Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Scurtcircuit între Tsitsipas și greci. Motivele pentru care Stefanos este displăcut în propria țară

Irina Aldea

Actualizat 19/02/2021 la 21:07 GMT+2

Stefanos Tsitsipas este unul dintre cei mai periculoși adversari pentru cei trei coloși din tenisul mondial: Federer, Nadal și Djokovic, însă grecul suferă la aspectul "apreciere" din partea fanilor greci din propria țară.

Stefanos Tsitsipas

Credit imagine: Getty Images

Daniil Medvedev și Stefanos Tsitsipas se întâlnesc pentru a șaptea oară în circuitul masculin de tenis, în semifinala primului turneu de Grand Slam al anului, Australian Open 2021, vineri, pe Eurosport 1 și Eurosport Player, de la ora 10.30. Înaintea semifinalei dintre Daniil Medvedev și Stefanos Tsitsipas am vrut să vedem cum trăiesc grecii performanța reușită de al lor reprezentant la Australian Open, însă am avut surpriza uriașă să aflăm că al șaselea jucător al lumii nu are prea mulți fani în propria țară.
Australian Open - UNIBET
Mulțumită jurnalistului Sotiris Milios am aflat și motivele pentru care Tsitsipas este displăcut în Grecia, o țară cu un popor împătimit, pasional, foarte asemănător în reacții cu poporul român. Sotiris ne-a mărturisit că Stefanos, în ciuda înfățișării lui asemuită de mulți cu cea a unui zeu grec, nu are nicio conexiune reală cu poporul grec.

Scurtcircuit între Tsitsipas și greci. Motivele pentru care Stefanos nu are prea mulți fani în propria țară

Grecii traversează în continuare o perioadă de criză și au fost nevoiți să adopte măsuri de austeritate pentru a face față. Sotiris ne spune că atitudinea lui Stefanos, aceea de copil răsfățat și bogat, căruia nu-i lipsește nimic, nu se potrivește cu greutățile pe care le traversează poprul grec în prezent. Al șaselea jucător de tenis al lumii nu pare să aibă trăsătura modestiei, iar din Grecia are o singură destinație preferată: Mykonos, locație frecventată de tot felul de vedete.
Stefanos Tsitsipas
În plus, grecii s-au simțit jigniți de comportamentul lui Stefanos pe când Grecia se afla în carantină strictă, mai ales că această țară a luat încă de la început foarte în serios pandemia de coronavirus. Tsitsipas scria pe contul personal de Twitter că cineva ar trebui să construiască un "Harrods" (un magazin uriaș cu diferite departamente, un fel de mall) în Grecia, stârnind furia localnicilor, care erau nevoiți să suporte perioada de izolare în care intraseră.
Sotiris Milios ne-a mărturisit că tenisul nu are vreo rădăcină adâncă în Grecia pentru că este considerat un sport de elită, pe care doar oamenii bogați își permit să-l practice. Chiar dacă tradiția privind tenisul lipsește în Grecia, poporul grec a fost îndrăgostit în trecut de Baghdatis. Grație modestiei lui, grecii l-au adorat ca și când ar fi fost al lor, deși Marcos Baghdatis reprezenta Ciprul.

Stefanos Tsitsipas, privat de iubirea poporului grec

Sotiris ne-a spus de asemenea că Tsitsipas este oricum un proiect foarte îndepărtat de Grecia în tenisul mondial masculin. Pe jumătate rus (mama lui, Julia Apostoli, s-a născut la Moscova), Tsitsipas a fost crescut în academiile din străinătate și educat acasă, departe de societatea greacă și de problemele ei reale. Sotiris ne-a mai spus că Stefanos e "neinspirat" atunci când postează pe Twitter, amintind de mai multe episoade care i-au afectat foarte mult imaginea tenismenului grec: "Într-un tweet glumea într-un mod sarcastic spunând că femeile nu sunt capabile să conducă și că domeniul lor de activitate e bucătăria. Apoi, dacă-ți vine să crezi, când a urat <La mulți ani> de Anul Nou, a urat asta în mai multe limbi, inclusiv în română, dar nu și în greacă", ne-a povestit Sotiris.
Stefanos Tsitsipas
"În timpul meciurilor, când joacă, el înjură adesea și blesteamă, pare singura lui conexiune cu Grecia. Comportamentul lui de pe teren este groaznic. Nu e demn de un model de urmat. În urmă cu câteva luni, când poporul grec suferea din cauza pandemiei de coronavirus și de foamete, el întreba în mod public de ce Atena nu are o stradă uriașă pe care să se plimbe cu bicicleta. Trăiește pe altă planetă. Înțeleg că are 22 de ani și stă doar 30 de zile pe an în Grecia. E imatur și nu foarte educat, în general. De asta nu e deloc popular aici.
Stefanos e mereu comparat cu legenda NBA, Giannis Antetokounmpo, cândva un copil care a fost crescut în cele mai sărace condiții și s-a comportat mereu ca la carte, a fost modest și i-a păsat mereu de vechiul lui cartier, acolo unde a crescut. Ultima dată când a fost în Grecia, Giannis a cheltuit câteva mii de euro și a cumpărat hrană pentru oamenii săraci. Lui Tsitsipas nu îi pasă. Aceasta este diferența despre care vorbesc, e uriașă discrepanța dintre ei. Ce simt eu când joacă Tsitsipas? Nu sunt fericit când câștigă și nici trist când pierde", ne-a mai spus Sotiris Milios.

Stefanos Tsitsipas, performanțe remarcabile la doar 22 de ani

Cu toate derapajele comportamentale și ieșirile neinspirate din spațiul public, Stefanos Tsitsipas rămâne unul dintre cei mai buni tenismeni, cu un viitor strălucit. Grecul a ajuns deja în trei semifinale de Grand Slam la Australian Open și Roland Garros și este în prezent al șaselea jucător al lumii, în spatele unor jucători ca Djokovic, Nadal, Thiem, Medvedev și Federer.
Cel mai sus, Stefanos Tsitsipas a ajuns până pe locul 5 ATP, însă specialiștii din lumea tenisului sunt de părere că grecul este, alături de alți tineri de perspectivă, viitorul sportului alb, unul dintre înlocuitorii coloșilor Federer, Nadal și Djokovic, atunci când aceștia vor decide să-și agațe rachetele în cui. Până la vârsta de 22 de ani, Stefanos Tsitsipas și-a trecut în palmares cinci titluri ATP, cel mai important fiind Turneul Campionilor din 2019.
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo