Bartomeu Tomeu Salvá Vidal a apărut de câteva ori, discret, în loja lui Rafael Nadal, la turnee. A încheiat conturile cu propria carieră de jucător profesionist la doar 21 de ani. Iar acum, este unul dintre tinerii antrenori din cadrul academiei de tenis deschise de recordmenul de la Roland Garros. “Am crescut împreună cu el. Mereu suntem foarte aproape unul de altul. Suntem prieteni foarte apropiați, suntem ca frații. Prietenia noastră se extinde mult dincolo de tenis. Devenisem jucătorii numărul 1 și 2 în generația noastră. Am crescut împreună”, a mărturisit Tomeu, în dialog cu jurnaliștii, la Lisboa Belém Open.
Bunul prieten al lui Rafa a apreciat cât timp va mai concura Nadal, cel care, deja, a început să își alcătuiască calendarul competițional puțin mai selectiv, acordând o mai mare atenție recuperării fizice, asemeni lui Roger Federer. Rafa nu va rezista la infinit. Sper că va mai juca 3, 4 sau 5 ani, dar nu va juca mai mult de atât”, a declarat Salva Tomeu.

Rafael Nadal, omul. Momentul care spune totul despre marele campion al tenisului

Australian Open
Cornet, după ce a învins-o pe Halep: "Amândouă am simțit că murim pe teren"
ACUM 8 MINUTE
La fel ca și Marc Lopez, un alt bun prieten al lui Rafa, pe care Nadal l-a luat mai întâi în staff-ul său, să-l ajute ca sparring partner, lansându-l totodată spre o carieră de success la dublu, Salva Tomeu a fost ajutat de celebrul său “cel mai bun prieten” pentru a-și găsi propria cale în tenis.
  • Pe Marc Lopez, Nadal l-a luat în echipă pe tablourile de dublu, cei doi ajungând să câștige cinci trofee: Doha 2009 și 2011, Masters-ul de la Indian Wells în 2010 și în 2012, cei doi mergând apoi împreună spre aurul olimpic la Rio, în 2016. Nadal nu s-a rezumat la a-i da un post călduț în echipă și un cec generos prietenului său, ci l-a propulsat spre performanță și împlinirea în ATP: cu punctele câștigate împreună cu Nadal, alături de care a ajuns pe tablourile principale cu wildcard-uri, Marc Lopez, cu patru ani mai mare decât Rafa, și-a clădit clasamentul, ajungând apoi să facă un cuplu extrem de solid cu Marcel Granollers și apoi cu Feliciano Lopez, triumfând la Turneul Campionilor și la Roland Garros, la dublu.
Salva Tomeu spune o poveste la fel de impresionantă. “Eu nu am reușit să rezist presiunii și cerințelor. Am crescut alături de Rafa, dar la un moment dat am realizat că el a ajuns să fie cu tenisul la ani buni înaintea mea. A fost greu pentru mine. Era o invidie pozitivă, era o concurență sănătoasă, dar în cele din urmă eu am devenit nerebdător și m-am lăsat de tenis. Aș fi putut deveni un jucător interesant. Rafa m-a invitat să călătoresc împreună cu el și să jucăm dublu, dar nu era tocmai viața pe care și-ar fi dorit-o pentru mine”, a explicat Tomeu. Nadal l-a încurajat să se dedice unei cariere de antrenor, iar în prezent, la 33 de ani, Tomeu este omul numărul unu în echipa lui Jaume Munar, considerat un tânăr de perspectivă al tenisului spaniol – în prezent pe locul 108 ATP.
Australian Open
Halep - Cornet - Australian Open
ACUM 27 MINUTE
Tenis
Alize Cornet a început să plângă, după meciul contra Simonei Halep
ACUM O ORĂ