Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Alize Cornet, fără compromisuri! 10 lucruri despre revelația Australian Open

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 24/01/2022 la 20:22 GMT+2

"Alize Cornet, sans frontieres". Acesta este titlul cărții autobiografice pe care jucătoarea care a eliminat-o pe Simona Halep la Aus Open a scos-o în toamna lui 2020

Alizé cornet

Credit imagine: Getty Images

De MARIAN URSESCU
Alize Cornet a eliminat-o luni dimineața în optimile de finală de la Australian Open pe Simona Halep la capătul unui meci incredibil. 6-4, 3-6, 6-4. A reușit să se califice, la 32 de ani, pentru prima datăîn sferturile de finală ale unui turneu de Mare Slam și a terminat meciul cu ochii în lacrimi.
S-au scris multe despre franțuzoaicăîn aceste zile și se vor mai scrie, mai ales în Franța. Ea o va întâlni în turul următor pe Danielle Collins, a 27-a favorită, dar nimeni nu mai poate spune acum că Alize Cornet pornește ca outsideră.
Vom încerca să scriem despre 10 lucruri știute sau mai puțin știute despre învingătoarea Simonei Halep

Născută pe Coasta de Azur

1. Născută pe Coasta de Azur, la Nice, pe 22 ianuarie 1990, iubește soarele și Oceanul, dar și să facă plajă. Poate tocmai de aceea a rezistat mai bine căldurii infernale de la Australian Open. A început să joace tenis la vârsta de 4 ani cu partenerul ei , Michael Kujaz, care i-a fost și antrenor. Are 1,73 m înălțime.

Primul meci la Wimbledon, la 15 ani

2. Alize Cornet a debutat la doar 15 ani în turneul de la Wimbledon. Ea a primit un wildcard și a învins-o în primul tur pe rusoaica Alina Jidkova. A fost primul său succes în circuit. A pierdut apoi în turul următor într-un meci împotriva idolului ei, Amelie Mauresmo.

Suprafața favorită: zgura

3. Zgura este suprafața preferată pentru că poate să-și etaleze cel mai bine jocul ei, cu forhandul topspin. Are și o bună deplasare pe teren și alunecările pe zgură o avantajează. La Roma, în 2008, a făcut primul său rezultat important din carieră. A trecut pe rând de Vera Dushevina, Francesca Schiavone, Svetlana Kuznetsova, pe atunci numărul 3 mondial, iar apoi a beneficiat de retragerea Serenei Williams. Pentru un loc în finală a trecut de Anna Chakvetadze, dar în ultimul act a pierdut în două seturi în fața Jelenei Jankovic.

60 de apariții consecutive la turneele de Mare Slam

4. Are 60 de apariții consecutice în turneele de Mare Slam, nelipsind de la Australian Open din 2007. Nu reușise niciodată până la ediția actuală să ajungăîn ”sferturi”. Are 68 de victorii și 62 de înfrângeri în turneele de Grand Slam. Cele mai multe apariții le are la Rolland Garros și Australian Open (17), US Open (15) și Wimbledon (14).

Ucigașa de uriași: Serena, Halep, Kerber, Radwanska

5. Cornet a fost supranumităîn circuit și ”ucișașul de uriași”. Asta pentru că ea e capabilă de evoluții extraordinare în fața jucătoarelor de top. Are 18 victroii împotriva jucătoarelor din Top 10 WTA. Ea a învins-o pe Serena Williams de trei ori. Agnieszka Radwanska, Simona Halep, Angelique Kerber au căzut și ele de pe tobogan când au jucat cu Cornet, deși era mult mai bine cotate, în Top 10 mondial. Cea mai prețioasă victorie a carierei, pentru Cornet, a fost, după declarația ei, victoria din turul 3, de la Wimbledon 2014, în fața Serenei Williams.

6 turnee WTA, dar și Fed Cup cu Franța

6. Alize Cornet are șase trofee WTA în carieră, plus alte opt finale pierdute. Patru dintre victorii au venit pe suprafața favorită: zgura (Budapesta 2008, Bad Gastein 2012, Strasbourg 2013, Gstaad 2018) și două pe hard (Katowice 2014 și Hobart 2016). Are și trei titluri la dublu. Alize Cornet se mândrește însă cu faptul căîn 2019 a câștigat pentru Franța Fed Cup alături de Kristina Mladenovic, Caroline Garcia, Fiona Ferro și Pauline Parmentier sub conducerea căpitanului Julien Benneteau.

Cel mai bun loc ocupat vreodată: 11

7. Alize Cornet era înaintea începerii turneului de la Antipozi pe locul 61 mondial. A urcat pe 53 după succesul în fața Simonei Halep, dar ascensiunea ar putea continua în funcție de rezultatul partidei cu Collins. În carieră, cel mai bun loc ocupat de franțuzoaică a fost 11, în februarie 2009. A rămas în Top 20 până în 2015, iar din 2007 se află între primele 100 de jucătoare ale circuitului.

Academia Muratoglu, locul de "muncă"

8. Fosta jucătoare polonezăSandra Zaniewska (cel mai bun clasament în carieră, numărul 142) a antrenat-o cel mai mult în carieră. Ea se pregătește în Franța la Academia Mouratoglou. Anterior a mai fost antrenată de Georges Goven, Pierre Bouteyre și Laurent Orsini.

Puțini urmăritori pe Insta și Twitter

9. Pe contul ei de Instagram, Alize Cornet are 130.000 de urmăritori. Pe Twitter 160.000 de urmăritori urmăresc parcursul franțuzoaicei. Este destul de atctivă pe rețelele de socializare, pe lângă fotografii de tenis împărtășind fanilor ei și poze din călătorii și vacanțe.

Cartea scrisă în pandemie

10. Prima carte autobiografică a jucătoarei se numește "Alize Cornet, sans compromis". "Întotdeauna am avut o mare pasiune pentru scris. Cartea este un amestec de autobiografie și jurnal", a declarat Alize.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo