Rafael Nadal și-a trecut în cont duminică, la Roland Garros, al 22-lea titlu de Grand Slam din istorie. Spaniolul a reușit să câștige în contextul în care a jucat într-un picior. Din cauza durerilor teribile, înainte de fiecare meci a făcut anestezie locală pentru a rezista pe teren și a-și duce la capăt ambiția, devotamentul pentru tenis dincolo de limite.
Finala cu Casper Ruud a câștigat-o neașteptat de clar, la final având 11 game-uri luate la rând. Rafael Nadal a dus la capăt o muncă fabuloasă, după două săptămâni în care a vorbit prea puțin despre problemele medicale. Această discuție a amânat-o până după încheierea parcursului la Paris. În toată această perioadă, în presa internațională s-au făcut fel și fel de speculații, ajungându-se chiar și la ideea că Roland Garros 2022 ar putea fi ultimul lui turneu de Grand Slam din carieră.

Opriți timpul, Nadal e din altă galaxie! Așa a încheiat "Matadorul" setul doi al finalei cu Ruud!

Wimbledon
Simona Halep știe cu cine joacă în turul 3 la Wimbledon, dacă trece de Kirsten Flipkens
ACUM 12 MINUTE
Rafa a oferit un prim indiciu despre ce va urma chiar la ceremonia de premiere, faptul că va continua să lupte. La conferința de presă a oferit mai multe indicii despre problemele care îi frământă pe toți fanii, accidentarea cronică a piciorului stâng cunoscută și sub denumirea de sindromul Muller-Weiss, tratamentul "extrem" la care a apelat pentru a rezista până la capăt la Openul Franței, dar și despre viitor.
După tot ce a declarat Rafael Nadal, duminică seara, site-ul de specialitate Tennis Majors a făcut o sinteză, ce se știe acum despre "Matador", dar și ce nu este clar.

Ce știm despre Rafael Nadal

Nadal a jucat sub anestezic, ca la "dentist, când nu-ți simți dintele". A fost un risc pe care nu și-l va mai asuma, după cum a declarat. Aceasta nu este o soluție pe termen lung. "A fost o situație unică care mi-a dat emoții incredibile", a mai spus Nadal.
Supercampionul a precizat că tratamentul anestezic, cu mai multe injecții per meci cuplate cu antiinflamatoare, nu i-a agravat afecțiunea inițială. Pe de altă parte, Nadal a susținut că nu există "eroism" în modul cum a jucat: "Am jucat în condiții bune, problema este tot ce trebuie să-ți asumi mental înainte de a disputa un meci de tenis. Iar asumarea unei operații fără garanție de succes ar fi o decizie de viață care trebuie luată chiar de mine".
Un alt lucru clar este faptul că Nadal nu se retrage, că vrea să-și continue cariera. Și are un plan în două părți, după cum spune sursa citată, care include un nou tratament. Rafa va continua atâta timp cât corpul nu îl va opri: "Așa cum spun adesea, dacă vreau să continui nu este pentru a doborî multe recorduri, este pentru că iubesc tenisul, iubesc ceea ce fac, iubesc competiția și vreau să îmi ofer toate șansele de a fi competitiv și de a trăi momente care vor fi amintite pentru totdeauna".
În primul rând, spaniolul va încerca un nou tratament localizat pe doi nervi ai piciorului, care va da o senzație de amorțeală de durată, fără a fi nevoie de injecții. Dacă acest tratament local nu funcționează, va lua din nou în considerare o operație, despre care nu a dat detalii: "Va fi o injecție cu radiofrecvență pe nerv și vom încerca să-l ardem puțin. Să creez impactul pe care îl am acum asupra nervului pentru o perioadă lungă de timp. Dacă funcționează, voi continua. Dacă asta nu funcționează, atunci va fi o altă poveste. Și apoi trebuie să-mi răspund, trebuie să mă întreb dacă sunt gata să fac un lucru major fără a fi sigur că lucrurile merg corect, de exemplu, o intervenție chirurgicală majoră care nu îmi garantează că voi putea fi din nou competitiv. Deci, să facem pas cu pas, așa cum am făcut toată cariera mea de tenis."
Nadal a precizat că "arderea" a doi nervi nu este un risc pe termen lung, ci că operația ar fi o alegere mult mai incertă în ceea ce privește consecințele.

Ce nu știm despre Rafael Nadal

Nadal știe că viitorul lui în tenis depinde de succesul tratamentelor. Dacă reușește să evite injecțiile, va juca la Wimbledon. Dar care sunt șansele de succes ale tratamentelor? Aceasta este o mare enigmă la această dată.
Spaniolul a spus că abia a putut să meargă după meciul său din turul doi împotriva lui Corentin Moutet, iar ca atare brutalitatea remediilor sale pare amețitoare. După semifinala cu Zverev a spus că sănătatea lui viitoare este mai importantă decât trofeele de tenis, "dar nu asta a fost neapărat impresia pe care a dat-o duminică", după cum a mai remarcat Tennis Majors. În special, el nu a dat un răspuns clar la o întrebare despre limitele pe care le stabilește pentru sănătatea lui în general și viața de zi cu zi:
"Dacă îți petreci timpul gândindu-te la riscuri, nu joci niciodată. Sunt decizii de luat, le iei sau nu, apoi le prețuieștiși îți asumi, ceea ce eu am făcut mereu. În 2016, aici am jucat cu încheietura mâinii anesteziată, iar încheietura mâinii nu a ținut. A trebuit să mă retrag. Am regretat? Nu. Știam că încheietura mâinii este foarte proastă, am pus presiune pe echipa mea medicală să joc. Nu au fost de acord. Dar a fost decizia mea personală până la urmă, mi-am asumat riscul. Am crezut că este un risc de asumat. Pe termen lung, a fost acceptabil. Nu sunt unul care să facă presupuneri. Iau lucrurile așa cum vin, evaluez fiecare situație și am încredere în viitor, ceea ce m-a făcut să experimentez lucruri la care nu mă așteptam niciodată."
Nadal este condus de speranța de a juca și de a câștiga Wimbledon peste cinci săptămâni. Dar încă nu știe dacă va fi prezent: "Wimbledon nu este un turneu pe care vreau să-l ratez. Cred că nimeni nu vrea să rateze Wimbledon. Iubesc Wimbledon. Am avut mult succes acolo. Sunt întotdeauna gata să joc la Wimbledon. Deci, dacă mă întrebați dacă voi fi la Wimbledon, nu vă pot da un răspuns clar. Dacă vreau să câștig Wimbledon, desigur. Să vedem cum funcționează tratamentul."
Nadal a spus că este pregătit să joace la Londra "pe antiinflamatoare", dar nu sub anestezie. Nu este clar cât de mult risc este dispus să-și asume.
Cu siguranță însă că Rafa are în continuare o motivație incredibilă de amerge mai departe și a doborî noi limite, iar fanii abia îi așteaptă să-i vadă următorii pași.
Wimbledon
Karolina Pliskova - Katie Boulter - Wimbledon Rezumat
ACUM 34 MINUTE