O carieră întinsă pe durata a 24 de ani a ajuns la final. Fără a juca un meci oficial de un an, Federer a decis că e momentul să se retragă, iar tenisul nu va mai arăta niciodată la fel.
"Explozia" lui Federer în circuitul ATP nu a fost una timpurie, având nevoie de 5 ani până să câştige primul Grand Slam (Wimbledon 2003). Dar, odată ce şi-a găsit liniştea în joc, "Swiss Maestro" a fost de neoprit, dominând tenisul ca nimeni altul până în acel moment.
Până să apară Djokovic în peisaj, doar Nadal i-a făcut un marcaj strâns lui FedEx, dar în primii ani ai carierei nici măcar "Matadorul" nu a putut să ţină ritmul impus de fenomenalul Federer. Astfel, între iunie 2004 şi august 2006, elveţianul a dominat incredibil circuitul ATP.
Tenis
Ilie Năstase, revoltat de suma cerută de BNR pentru a ceda complexul din Cotroceni
ACUM 3 ORE
Timp de mai bine de doi ani, Federer a câştigat cel puţin un set în toate meciurile. Vorbim de 194 de partide, o performanţă care nu va mai fi egalată, probabil, vreodată. Federer a câştigat în acei doi ani nu mai puţin de 25 de titluri, adică aproape un sfert din totalul carierei (103).

6 titluri de Grand Slam pentru Roger Federer, în doi ani

În acel interval, "lordul" elveţian s-a impus în 184 de meciuri, pierzând doar 10. A câştigat 6 titluri de Grand Slam - de 3 ori la Wimbledon, de două ori la US Open şi Australian Open -, fiind fără întrerupere pe locul 1 ATP. A fost o perioadă în care experţii au început să vorbească despre el ca despre "cel mai bun din istorie", mulţi fiind de părere că recordul lui "Pistol" Pete Sampras de 14 Grand Slamuri va fi doar o formalitate pentru Federer.
Evident, să îşi păstreze acel nivel incredibil pe parcursul întregii cariere era imposibil, dar e greu să spunem că ulterior Federer a slăbit ritmul. A rămas la un nivel excepţional pe toată durata carierei inegalabile, chiar dacă Nadal şi mai apoi Djokovic au dovedit că sunt făcuţi "din acelaşi aluat" cu super-campionul din Basel.
Dincolo de orice performanţă prin care va rămâne în istorie, Federer a impresionat şi prin faptul că a dus la capăt toate partidele începute. Chiar dacă mai mult ca sigur în destule meciuri a avut dureri, elveţianul nu a abandonat vreodată, în semn de respect pentru adversar, competiţie şi fani. Şi vorbim de peste 1700 de meciuri, atât la simplu, cât şi la dublu.
Laver Cup, ultimul turneu din cariera marelui Roger Federer, este în direct în perioada 23-26 septembrie, pe Eurosport și Eurosport Player.
Laver Cup
Concluziile lui Roger Federer după Laver Cup 2022, ultimul turneu din cariera sa
ACUM 3 ORE
Tenis
Nadal a dezvăluit cum îi spune în particular lui Federer. Ce zice de un meci cu el, pe Bernabeu
ACUM 4 ORE