sinner a câștigat Australian Open și a cucerit primul titlu de Grand Slam al carieri, după o finală superbă, în care a revenit de la 0-2 la seturi cu Daniil Medevedev și s-a impus în decisiv. Rusul pierde a doua finală la Melbourne după ce a avut 2-0 la seturi, după ce fusese învins de Rafa Nadal în 2022.
Betano - Australian Open 2024
Toată emoția de la Australian Open de pe Eurosport se joacă cu BETANO.
Medvedev a pierdut 117 game-uri în drumul spre finala Australian Open 2024 și ocupă locul 2 în Era Open din acest punct de vederre. Doar Marat Safin a cedat mai multe în drumul spre ultimul act de la Melbourne, 129 în 2004.
Primul set al finalei a început sub semnul echilibrului, iar italianul a câștigat primul game, cedând doar un punct pe propriul serviciu. Medvedev și-a făcut serviciul ceva mai greu pentru a egala la 1, dar în acel moment s-a rupt și echilibrul.
Rusul a fost impunător pe serviciul adversarului și a făcut imediat breakul. Acesta s-a distanțat apoi la 3-1 și până la finalul primului set a mai cedat doar 2 puncte pe propriul serviciu.
La 5-3, pe serviciul lui Sinner, Medvedev și-a procurat 2 mingi de set la 40-15, dar a fost egalat. Chiar și așa, el a obținut o nouă minge de set, pe care a fructificat-o, închizând runda cu 6-3.
Înaintea acestei finale, Daniil avea un record de 50-1 în turneele de Grand Slam pe hard după ce câștigase primul set. Singurul meci în care a pierdut după ce s-a impus în runda inaugurală a fost cel împotriva lui Rafa Nadal, în finala Australian Open 2022 (6–2, 7–6(7–5), 4–6, 4–6, 5–7).
Medvedev a început foarte bine și setul secund, câștigând primul game fără a ceda vreun punct pe propriul seviciu. Apoi, pe serviciul lui Sinner, a obținut 4 mingi de break, dar numărul 4 ATP s-a ținut tare și a egalat la 1.
A urmat o serie impresionantă pentru rus, care a câștigat game după game și s-a distanțat la 5-1 în setul secund, cedând din nou doar o minge pe serviciul său. La 1-5, Sinner a primit câteva indicații de la Darren Cahill, care i-a transmis să fie agresiv și să nu îi mai permită adversarului să urce la fileu.
Sfaturile s-au văzut în jocul lui Jannik, care a realizat apoi primul break al partidei. Italianul s-a apropiat până la 5-3 și chiar a avut o minge de break la acest scor. Din păcate pentru el, a cedat și setul 2 tot cu 6-3 după 49 de minute și un procentaj de doar 50% puncte câștigate cu primul serviciu.
Sinner a revenit o singură dată de la 0-2 la seturi, anul trecut, tot la Australian Open, contra ungurului Marton Fucsvovics, scor 4-6, 4-6, 6-1, 6-2, 6-0.

Jannik Sinner e campion la Australian Open 2024

Al treilea set a fost mult mai echilibrat, iar Sinner și-a crescut considerabil procentajul punctelor obținute pe primul serviciu. Cei doi jucători au mers cap la cap până la 4-4, fără a permite adversarului să-și procure măcar o minge de break.
Sinner a continuat să servească bine și a fost mult mai agresiv. El și-a făcut serviciul, apoi și-a creat o minge de set pe care a și câștigat-o. Setul 3 s-a încheiat cu 6-4 în favoarea italianului, după 46 de minute de joc.
În setul 3, Medvedev a ajuns la 22 de ore și 55 de minute petrecute pe teren la Australian Open 2024, depășindu-și vechiul record de 22 de ore și 54 de minute la oricare dintre turneele de Grand Slam.
Setul 4 a fost tras la indigo cu setul 3. Ambii jucători și-au făcut serviciul până la 5-4 pentru Sinner, moment în care italianul a făcut breakul și s-a impus cu 6-4, trimițând partida în decisiv.
Finala dintre Sinner și Medvedev a fost al 35-lea meci de 5 seturi de la această ediție a Australian Open, egalând recordul din Era Open de la un Grand Slam, deținut la US Open 1983.
Totodată, Medvedev a devenit primul jucător din Era Open care joacă 4 finale de Grand Slam de 5 seturi.
Setul 5 s-a desfășurat după ritmul dicatt de Sinner, care s-a impus cu 6-3 și a închis finala în 5 seturi. A fost 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3 în favoarea italianului, care cucerește primul titlu de Grand Slam din carieră.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo