Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Rafael Nadal este cel mai mare! A cucerit Australian Open și Grand Slam-ul cu numărul 21!

Cristian Mihală

Actualizat 30/01/2022 la 16:25 GMT+2

Rafael Nadal a câștigat un meci epic cu Daniil Medvedev, cu 2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 7-5.

Rafael Nadal gewann seinen 21. Grand-Slam-Titel

Credit imagine: Getty Images

Rafael Nadal este campion la Australian Open. S-a impus cu 7-5 în setul decisiv și a obținutul al 21-lea Slam din istorie după 5 ore și 25 de minute de luptă cu Medvedev.
UPDATE | Fiecare game are deja o istorie aparte. Nadal face din nou break și are o nouă șansă de a închide finala cu serviciul!
UPDATE | Finala capătă accente dramatice. Rafa Nadal a avut 30-0, dar Daniil Medvedev luptă incredibil și egalează situația în setul decisiv, 5-5!
UPDATE | Daniil Medvedev își fructifică serviciul, 5-4, astfel că Nadal poate obține titlul de Grand Slam cu numărul 21 pe propriul serviciu.
UPDATE | Rafael Nadal are 5-3 în setul decisiv.
UPDATE | "Matadorul" ajunge la două game-uri distanță de trofeu, situație în care s-a aflat și Medvedev în setul trei, scor 4-2, după un alt game epic, de aproape 15 minute. Rafa a salvat trei mingi de break. Cei doi jucători au ajuns la 5 ore de joc!
UPDATE | Rafael Nadal a devenit favorit să câștige finala după ce realizează break-ul, 3-2, cu o lovitură uriașă de forehand! În tribune se fac valuri mexicane.
UPDATE | După aproape 4 ore și 40 de minute de joc, Rafael Nadal și Daniil Medvedev sunt la egalitate, 2-2 la seturi, 2-2 la game-uri în setul decisiv. Cine câștigă finala?
UPDATE | Daniil Medvedev începe în avantaj setul 5. Serviciul l-a ajutat să iasă din dificultate după ce Rafa a avut o minge de break.
UPDATE | Avem set decisiv într-o finală masculină fabuloasă la Australian Open. Rafa și Daniil sunt în a cincea oră de joc! Nadal a închis cu 6-4 setul patru.
UPDATE | Daniil Medvedev rămâne în setul 4: 5-4. Jucătorul rus a salvat o minge de set a spaniolului.
UPDATE | Tenisul fabulos este prezent și după ce s-a trecut de 4 ore de tenis în finala masculină. Nadal salvează două mingi de break și încheie game-ul cu al doilea as din acest meci: 5-3.
UPDATE | Rafael Nadal s-a desprins la 4-2, într-o atmosferă electrizantă.
UPDATE | Tenis de vis în finala masculină. Rafael Nadal reușește din nou break-ul, 3-2, după o luptă pasionantă. A fructificat a șaptea minge de break. Daniil Medvedev continuă discuțiile cu arbitrul. Îi solicită să fie mai ferm cu publicul, pentru a-l liniști.
UPDATE | Daniil Medvedev își recuperează rapid break-ul, 2-2. Rafa Nadal a făcut poate punctul turneului, dar asta nu l-a ajutat până la final în game.
picture

Incredibil punct realizat de Rafael Nadal în setul 4. Mingea turneului la Australian Open

