Danezul Holger Rune a triumfat la Red Bull Next Gen, eveniment organizat la Milano. În Italia, România a avut doi reprezentanți prin Călin Manda și Cezar Crețu. Dintre cei opt participanți, șase s-au calificat în țara natală. Acesta este și cazul lui Călin Manda (828 ATP, 21 de ani), care l-a învins în finală pe Cezar Crețu (1208 ATP).
Cezar Crețu a primit mai apoi unul dintre cele trei wild-card-uri acordate de către organizatori. Ceilalți șase participanți de anul acesta au fost Enrico Dalla Valle (Italia, 430 ATP, 21 de ani), Zizou Bergs (Belgia, 509 ATP, 20 de ani) – wild card, Ryan Nijboer (Olanda, 556 ATP, 20 de ani), Nicolas Alvarez Varona (Spania, 804 ATP, 18 ani), Masamichi Imamura (Japonia, 1198 ATP, 20 de ani) și Holger Vitus Nodskov Rune (Danemarca, 16 ani).

Călin Manda, despre experiența "Red Bull Next Gen"

Tenis
Rafael Nadal, cuvinte uriașe despre unchiul Toni, înaintea unui joc cu un puternic impact emoțional
ACUM 8 MINUTE
Manda a obținut la Milano o singură victorie, în fața japonezului Masimichi Imamura, dar a fost învins în celelalte două partide disputate în Italia, cu belgianul Zizou Bergs și spaniolul Nicolas Alvarez Varona. Călin este un jucător tehnic, principalele lui arme fiind forța și serviciul, pe care adversarii le contracarează mai greu datorită eficienței din joc a piteșteanului.
Într-un interviu acordat pentru mirceamester.ro, Călin Manda a vorbit pe larg despre experiența Red Bull Next Gen, dar și despre modul în care se gândește la viață și tenis: "Am venit la Milano cu scopul de a face treabă și de a da tot ce am mai bun. Am venit foarte motivat. Vorbeam înainte de meciuri cu antrenorul și cu ai mei și știam că mental și fizic sunt pregătit foarte bine. Doar că aici au apărut niște probleme. M-am simțit foarte ghinionist în aceste zile. Nu am ce să-mi reproșez la nivelul jocului sau ce să reproșez suprafeței. Pur și simplu m-am simțit foarte ghinionist. Nivelul competiției a fost foarte ridicat, dar mă așteptam la asta având în vedere că am avut aici cei mai buni jucători din fiecare țară participantă. Ba chiar unii au fost cei mai buni din lume la categoria lor de vârstă. Cu toate astea, nu am fost speriat și sunt conștient de faptul că am fost la același nivel cu ei. Sau poate chiar mai sus. Din păcate, nu am știut să iau punctele decisive atunci când a trebuit să le iau: mingi de set, mingi de break. Am avut chiar 5-1 într-un tiebreak pe care l-am pierdut, iar din cauza asta am pierdut și meciul în loc să egalez la seturi. Dacă băteam în meciul respectiv, eram în semifinale".

Banii, problema centrală pentru un tenismen tânăr

"Dacă ar fi să faci totul ca la carte într-un sezon întreg, nu cred că suma necesară ar putea să fie acoperită de vreun jucător sub 21 de ani din România în acest moment. Ca să faci totul ca afară și ca să nu-ți lipsească nimic, îți trebuie minim 200.000 de euro pe an. Și asta e o sumă minimă investită într-un antrenor pe care să poți să-l iei după tine la măcar două-trei turnee în fiecare lună, în condiții, în locuri de antrenament, în echipament, în racordaj, în racordat", a mai spus Călin Manda.
"În junioratul din România, părinții sunt cei care te sprijină în primii ani și ulterior tot ei sunt cei care fac tot ce ține de ei pentru ca tu să faci tenis la cel mai înalt nivel posibil. Doar că uneori nu mai au nici ei de unde să te susțină. Când ești din România, primul gând pe care-l ai atunci când joci e legat de bani. Cei de afară se gândesc însă mai ales la punctele pe care le pot câștiga. Ăsta e un handicap: tu joci cu presiunea financiară, el joacă doar cu presiunea punctelor: puncte poți să faci săptămână de săptămână, dar banii sunt limitați și, după ce joci două săptămâni, s-a dus bugetul".

Călin Manda, despre românii care joacă pentru alte țări

"Din punctul meu de vedere, e o chestie absolut normală și logică. Noi știm cel mai bine ce se întâmplă la nivelul ăsta, chit că lumea critică: <Uite-l pe ăla sau uite-o pe aia, s-au dus în Cipru și joacă tenis pentru cei de acolo>. Ce nu știe lumea e că situația nu e atât de simplă când ești de cealaltă parte și că asta este pur și simplu o soluție decentă pe care o găsesc mulți ca să-și continue cariera".
"Aș face asta oricând, indiferent de federație. Dacă sunt sigur că-mi sunt oferite toate condițiile necesare pentru a face performanță, aș face asta. Să ajungi în top depinde de tine și de banii pe care îi ai. De exemplu, nu cred că Bianca Andreescu a mers în Canada pentru că aici nu putea să joace tenis. A mers pentru că cei de acolo au susținut-o financiar, din moment ce aici nu a avut susținere. Bianca a plecat de la Pitești, a făcut antrenamente unde fac eu. Am și avut ocazia de a discuta cu ea la un moment dat.Mă consider un jucător care poate intra în Top 10 ATP. Mă cunosc foarte bine, văd cum joacă ceilalți și mă consider un jucător cu lovituri pe care mulți nu le au. Și nu o să le aibă vreodată, pentru că multe sunt native. Cred că, în cazul meu, 70% e nativ și 30% muncă în acest moment".

Călin Manda, descrieri pentru jucătorii de top

Simona Halep: Simona a ajuns în vârf datorită muncii și ambiției de care a dat dovadă. Eu consider că e ca mai ambițioasă jucătoare din circuitul WTA. Se vede în stilul ei că a muncit enorm. Pentru a reuși să joci cum o face ea, ai nevoie de mulți ani de muncă și de sacrificii în spate.Eu cred că vor mai exista românce care să urce până pe locul 1 WTA.
Roger Federer: Perfect.
Rafael Nadal: Multă muncă
Novak Djokovic: Ambiție. Ambiție de sârb. Ar trebui s-o avem toți.
Serena Williams: Forță. Dar e un tip de forță brută care nu-i pe gustul meu.
Naomi Osaka: Îngâmfată. Nu-mi place.
Ashleigh Barty: Foarte deșteaptă. Îmi place mult. Ia mereu deciziile bune.
Marius Copil: Îmi place, e un pic în stilul meu. Are un serviciu excelent și cu dreapta dă foarte bine. Dar, la fel ca mine, ar trebui să mai pună un pic la punct partea mentală. Mi se pare că pierde meciuri pentru că nu e foarte constant.
Horia Tecău: Foarte serios, foarte pus la punct. Are totul foarte bine structurat în cap.
Roland-Garros
John Isner - Bernabe Zapata Miralles - Roland-Garros
ACUM 13 MINUTE
Roland Garros
Ce au hotărât Felix Auger-Aliassime și Toni Nadal pentru meciul contra lui Rafa Nadal
ACUM O ORĂ