Inspectorul Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA a decis că Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu au folosit expresii cu tentă rasistă, în timpul partidei PSG - Istanbul Bașakșehir, disputată în grupele Champions League, în luna decembrie.
Totuși, Colțescu și Șovre vor fi anchetatați în continuare de UEFA în baza articolului 11 din Regulamentul Disciplinar, care se referă la "comportamentul nepotrivit" pe care românii l-ar fi avut în timpul meciului de la Paris.
Colțescu riscă să primească o suspendare pentru cel puțin un meci internațional. Arbitrul român a fost deja scos de pe lista FIFA la finalul anului trecut, motiv pentru care posibila sancțiune pe care o va primi din partea UEFA nu îl va afecta în vreun fel.
Tenis
Secretul lui Carlos Alcaraz, dezvăluit de Marius Copil! "Nu-i place stilul ăla de joc"
ACUM 18 ORE
Evident, și presa din Anglia a aflat decizia luată astăzi de UEFA. Atât BBC, cât și Daily Mail au comentat pe marginea sancțiunilor pe care Colțescu și Șovre le-ar putea primi din partea forului suprem.

Colțescu a scăpat de acuzațiile de rasism, dar riscă alte sancțiuni din partea UEFA

Daily Mail a notat anunțul făcut de UEFA, cu privire la motivul pentru care Sebastian Colțescu și Octavian Șover vor fi în continuare anchetați:
"În urma unei investigații conduse de Inspectorul Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA, a fost demarată o anchetă împotriva domnilor Sebastian Colțescu și Octavian Șovre pentru o potențială nerespectare a Articolului 11 din Regulamentul de Disciplină al UEFA. Mai multe informații despre acest caz vor fi disponibile odată ce Comisia de Disciplină și Etică va lua o decizie finală", a notat Daily Mail.
Apoi, jurnaliștii britanici au amintit faptul că Sebastian Colțescu a revenit în arbitraj la mai bine de o lună după scandalul de la Paris:
"Colțescu a revenit recent pe teren în țara natală, România. El a condus la centru meciul dintre Sepsi și Astra Giurgiu, din Liga 1, pe 23 ianuarie", au mai scris cei de la Daily Mail.

Ce au scris jurnaliștii BBC, după ce UEFA a decis că Sebastian Colțescu nu poate fi acuzat de rasism

"UEFA a demarat o anchetă disciplinară împotriva celor doi arbitri români, ca urmare a acuzațiilor de rasism apărute în timpul meciului PSG - Istanbul Bașakșehir, din grupele UEFA Champions League.
Meciul a fost amânat la scorul de 0-0, după ce Sebastian Colțescu, al 4-lea oficial, a fost acuzat că ar fi folosit o expresie cu tentă rasistă la adresa lui Pierre Webo, antrenorul secund al lui Bașakșehir.
Sebastian Colțescu și asistentul Octavian Șovre riscă sancțiuni pentru posibila încălcare a Regulamentului Disciplinar al UEFA. În urma unei investigații, forul european a ajuns la concluzia că cei doi arbitri nu au respectat Articolul 11, conform căruia 'o persoană folosește insulte sau are un comportament impropriu'", au scris jurnaliștii BBC.

Inspectorul UEFA a luat decizia finală în cazul scandalului din meciul PSG - Bașakșehir, în care Colțescu a fost acuzat de rasism

UEFA a demarat o anchetă în urma scandalului de la Paris, care a devenit cunoscut în întreaga lume. Astăzi, inspectorul Comisiei de Disciplină și Etică a forului european a dat verdictul final:
"Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română 'negrul ăla' şi 'ăla negru', care în engleză sunt traduse 'the black one', pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Bașakșehir, domnul Webo.
Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti 'negrul ăla' şi 'ăla negru' nu au conotaţii peiorative sau negative.
Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul 'negru' folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul 'negru' este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.
Astfel, expresiile 'negrul ăla' şi 'ăla negru', deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul 'negru' din română şi termenul peiorativ englezesc 'negro', nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.
În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.
În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA", se arată în raportul inspectorului Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA, publicat de Prosport.
Diriyah Tennis Cup
Daniil Medvedev, primul finalist de la Diriyah Cup! Rusul a trecut în două seturi de Stan Wawrinka
ACUM 18 ORE
Tenis
Un tenismen cunoscut, testat pozitiv de două ori în octombrie și noiembrie
ACUM O ZI