UPDATE | Break Rafael Nadal în setul 4, scor 2-1. Daniil Medvedev încheie cu dublă greșeală, publicul se bucură. Rusul aplaudă ironic, suporterii australieni îl huiduie!
UPDATE | Set Rafael Nadal, 6-4! Finala este relansată. Daniil Medvedev a avut o nouă izbucnire nervoasă în pauză, făcând referire la spectatori că nu au minte. Rusul a fost deranjat că publicul s-a bucurat la o minge pe care el a greșit-o.
UPDATE ! Jucătorul rus mai are de tras pentru a triumfa în această bătălie. Rafael Nadal face break la 4-4 și va servi pentru 1-2 la seturi. Avem mai bine de 3 ore de joc. Medvedev nu se bucură de foarte multă susținere în arenă. După ce a pierdut copilărește la o minge scurtă, a aplaudat ironic în momentele în care publicul savura punctul în contul spaniolului.
UPDATE | Daniil Medvedev trimite câteva lovituri incredibile și ajunge la două game-uri distanță de trofeu: 4-3.
UPDATE | Rafa luptă să rămână în această finală. Revine de la 0-40 pe propriu serviciu și egalează la 3-3.
UPDATE | Echilibrul în setul trei se menține: 2-2
UPDATE | Serviciul nu i-a mers lui Nadal în această finală și probabil că aici poate fi și explicația acestui 0-2 la seturi. Rafa se chinuie pe propriu serviciu, dar egalează situația în setul trei, 1-1.
UPDATE | Daniil Medvedev se apropie tot mai mult de primul titlu la Australian Open și locul 1 mondial în ATP. A început setul 3 cu 1-0. Nadal mai are doar 4% să câștige această finală.
UPDATE | Daniil Medvedev încheie setul 2 după aproape 90 de minute, cu 7-6. Rafa a avut două mini-break-uri, dar rusul și-a păstrat calmul și s-a impus cu 7-5 în tie-break. O scurtă a campionului rus a făcut diferența la 5-5.
UPDATE | Setul doi se decide în tie-break. Indiferent cum se termină, avem deja unul dintre cele mai frumoase seturi din ultima vreme.
UPDATE | Rafael Nadal rămâne în avantaj în setul 2, scor 6-5, după alte momente epice de tenis oferite de cei doi jucători. Setul secund are deja o durată de 68 de minute.
UPDATE | Daniil Medvedev face re-break după un game epuizat, întrerupt și de un spectator care a intrat pe teren. Fiecare a avut șanse de set / break. Nadal are 5-4.
picture

Moment rar pe un teren de tenis! Nadal intrerupt la serviciu de un spectator intrat pe teren

UPDATE | Rafa Nadal găsește o soluție genială la minge de break, o scurtă care îl surprinde pe Medvedev, și ia din nou avans: 5-3. Servește pentru 1-1 la seturi.
UPDATE | După câteva minute de joc foarte bune pentru Nadal, Medvedev a avut o reacție pe măsură și și-a recuperat game-ul pierdut pe serviciu mai devreme. Rafa are 4-3 în actul secund.
UPDATE | Rafa Nadal a finalizat fabulos un schimb de 40 de lovituri și a realizat primul break: 3-1.
picture

Australian Open | 40 de lovituri finalizate de Nadal fantastic!

UPDATE | Spaniolul are 2-1 în setul secund, dar trebuie să muncească foarte mult pentru fiecare punct în parte. S-a scurs prima oră de joc.
UPDATE | Rafael Nadal începe în avantaj și în setul secund, dar încă nu transmite acel sentiment, că poate câștiga această finală.
UPDATE | Daniil Medvedev are 1-0 la seturi după ce s-a impus în primul act cu 6-2. S-a jucat 42 de minute.
UPDATE | Medvedev s-a desprins aproape decisiv în primul set, după ce a fructificat încă o șansă de break: 5-2. Rusul pare foarte bine pregătit pentru această finală. Spre exemplu, backhand-ul lui are o viteză medie cu 6 km mai mare față de ce a realizat până acum în turneu: 118 km/h vs 112 km/h. Rafa, în schimb, a comis deja 15 erori neforțate.
UPDATE | Daniil Medvedev a dominat ultimele puncte și a realizat primul break al finalei. Jucătorul rus a trecut în față: 3-2
UPDATE | Se joacă deja de 20 de minute, iar pe tabelă este doar 2-1 pe tabelă, în favoarea spaniolului. Finala este deja la un nivel excepțional. Rafa a salvat două mingi de break. Avem deja și un raliu de 26 de lovituri.
picture

Finala Nadal - Medvedev a început excepțional. Un raliu de 26 de lovituri încă din game-ul 3

