Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

John McEnroe a descoperit marele atu al lui Halep. Predicție interesantă pentru circuitul masculin

Cristian Mihală

Actualizat 18/01/2020 la 23:53 GMT+2

John McEnroe, fostul mare campion american, a vorbit despre importanța reluării colaborării dintre Halep și Cahill, dar a prefațat și noul sezon din tenisul mondial.

mcenroe

Credit imagine: Eurosport

Australian Open va începe de luni, în direct pe Eurosport și pe Eurosport Player, iar toate speranțele românilor se leagă de Simona Halep, câștigătoarea de la Wimbledon.
Campioana noastră a reluat colaborarea cu Darren Cahill, cel care i-a adus atât de multă liniște în joc în ultimii ani. Parteneriatul dintre cei doi a debutat în 2014, australianul fiindu-i alături la primul turneu de Grand Slam cucerit, cel de la Roland Garros. Unul dintre cei mai abili tehnicieni, Darren a reușit să o înțeleagă pe Simo și să o determine să renunțe la modul nociv în care privea de multe ori tenisul. Constănțeanca gândea prea mult în termeni de "alb" și "negru", consumându-se enorm la înfrângeri, dar și în timpul partidelor, când jocul nu îi funcționa.
Picture of the year - June 2018 - Tennis - Simona Halep celebrates with Darren Cahill after French Open win.jpg
Alături de Cahill, Halep și-a găsit serenitatea în joc și a crescut enorm din punct de vedere al psihicului, lucru subliniat și de John McEnroe.
Evident, parteneriatul dintre Simona Halep și Darren Cahill a fost unul prolific. Nu știu exact de ce s-a încheiat atunci, dar acum lucrează iar împreună și asta e foarte important pentru ea. Problema ei nu e sub nicio formă una fizică, cred că are nevoie să se simtă confortabil mental. La nivel psihic a avut niște minusuri, dar Darren o echilibrează. Știu că cei doi au discutat mult și anul trecut, Darren fiind prezent la turneele de Grand Slam ca și comentator. Cred că el a încercat să o ajute și în acea perioadă și acum au decis să reia colaborarea. Nu a fost ceva surprinzător, cred că prezența lui o va ajuta foarte mult | John McEnroe, pentru Eurosport

Australian Open 2020: Mentalul, marele atu al Simonei Halep

Întrebat ce s-a schimbat în jocul Simonei în ultimii ani, când, după ce a pierdut trei finale de Grand Slam (două la Roland Garros, una la Australian Open), aceasta a reușit să se elibereze și să demonstreze că nu mai resimte presiunea, McEnroe a vorbit tot de mental.
Halep a devenit una dintre cele mai mari campioane din tenisul mondial contemporan grație unui psihic de fier, iar contribuția cea mai importantă la atingerea acestui obiectiv l-a avut tehnicianul de la Antipozi.
"Când câștigi un turneu mare, crezi mult mai mult în tine. În plus, a învățat să nu lase negativitatea să îi mai stea în cale, așa cum se întâmpla în trecut. Nu știu cât de mult o costa să se enerveze, dar e dificil să mai evoluezi la nivelul maxim în momentele în care mintea e ocupată cu gânduri negative. Aici a ajutat-o Cahill foarte mult și astfel a devenit multiplă câștigătoare în Grand Slamuri. Pentru a ajunge la acest nivel, trebuie să fii capabil să îți focusezi mintea în direcția corectă. Astfel, poți juca fiecare punct cu aceeași intensitate, indiferent de scor. Asta a început ea să facă. Jocul nu i s-a schimbat foarte mult, nu cred că e la un alt nivel din punct de vedere al loviturilor. Toți jucătorii încearcă să își îmbunătățescă jocul, să aibă o servă mai bună, să exerseze voleul, dar uită de multe ori de parte mentală. Aici a crescut mult Simona, a învățat să fie mult mai relaxată în momentele importante, astfel că poate să gestioneze mult mai bine situațiile tensionate din partidele mari", a mai spus fostul mare campion.
Nadal Djokovic Federer

