Tenisul este un sport care necesită investiții uriașe. În țările civilizate, jucătorii de perspectivă sunt înscriși în diferite programe și sunt susținuți pentru a-și atinge potențialul. În țările din lumea a doua sau a treia e, însă, extrem de dificil ca sportivii talentați să aibă o șansă reală. Asta și ca urmare a modului în care ATP și WTA aleg să premieze performanțele.
Darren Cahill a vorbit despre acest aspect, explicând că mulți sportivi cu potențial sunt nedreptățiți și li se barează drumul, nefiind premiați cum se cuvine. El a dat chiar exemplul de la Dubai, turneu câștigat de Halep. Românca a câștigat aproximativ 700.000 de dolari, de 4 ori mai mult decât o jucătoare eliminată în sferuri și de 40 de ori mai mult decât o sportivă care a părăsit competiția în primul tur. Un aspect care australianului personal îi convine, la fel și Simonei, pentru că mereu ajunge în fazele finale ale competițiilor; dar climatul creat e unul extrem de toxic pentru marea majoritate a sportivilor, care nu reușesc să se întrețină și să se dezvolte.
"Sunt pentru creșterea premiilor la Grand Slam-uri, însă ATP și WTA trebuie să-i ajute și pe jucătorii clasați mai jos. Sunt prea mulți bani la vârf. Premiile se dublează practic cu fiecare rundă. La Dubai, diferența la bani a fost de patru ori între un sfert de finală și o semifinală", a fost opinia lui Darren Cahill.
Roland-Garros
Cine e Ana Konjuh, prima adversară a Simonei Halep de la Roland Garros 2022
ACUM 4 ORE

Darren Cahill, susținut de tot mai mulți

Darren Cahill a încercat așadar să tragă un semnal de alarmă: pentru ca tot mai mulți jucători să progreseze și să se simtă confortabil financiar, e nevoie ca aceștia să fie stimulați suplimentar. Demersul său a fost îmbrățișat imediat de marea majoritate a jucătorilor mai slab clasați, Nicole Gibbs și Vasek Pospisil arătându-și chiar disponibilitatea de a-l susține pe australian astfel încât să se realizeze o adevărată reformă în tenis, una care să însănătoșească sportul alb și să le ofere șanse tuturor.
Jurnaliștii de la baseline.tennis.com sunt de părere că momentul pentru o schimbare e prielnic. Până ca Darren Cahill să iasă public și să atragă atenția, mulți erau de aceeași părere, dar nu erau băgați în seamă pentru că nu reprezentau o voce cu greutate. În schimb, lucrurile au toate șansele să se schimbe acum: organizatorii turneelor trebuie să înțeleagă că au o responsabilitate mare pentru dezvoltarea tenisului și trebuie să se facă niște reglementări în acest sens, astfel încă sportivii să nu se mai chinuie să participe la turnee.
"Când jucătorii din TOP 200 se luptă să găsească posibilitățile financiare să ajungă la turnee, e clar că ceva în fundația acestui sport nu e sănătos. Aceste diferențe în premii nu doar că îi împing pe unii spre corupție și spre aranjarea de meciuri, dar și alungă posibili viitori mari campioni. Aceștia se pot reorienta către un alt sport, conștientizând cât de greu vor face bani din tenis. Bani sunt în tenis, e timpul să ajungă mai mulți la jucători sau să fie împărțiți altfel. Jucătorii nu cer mult, ci doar ce li se cuvine, vor ca viața lor în tenis să fie una care să le permită să se concentreze pe dezvoltarea lor, nu pe grijile financiare", concluzionează jurnaliștii de la baseline.tennis.com.
Specialiștii estimează că sportivele/sportivii încep să fie pe plus din punct de vedere financiar abia ce reușesc să devină o prezență constantă în TOP 100. Până să treacă de acea barieră, e nevoie de o serie de sacrificii materiale. Mulți nu au mijloacele necesare și, ca atare, renunță la tenis.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, insa ele se regasesc in continuare la principalii operatori de pe piata. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Roland Garros
Simona Halep și-a aflat adversarele la Roland Garros! Cu cine joacă celelalte românce la Paris
ACUM 8 ORE
Roland Garros
Simona Halep la Roland Garros 2022: "E o nebunie ce a putut să facă Serena cu Patrick alături"
ACUM 12 ORE