UPDATE | Finala de la Australian Open a început cu Rafael Nadal la serviciu. Și a debutat cu un prim game destul de intens. Să ne așteptăm la un joc de peste 4 ore?
UPDATE | Rafael Nadal are șansa de a rescrie istoria tenisului masculin în următoarele ore. Spaniolul caută al 21-lea titlu de Grand Slam. Primul a fost cucerit în urmă cu aproape 17 ani, la Roland Garros 2005. Atunci, el a primit trofeul de la Zinedine Zidane.
UPDATE | Înaintea finalei Rafa Nadal – Daniil Medvedev s-a exprimat și marele campion Rod Laver, cel care dă numele arenei principale de la Australian Open. "Terenurile cu suprafață dură se potrivesc jocului lui Medvedev, dar istoria poate fi de partea lui Rafa Nadal în seara asta. Succes ambilor jucători, sperăm la o altă finală clasică masculină la Australian Open, între doi campioni fenomenali", este mesajul postat pe Twitter.
UPDATE | În așteptarea Main Event-ului de la Australian Open, publicul s-a încălzit cu finala feminină de dublu. Au triumfat favoritele nr. 1, Barbora Krejcikova și Katerina Siniakova, care s-au impus în fața jucătoarelor Anna Danilina (Kazakhstan) și Beatriz Haddad Maia (Brazilia) în trei seturi, cu 6-7(3), 6-4, 6-4. Acesta este și primul lor titlu cucerit la dublu, la turneul de la Melbourne. În total, sportivele din Cehia au ajuns la patru titluri de Grand Slam din carieră în această formulă.
A fost o finală captivantă, care a durat 2 ore și 42 de minute. Krejcikova și Siniakova au mai câștigat la Roland Garros (2018 și 2021) și Wimbledon (2018). De evidențiat și faptul că Danilina și Haddad Maia au făcut pereche pentru prima dată în urmă cu două săptămâni și au câștigat titlul de la Sydney, înainte de a juca prima finală de Grand Slam la Melbourne. Tandemul a câștigat primele nouă meciuri ale parteneriatului lor.
Articolul inițial
"Legenda vs uzurpatorul" este sintagma folosită de siteul oficial al Australian Open pentru a prefața disputa de la Melbourne, de duminică dimineață (ora 10:30, în direct și în exclusivitate pentru România pe Eurosport 1 și Eurosport Player). Cu 20 de Grand Slamuri în palmares, legendarul Nadal va juca a 6-a sa finală la Antipozi, 4 dintre ele fiind pierdute. De partea cealaltă, Medvedev este singurul care s-a luat la "trântă" cu "titanii" și reușește să îi domine, în unele momente. "Uzurpatorul" Daniil are șansa să blocheze încă o dată drumul către "GS21", după ce, la US Open 2021, i-a interzis lui Djokovic Marele Șlem. În plus, pentru rus partida are și o altă miză, dincolo de al doilea său Grand Slam din carieră: dacă învinge, va fi de luni numărul unu mondial
CITEȘTE ȘI:

E vremea de partea lui Nadal, în finala cu Medvedev? Va ploua, dar foarte puțin

Rafa Nadal va avea parte de un avantaj important la Australian Open, în finala de duminică. Sunt şanse mari ca la ora disputei ultimului act de la Melbourne să nu plouă şi partida să se joace fără ca acoperişul să fie tras.
Australian Open 2022 | Cine câștigă finala masculină?
Meciul de pe Rod Laver Arena, din semifinala câștigată cu Berrettini, s-a desfăşurat cu acoperişul tras, din cauza ploii torenţiale de la Melbourne, încheindu-se cu victoria ibericului după aproape trei ore (2 h 55 min). Nadal a fost mai bun cu serviciul al doilea şi a făcut mai puţine erori neforţate decât adversarul său, 19-39, deşi italianul a încercat să fie mai agresiv (38-28 la winners).
Acum, în finală, Medvedev e favorit şi mulţi îl văd aproape imposibil de bătut, mai ales că existau premisele să se joace indoor. În ultimele zile a plouat foarte mult la Melbourne, dar duminică sunt doar 40% şanse de precipitaţii. În plus, la ora startului partidei şansele de ploaie sunt şi mai mici, iar temperatura va fi de aproximativ 27 de grade (cu 4 mai mult decât în semifinala cu Berrettini).
Chiar dacă l-a învins destul de clar pe italian vineri, în contextul în care s-a jucat cu acoperişul tras, contra lui Medvedev situaţia ar fi mult mai complicată în condiţii indoor. Astfel, Rafa Nadal va avea un atu extrem de important dacă prognoza anunţată de specialişti se va menţine pentru duminică. De altfel, la finalul semifinalei de acum două zile, "Matadorul" a explicat cât de incomod îi e să nu evolueze outdoor.
"Aşa cum ştie toată lumea, joc mai bine de obicei atunci când meciul e outdoor şi e căldură. Mingea zboară mult, pot să creez mai multe pagube în terenul advers cu top-spinul meu. Am jucat de câteva ori, în săptămâna premergătoare Australian Open indoor. Am văzut că forehandul meu nu e la fel de eficient. Mingea devine mai grea, trebuie să creez un punct de contact mai bun pe minge", a spus Nadal, în cubul Eurosport.
Parcursul lui Nadal și Medvedev până în finală
Nadal
Medvedev

Nadal - Medvedev, finala Australian Open. Ce spun specialiștii?

Tim Henman este de părere că Medvedev are avantajul vârstei, în timp ce Wilander este de părere că spaniolul nu va rata șansa de a-și revendica cel de-al 21-lea turneu de Grand Slam.
Câștigător a 7 turnee de Mare Șlem, Mats Wilander a prefațat duelul dintre Medvedev și Nadal, sugerând faptul că spaniolul are mai multe argumente pentru a câștiga finala. "Primul motiv pentru care cred că Nadal are un avantaj este serviciul. Servește inteligent, are un procentaj destul de mare la primul serviciu, cred că va fi o problemă pentru Medvedev, iar Nadal va profita de acest avantaj. Rafa știe cum să servească foarte bine. Chiar și așa, unii ar spune că Medvedev servește mai bine, dar el e destul de inconstant. Nadal urmărește să câștige cel de-al 21-lea Grand Slam din carieră și nu îmi pot imagina că a crezut că va fi primul care va avea ocazia de a ajunge acolo. Va face ceva ce ar fi trebuit să facă Novak, să-l învingă pe Medvedev în finală, iar Rafa va ajunge la 21 de Grand Slam-uri câștigate", a precizat Wilander, pentru Eurosport.
Mats Wilander nu credea la începutul turneului că Nadal îşi poate trece în palmares al 21-lea Grand Slam al carierei, dar modul dominant în care a ajuns în finală - excepţie partida cu Shapovalov, unde a avut probleme cu stomacul - l-au făcut pe marele campion suedez să îşi reconsidere opinia.
Mats e uimit de modul în care Nadal poate să gestioneze tactic partidele, reuşind astfel să compenseze eventualele neajunsuri care apar în propriul joc. Reuşeşte să anihilieze loviturile viitoare ale adversarilor şi când joacă pe backhand, în teorie punctul său mai slab.
"Nadal a jucat perfect din punct de vedere tactic. Nu e vorba despre agresivitatea loviturilor, neapărat, ci despre înălţimea loviturilor pe backhand. Îşi împinge adversarii în colţul terenului, îi izolează. Oponenţii nu îl pot citi, nu ştiu la ce să se aştepte de la el. E grozav modul cum joacă Rafa din punct de vedere strategic", a explicat Wilander.
picture