Nadal, peste Federer, dar Djokovic îi va depăși pe amândoi

Din 2020, toate marile turnee din circuitul ATP vor fi transmise în direct de Eurosport. Lupta se anunță una palpitantă, pe lângă cei trei mari titani - Nadal, Federer și Djokovic -, tânăra generație având în Tsitsipas, Shapovalov sau Zverev jucători capabili să câștige turnee mari.
Un reper al sezonului va fi reprezentat de momentul anticipat în care Nadal îl va egala pe Federer la numărul de Grand Slamuri câștigate (20). McEnroe e convins și el că acest lucru are șanse mari să se producă, însă consideră că în momentul în care se va trage linie, la finalul carierelor celor trei, Nole va fi cel care va deține cele mai multe turnee de Mare Șlem (în prezent are 16).
"Până la finalul anului, unul dintre Rafa și Roger va avea cele mai multe titluri de Grand Slam. Dar dacă mă întrebați în perspectivă, când cei trei se vor fi retras, cred că Djokovic va aduna cele mai multe titluri de Mare Șlem. Dacă va fi sănătos în următorii ani, puteți fi siguri că ar putea să câștige câte două astfel de turnee/an. În schimb, în privința lui Roger, ne punem cu toții întrebarea dacă va mai fi capabil să câștige vreodată un Grand Slam. În ceea ce îl privește pe Rafa, el cu siguranță va fi marele favorit cel puțin un an la Roland Garros, așa că nu văd cum nu îl va depăși pe Roger. Mai ales că se descurcă foarte bine și la restul turneelor mari, mai poate câștiga 1-2 trofee și în altă parte", a mai spus McEnroe.
Întrebat cine este cel mai talentat jucător în acest moment, fostul mare campion american nu a stat pe gânduri: l-a nominalizat pe Nick Kyrgios.
În vârstă de 24 de ani, australianul nu a trecut încă de sferturi la vreun Grand Slam, însă e clar pentru toată lumea că posedă lovituri impresionante. Serviciul fantastic și forehandul sunt poate cele mai bune din lume, însă Nick e extrem de inconstant. Un rebel, la fel ca McEnroe, Kyrgios are din păcate pentru tenis alte priorități, antrenându-se mult mai puțin decât e nevoie pentru a ajunge la cel mai înalt nivel. În plus, el are probleme mari în privința concentrării și al încrederii în sine în momentele cheie, astfel că nu a putut ajunge niciodată la performanțele la care ar fi putut spera judecând după calitățile avute.
"Cel mai talentat jucător al momentului e Nick Kyrgios. Are potențial să câștige multe Grand Slamuri, dar încă nu a reușit să facă trecerea la nivelul cel mai ridicat din punct de vedere mental. Dacă stau bine să mă gândesc, cred că îl consider pe Nick cel mai talentat jucător pe care l-am văzut în ultimii 10 ani", a concluzionat fostul mare sportiv american.
În vârsă de 60 de ani, McEnroe a fost unul dintre cei mai bun jucători din perioada 1980-1990. El a câștigat 7 turnee de Grand Slam, fiind, evident, și numărul unu mondial. În plus, a câștigat de trei ori Turneul Campionilor și de cinci ori Cupa Davis.
Toate meciurile de la Australian Open 2020 vor putea fi urmărite pe Eurosport Player. Cele mai interesante dispute vor fi transmise în exclusivitate pe programele Eurosport și vor avea acoperire și pe eurosport.ro. Vodafone este sponsorul transmisiunilor Eurosport de la turneele de tenis de Grand Slam. Urmărește Australian Open pe Eurosport, acasă prin canalele din grila UPC sau oriunde, pe mobil, prin Vodafone TV.
Începând cu 1 ianuarie 2020, canalele Eurosport nu mai sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia. Rămânem deschiși negocierilor fair play cu Telekom, purtate cu bună credință.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo