Rafael Nadal, numărul 5 mondial, s-a calificat, vineri, la Melbourne, pentru a şasea oară în finala turneului Australian Open, după ce l-a învins în penultimul act pe italianul Matteo Berrettini (7 ATP), cu 6-3, 6-2, 3-6, 6-3. Meciul de pe Rod Laver Arena s-a desfăşurat cu acoperişul tras, din cauza ploii torenţiale de la Melbourne, încheindu-se cu victoria ibericului după aproape trei ore (2 h 55 min). Nadal a fost mai bun cu serviciul al doilea şi a făcut mai puţine erori neforţate decât adversarul său, 19-39, deşi italianul a încercat să fie mai agresiv (38-28 la winners).
În finala de la Melbourne, Nadal îl va înfrunta pe câştigătorul dintre rusul Daniil Medvedev, numărul doi mondial şi campionul en titre de la US Open, şi grecul Stefanos Tsitsipas (4 ATP). Rusul e mare favorit în a doua semifinală şi mulţi îl văd aproape imposibil de bătut în ultimul act, mai ales că existau premisele să se joace indoor. În ultimele zile a plouat foarte mult la Melbourne, dar duminică sunt doar 40% şanse de precipitaţii. În plus, la ora startului partidei şansele de ploaie sunt şi mai mici, iar temperatura va fi de aproximativ 27 de grade (cu 4 mai mult decât azi).
Chiar dacă l-a învins destul de clar pe Berrettini azi, în contextul în care s-a jucat cu acoperişul tras, contra lui Medvedev, de exemplu, situaţia ar fi mult mai complicată în condiţii indoor. Astfel, Rafa Nadal va avea un atu extrem de important dacă prognoza anunţată de specialişti se va menţine pentru duminică. De altfel, la finalul semifinalei de azi, "Matadorul" a explicat cât de incomod îi e să nu evolueze outdoor.
Roland-Garros
Top 3 meciuri de urmărit în prima săptămână la Roland Garros pe tabloul feminin și pe cel masculin
20/05/2022 LA 12:35
"Aşa cum ştie toată lumea, joc mai bine de obicei atunci când meciul e outdoor şi e căldură. Mingea zboară mult, pot să creez mai multe pagube în terenul advers cu top-spinul meu. Am jucat de câteva ori, în săptămâna premergătoare Australian Open indoor. Am văzut că forehandul meu nu e la fel de eficient. Mingea devine mai grea, trebuie să creez un punct de contact mai bun pe minge", a spus Nadal, în cubul Eurosport.
CITEŞTE ŞI:
NADAL, DUPĂ CALIFICAREA ÎN FINALA LA AUSTRALIAN OPEN: "UN SINGUR LUCRU CONTEAZĂ PENTRU MINE ACUM"

Marele atu al lui Nadal, înainte de Australian Open: "Tactic, e perfect!"

Mats Wilander nu credea la începutul turneului că Nadal îşi poate trece în palmares al 21-lea Grand Slam al carierie, dar modul dominant în care a ajuns în finală - excepţie partida cu Shapovalov, unde a avut probleme cu stomacul - l-au făcut pe marele campion suedez să îşi reconsidere opinia.
Mats e uimit de modul în care Nadal poate să gestioneze tactic partidele, reuşind astfel să compenseze eventualele neajunsuri care apar în propriul joc. Reuşeşte să anihilieze loviturile viitoare ale adversarilor şi când joacă pe backhand, în teorie punctul său mai slab.
"Nadal a jucat perfect din punct de vedere tactic. Nu e vorba despre agresivitatea loviturilor, neapărat, ci despre înălţimea loviturilor pe backhand. Îşi împinge adversarii în colţul terenului, îi izolează. Oponenţii nu îl pot citi, nu ştiu la ce să se aştepte de la el. E grozav modul cum joacă Rafa din punct de vedere strategic", a explicat Wilander la final, pentru Eurosport.
2009 este anul singurului titlu de la Australian Open cucerit de Rafa Nadal. Atunci, "Matadorul" a câștigat o finală epică în fața lui Roger Federer, în 5 seturi. De atunci, a mai evoluat în încă 4 finale la Melbourne, toate pierdute.
Australian Open 2022 se vede în exclusivitate pe Eurosport. Toate meciurile de la Melbourne sunt în direct și în exclusivitate pentru România și pe aplicaţia Eurosport Player.
Roland Garros
"Nadal este idolul nostru, dar Alcaraz va însemna mai mult!" Corretja, despre viitorul lui Carlitos
19/05/2022 LA 05:08
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
18/05/2022 LA 20:44