Tim Henman a oferit două motive pentru care Medvedev va câștiga cu Nadal

Henman mizează pe Medvedev datorită vârstei

Henman a subliniat faptul că Medvedev are un avantaj din perspectiva vârstei, fiind cu 10 ani mai tânăr decât adversarul său, iar după două săptămâni de efort intens, acest aspect ar putea reprezenta un punct forte pentru jucătorul rus.
"Cred că la sfârșitul unui turneu de acest fel, de două săptămâni, având în vedere lipsa de meciuri a lui Rafa, latura fizică va conta, iar Medvedev are un avantaj din acest punct de vedere.
Cred că Rafa a slăbit 4 kilograme în meciul cu Shapovalov. A fost foarte greu pentru el din punct de vedere fizic. Medvedev va fi mai capabil să producă un tenis grozav și să se miște mai bine dacă meciul va fi unul de durată", a precizat Henman.
Fostul mare campion britanic este convins că, în condiții normale, Medvedev este printre cei mai buni jucători pe hard. "Medvedev este al doilea cel mai bun jucător pe hard, a câștigat US Open. Rafa poate juca bine pe orice suprafață, dar sunt de părere că aceste condiții îi sunt favorabile rusului", și-a încheiat Henman discursul.
2009 este anul singurului titlu de la Australian Open cucerit de Rafa Nadal. Atunci, "Matadorul" a câștigat o finală epică în fața lui Roger Federer, în 5 seturi. De atunci, a mai evoluat în încă 4 finale la Melbourne, toate pierdute.

Nadal - Medvedev | Fanii de la Australian Open, de partea "Matadorului"

Medvedev a avut mereu probleme cu publicul, atât la US Open, cât și la Australian Open. Anul acesta "a știut" să își strice relația cu fanii încă din turul secund, în timpul disputei cu favoritul arenei, Nick Kyrgios. Ulterior, lucrurile au escaladat, în semifinala cu Tsitsipas având o presiune suplimentară din cauza faptului că grecul avea suporterii de partea sa.
Duminică, e de așteptat ca majoritatea fanilor să îl ovaționeze pe Nadal, o adevărată legendă a sportului. Acest lucru ar putea să îl doboare pe Medvedev, deși până acum a demonstrat că se descurcă bine în astfel de condiții "vitrege".
"Ceea ce ar putea înclina balanța în favoarea lui Nadal este sprijinul mulțimii. Cea mai mare parte a stadionului cu siguranță îl va ovaționa, dar Medvedev face față bine, în general, unor astfel de situații", notează gotennis.ru.
Nadal va spera că temperatura va fi una ridicată și că meciul se va juca fără ca acoperișul să fie tras. Asta i-ar oferi mai mult top spin pe forehand, atu-ul său numărul unu.
De partea cealaltă, Medvedev va trebui să nu îi ofere încredere lui Rafa, pentru că acesta devine de neînvins când intră în control. Rusul trebuie să dicteze ritmul de pe fundul terenului și să își etaleze jocul său de o cadență formidabilă. Cu cât meciul se va prelungi, numărul doi mondial va avea șanse mai mari să se impună, sunt de părere jurnaliștii sursei citate.
"Medvedev a fost numit în repetate rânduri favoritul turneului, mai ales după ce Novak Djokovic nu a fost lăsat să participe. Rusul a făcut față cu succes la toate meciurile din timpul competiției, dar acum se confruntă cu cel mai dificil test, pentru că Nadal este într-o formă grozavă.
Spaniolul se va baza pe top spinul de forehand, astfel încât Daniil să nu poată trimite decisiv. Va încerca evident să-l aducă pe rus la fileu, cu scurte, lui Medvedev neplăcându-i foarte mult să urce.
Medvedev va încerca să servească și să returneze puternic pentru a pune presiune pe adversar cât mai mult posibil. Probabil că va fi mai agresiv decât de obicei pentru a-l împiedica pe spaniol să aibă ritm. Va trebui să domine linia din spate.
Acest meci ar putea fi una dintre cele mai interesante finale ale Grand Slam-urilor, în ultimii ani. Dacă spaniolul va lua imediat avânt, va fi foarte greu să-l învingi. Dar dacă lupta durează patru sau cinci seturi, atunci avantajul va reveni lui Medvedev", mai scriu rușii care anticipează o victorie a favoritului lor, în 4 seturi.
3-1 este scorul întâlnirilor directe dintre Nadal și Medvedev, toate confruntările anterioare având loc pe hard. În singura partidă jucată de cei doi la un Grand Slam, Rafa s-a impus dramatic: 3-2 la seturi, în finala US Open 2019.
picture

Remember 2019. Nadal l-a învins pe Medvedev, în finala de la US Open

Finala Australian Open 2022, Nadal - Medvedev va fi duminică de la ora 10.30, în direct și în exclusivitate pentru România, pe Eurosport 1 și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo