Spania rămâne națiunea cea mai puternică în tenisul masculin, cu trei jucători în Top 15 ATP și 10 sportivi în "prima sută mondială" (doar Franța are mai mulți sportivi în Top 100 ATP - 11, dar un singur jucător în Top 15). Însă această supremație a "Armadei" este rezultatul unei generații care va ajunge, în scurt timp, la linia de finiș a carierelor. Cei mai buni șapte jucători iberici sunt "veterani" cu acte în regulă ai circuitului, cel mai tânăr dintre ei urmând să împlinească 30 de ani în iulie anul viitor.
Carlos Alcaraz este noul-puști minune al Spaniei, reușind deja să atragă privirile întregii lumi a tenisului, după ce, duminică, a devenit cel mai tânăr jucător din istorie care câștigă titluri în săptămâni consecutive în circuitul ATP Challenger - anticamera circuitului ATP. La doar 17 ani, Carlos Alcaraz are deja un mentor de seamă, în fostul lider mondial și câștigător al Roland Garros-ului, Juan Carlos Ferrero. Acesta din urmă, retras în 2012 din circuit, și-a deschis propria academie de tenis și, împreună cu un întreg staff, supraveghează atent progresul puștiului născut la Murcia. Deloc întâmplător, Alcaraz este și singurul jucător de până în 20 de ani din Top 400 ATP.

Carlos Alcaraz, urmărit la antrenament de Juan Carlos Ferrero, la JC Ferrero Equelite Sport Academy de la Villena

Credit imagine: EFE

Tenis
Secretul lui Carlos Alcaraz, dezvăluit de Marius Copil! "Nu-i place stilul ăla de joc"
ACUM 18 ORE
Site-ul ATP i-a dedicat deja un amplu material lui Carlos Alcaraz, vorbind pe larg despre "ascensiunea lui meteorică", prin care și-a trecut deja în cont câteva recorduri de precocitate. Duminică, Alcaraz s-a impus în finala de la Alicante, chiar pe terenurile ce țin de Equelite Ferrero Academy, la care se antrenează: 7-6(6), 6-3 în fața conaționalului Pedro Martinez - jucător din prima sută mondială.
Carlos Alcaraz a devenit cel mai tânăr jucător cu titluri în săptămâni consecutive în circuitul Challenger și al doilea cel mai tânăr jucător cu trei titluri Challenger în CV - după francezul Richard Gasquet (care câștiga al treilea său trofeu la Napoli, în 2003, la 16 ani și 10 luni). Totodată, este al cincilea jucător din istorie cu trei titluri câștigate la acest nivel până la împlinirea vârstei de 18 ani, după Richard Gasquet, Novak Djokovic, Juan Martin del Potro și Felix Auger-Aliassime.

Carlos Alcaraz pare cel mai în măsură din tenisul spaniol să o ia pe urmele lui Rafa Nadal

Pentru că, vorbind despre tenisul spaniol, sunt inevitabile comparațiile cu Rafael Nadal, trebuie spus că Alcaraz are multe în comun cu recordmenul de la Roland Garros și omul care tocmai ce l-a egalat pe Roger Federer la totalul de titluri de Mare Șlem (20). La fel ca Nadal, Alcaraz a devenit jucător profesionist de la vârsta de 15 ani și are un mentor din elita tenisului - așa cum Nadal își găsise de pe la 14 ani în Carlos Moya - cu mențiunea că acesta din urmă încă activa în circuit în momentul în care Rafa pășea în circuit.
Ascensiunea lui Nadal a fost atât de rapidă în tenisul masculin, încât "Matadorul", după cinci titluri ITF și două titluri Challenger obținute tot până la 17 ani, a făcut pasul prompt spre turneele ATP, nemairevenind în palierul de dedesubt. Prin victoria de duminică, Alcaraz l-a depășit pe Nadal la numărul de titluri Challenger, iar după ce a începutul anul în Top 500, el se apropie acum de un debut fulminant în prima sută mondială, fiind lider stagional la meciuri câștigate în circuitul Challenger (20 victorii, 3 înfrângeri și 3 titluri, fiind urmat de rusul Aslan Karatsev - 15 victorii, o înfrângere). Având deja serie de zece victorii consecutive la activ, Alcaraz va porni săptămâna viitoare în cursa pentru un nou trofeu la Marbella, în cadrul Casino Admiral Trophy.

Jucătorii care au câștigat cel mai rapid al treilea titlu Challenger

  • Richard Gasquet - 16 ani și 10 luni, Napoli 2003
  • Carlos Alcaraz - 17 ani, 5 luni, Alicante 2020
  • Felix Auger-Aliassime - 17 ani, 10 luni, 9 zile, Lyon 2018
  • Juan Martin del Potro - 17 ani, 10 luni, 13 zile, Segovia 2006
  • Novak Djokovic - 17 ani, 11 luni, San Remo 2005

Top 12 jucători din Spania în ATP în acest moment:

1. Rafael Nadal - 34 ani, 2 ATP
2. Roberto Bautista Agut - 32 ani, 13 ATP
3. Pablo Carreno Busta - 29 ani, 15 ATP
4. Albert Ramos Vinolas - 32 ani, 45 ATP
5. Pablo Andujar - 34 ani, 55 ATP
6. Fernando Verdasco - 36 ani, 61 ATP
7. Feliciano Lopez - 39 ani, 62 ATP
8. Alejandro Davidovich Fokina - 21 ani, 64 ATP
9. Pedro Martinez - 23 ani, 92 ATP
10. Roberto Carballes Baena - 27 ani, 99 ATP
11. Jaume Munar - 23 ani, 108 ATP
12. Carlos Alcaraz - 17 ani, 136 ATP
Diriyah Tennis Cup
Daniil Medvedev, primul finalist de la Diriyah Cup! Rusul a trecut în două seturi de Stan Wawrinka
ACUM 18 ORE
Tenis
Un tenismen cunoscut, testat pozitiv de două ori în octombrie și noiembrie
ACUM O ZI