Este vorba, în mod evident, despre Roger Federer (20 de titluri de GS), Rafael Nadal (19) și Novak Djokovic (16). La fete, situația este la polul opus.
Deși ai putea avea impresia că ne întoarcem în timp (în 2003, atunci când Federer cucerea primul lui titlu major la Wimbledon, în 2005, sezonul în care Nadal s-a impus în premieră la Roland Garros, sau 2008, anul în care Djokovic a apărut amenințător în circuit și a câștigat pentru prima dată un turneu major, la Australian Open), nu este deloc așa. În ultimele trei sezoane, doar ei au contat cu adevărat. Reprezentanții NextGen au încercat în zadar să oprească era dominației celor trei mari jucători care și-au pus cu vârf și îndesat amprenta pe cartea de istorie a tenisului mondial.

Federer, Nadal și Djokovic, singurii campioni de Grand Slam din ultimii trei ani

Australian Open
AUSTRALIAN OPEN LIVE BLOG | Cornet - Zidansek, LIVE pe Eurosport 1. Collins - Tauson pe Eurosport 2
ACUM 4 ORE
În mod surprinzător, Andy Murray și Stan Wawrinka sunt ultimii doi campioni de Grand Slam, alții decât Federer, Nadal și Djokovic; Murray la Wimbledon 2016, iar Wawrinka la US Open 2016. A urmat un an 2017 în care Roger și Rafa și-au împărțit frățește titlurile de Grand Slam (Federer - Australian Open & Wimbledon și Nadal - Roland Garros și US Open). În 2018, scenariul avea să se repete. Elvețianul și-a apărat titlul din Australia, iar spaniolul pe cel din Franța.
Mai apoi, pentru a completa celebrul tablou The Big Three”, Novak Djokovic a revenit și el în competiție după problemele pe care le-a avut la cot și s-a impus la Wimbledon, lansând o scrisoare de intenție în circuit, exact așa cum a făcut-o în urmă cu zece ani. Sârbul a continuat să câștige și să spună răspicat cu fiecare ocazie că s-a întors. A câștigat apoi US Open 2018, Australian Open 2019 și Wimbledon 2019. Rafa nu putea să nu se impună la Roland Garros încă o data și să cucerească și titlul major cu numărul 19 al carierei odată cu US Open 2019.

Simona Halep și Naomi Osaka, singurele jucătoare cu câte două titluri de Grand Slam în ultimii trei ani

În ceea ce privește circuitul feminin, contextul se complică de la turneu la turneu. În WTA nu mai există de mult o jucătoare care să domine de la un cap la altul, iar oportunitățile apar la tot pasul pentru fiecare jucătoare care prinde forma de vârf la turneele majore.
De altfel, în ultimele trei sezoane, singurele sportive care s-au impus de două ori în competițiile majore sunt Simona Halep și Naomi Osaka. În rest, câștigătoare diferite de fiecare dată. Un alt aspect foarte interesant pentru WTA este faptul că 2019 este al treilea an consecutiv în care câștigătoarele de Grand Slam nu se repetă. Mai exact, în ultimii trei ani, la 12 turnee majore au existat “numai” 10 campioane.

"Câștigătoare în premieră", un trend ascendent în WTA

Continuând cu analiza pe ultimele trei sezoane, în circuitul WTA au existat nu mai puțin de șapte câștigătoare în premieră”, începând cu Jelena Ostapenko în 2017, urmată de Sloane Stephens, Caroline Wozniacki, Simona Halep (2018), Naomi Osaka (2018), Asshleigh Barty și terminând cu Bianca Andreescu.
Dintre toate acestea, doar două au confirmat încă o dată. Este vorba despre Simona Halep și Naomi Osaka. Doar românca s-a impus pe suprafețe diferite (Roland Garros – zgură și Wimbledon – iarbă). De partea cealaltă, Naomi Osaka a câștigat doar pe teren dur (US Open 2018 și Australian Open 2019).
Australian Open
John McEnroe, sceptic în legătură cu viitorul lui Djokovic: "Situația îl va lovi din plin"
ACUM 6 ORE
Australian Open
AUSTRALIAN OPEN LIVE TEXT / Simona Halep - Danka Kovinic în jur de ora 03:30
ACUM 6 ORE