Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum va arăta Australian Open 2022 pentru jucători? Ce reguli vor avea de respectat

Alex Masgras

Actualizat 28/12/2021 la 17:45 GMT+2

Australian Open 2022 va începe pe 17 ianuarie, iar jucătorii încep să sosească în Australia, pentru a se pregăti pentru primul turneu de Grand Slam al anului.

Rod Laver

Credit imagine: Getty Images

Peste 3000 de persoane sunt așteptate să intre în Australia, cu ocazia primului turneu de Grand Slam al anului, Australian Open. Până pe 17 ianuarie, atunci când va începe turneul, se vor desfășura și competiții premergătoare în Melbourne, Sydney sau Adelaide.
Potrivit lui Craig Tiley, directorul turneului, ediția din 2022 va fi de 10 ori mai dificil de organizat, spre deosebire de cea de la începutul acestui an. După ce anul trecut, jucătorii au fost nevoiți să îndure o carantină, cu ce se va schimba experiența lor în 2022?

Jucătorii nevaccinați nu pot participa la Australian Open

Prima regulă, dar și cea mai importantă, este cea legată de jucătorii nevaccinați. Orice jucător care urmează să participe la primul turneu de Grand Slam trebuie să fie vaccinat, singurele excepții fiind pentru cei scutiți medical. Aceeași regulă se va aplica și la turneele premergătoare de la Sydney sau Adelaide.
Potrivit vicepreședintelui ATP, Simon Higson, 95 dintre jucătorii din Top 100 ATP sunt vaccinați. Există și jucători care vor rata acest turneu, din cauza faptului că nu sunt vaccinați. Pierre-Hugues Herbert, câștigător în proba de dublu din 2019 de la Melbourne, dar și tânăra Olivia Gadecki din Australia nu vor participa, deoarece nu sunt vaccinați.
Semnele de întrebare legate de participarea lui Novak Djokovic la Melbourne există în continuare, deoarece numărul 1 mondial nu a anunțat dacă s-a vaccinat sau nu. Craig Tiley a dat de înțeles că nu se vor face excepții în cazul său: "Dacă Novak va juca, înseamnă că este vaccinat sau că are scutire medicală". Cu toate acestea, presa din Serbia scrie că Nole va pleca zilele următoare spre Australia.

În jur de 20 de chartere pentru jucători

Pentru a reduce riscul de infectare, Tennis Australia a pus la dispoziție aproximativ 20 de chartere, care vor aduce jucătorii la Melbourne și Sydney în această săptămână. Australienii au apelat la această soluție pentru a reduce riscul de a călători și cu alte persoane. Aceste zboruri vor ajunge în Australia din toată lumea, înclusiv din Dubai, Los Angeles sau Tokyo.
Cu toate acestea, jucătorii au în continuare opțiunea de a călătorii cu zboruri de linie. Denis Shapovalov, numărul 14 ATP, poate rata participarea la ATP Cup, după ce a fost depistat pozitiv la sosirea în Australia. El trebuie să se izoleze pentru 10 zile. Conaționalul său, Felix Auger-Aliassime, este un alt jucător care a ajuns în Australia cu un zbor de linie.
Toți jucătorii care ajung în Australia sunt testați, iar cei pozitivi trebuie să se izoleze până vor fi testați negativ.

Jucătorii vor sta în același loc la Melbourne

În ceea ce privește locul de cazare al jucătorilor, aceștia vor sta în același loc, la Crown Towers, pentru a limita cât mai mult riscurile.
"Acesta va fi unul, dacă nu chiar cel mai sigur loc din lume în luna ianuarie, datorită procesului riguros prin care va trece toată lumea pentru a ajunge aici. Toți jucătorii vor fi cazați în același loc, așa că am minimizat riscurile. Se vor testa și vom asigura deplasarea lor către arene într-un mod sigur.
În 2021, era vorba despre protejarea comunității de jucători, care veneau din diferite locuri devastate de virus, iar noi nu aveam. În 2022 trebuie să ne asigurăm că jucătorii nu se vor infecta cu Omicron sau cu oricare altă variantă a virusului", a mai spus Tiley.
În cazul în care un contact al jucătorilor iese pozitiv, aceștia trebuie să se izoleze pentru 7 zile, așa că sfatul organizatorilor a fost ca fiecare jucător să aibă propria cameră și să reducă pe cât mai mult posibil interacțiunea, chiar dacă locuiesc în același loc.
În ceea ce privește spectatorii, organizatori se așteaptă ca turneul să se desfășoare la capacitate maximă. Cu toate acestea, nimic nu este bătut în cuie, la fel cum s-a întâmplat la ediția din 2021, când s-a impus un lockdown de 5 zile, iar meciurile s-au desfășurat fără spectatori.
Australian Open se va desfășura în perioada 17-30 ianuarie 2022 și va fi transmis în direct și în exclusivitate în România de Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo