Novak Djokovic așteaptă cu sufletul la gură să afle dacă are sau nu dreptul de a participa la Australian Open, acolo unde a câștigat trofeul de 9 ori în carieră. Procesul sârbului a început cu o întârziere de aproape două ore din cauza problemelor tehnice care au împiedicat transmiterea în direct din sala de judecată.
În cele din urmă ostilitățile au început, iar avocatul lui Djokovic este primul care își susține cauza. Reprezentanții liderului mondial au început prin a susține că polițiștii de frontieră nu l-au notificat în mod adecvat despre intenția lor de a-i anula viza .
Conform acestora, înainte de a anula o viză, Legea australiană privind migrația specifică că oficialii trebuie să notifice corespunzător și să acorde suficient timp celor implicați pentru a răspunde în mod corespunzător. Avocații lui Djokovic au încearcat să argumenteze că oficialii nu au urmat corect acest proces.
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
ACUM 6 ORE
Ulterior, judecătorul a menționat că baza pentru care autoritățile australiene i-au anulat viza lui djokovic a fost că "prezența lui în Australia reprezintă sau poate fi un risc pentru sănătatea și siguranța comunității australiene".
După această afirmație, avocatul lui Djokovic a replicat că tenismenul a declarat, la sosirea în Australia, că are o dispensă medicală pentru a nu fi vaccinat, după care a prezentat și dovezi, deși nu i s-a cerut acest lucru.
"Orice concluzie conform căreia Djokovic a încălcat legea este incorectă. Djokovic a furnizat dovezi că are dreptul să intre în țară atât înainte de îmbarcare, cât și la sosire", a spus avocatul lui Djokovic.
Citește și:

Djokovic ar putea rata Australian Open chiar și în cazul unei decizii favorabile

Cu câteva ore înaintea începerii procesului, avocaţii Departamentului de Interne din Australia au insistat că lui Novak Djokovic nu i s-a oferit niciodată nicio garanţie că scutirea sa medicală îi va permite să intre în ţară. Deși s-a confirmat, de asemenea, că numărul unu mondial nu este vaccinat, echipa juridică a guvernului australian a declarat înainte de audierea de apel că nu există niciun motiv valabil pentru ca Nole să aibă acces în Australia pentru turneul care începe pe 17 ianuarie.
Avocații autorităților australiene mai susțin că Djokovic s-a bazat pe reglementări de vaccinare învechite pentru a-și susține scutirea. Un document publicat de Curtea Federală respinge afirmațiile conform cărora nu i s-au oferit consiliere juridică în timpul chestionării sale pe aeroportul din Melbourne, în momentul în care a sosit în țară.
Conform presei australiene, Novak Djokovic nu este numai la mâna judecătorilor. Într-un document publicat de Curtea Federală, avocații Departamentului de Interne din Australia lasă ușa deschisă guvernului să anuleze viza lui Djokovic a doua oară, chiar dacă instanța anulează decizia inițială.
"Un ordin de eliberare imediată nu împiedică posibilitatea unui recurs din partea autorităților", se arată în document, conform Marca. Ministrul de Interne australian "poate folosi orice putere disponibilă în temeiul Legii privind migrația pentru a anula din nou viza".
În cererea lui Djokovic, prezentată de avocații săi, se afirmă că decizia Departamentului de Interne de a refuza intrarea sa în Australia a fost "serios ilogică, irațională sau nerezonabilă din punct de vedere juridic".
Tenis
Clasamentul turneelor mari câștigate în ATP, actualizat. Diferența dintre Djokovic, Nadal și Federer
16/05/2022 LA 16:51
Tenis
Novak Djokovic le-a răspuns rușilor care l-au rugat să boicoteze Wimbledon-ul! Mesajul lui Nole
16/05/2022 LA 16:11