Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

De la Emma Răducanu la Michael Chang: Cele mai mari surprize în turneele de Grand Slam

Alex Masgras

Publicat 16/09/2021 la 10:30 GMT+3

Emma Răducanu a produs weekend-ul trecut una dintre cele mai mari surprize din istoria tenisului, după ce a reușit să câștige turneul de la US Open din postura de jucătoare venită din calificări. Astfel, jucătoarea de 18 ani a devenit prima jucătoare care a ridicat un trofeu major venind din calificări.

Emma Raducanu of Great Britain celebrates with the championship trophy after defeating Leylah Annie Fernandez of Canada during their Women's Singles final match on Day Thirteen of the 2021 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center

Credit imagine: Getty Images

Emma Răducanu a scris istorie la New York. Britanica în vârstă de 18 ani a câștigat turneul de la US Open, fără să piardă vreun set, în condițiile în care a venit din calificări. De asemenea, turneul de la Flushing Meadows a fost al doilea turneu de Grand Slam la care a participat Răducanu, debutul la un Grand Slam având loc în urmă cu câteva luni, la Wimbledon, acolo unde a ajuns până în optimile de finală.
Pe lângă succesul Emmei de săptămâna trecută, vă prezentăm alte victorii neașteptate în turneele de Grand Slam.

10. Thomas Johansson (Australian Open 2002)

Ajuns la Melbourne favoritul numărul 16, Johansson nu a trecut niciodată de turul al treilea în turneul australian, în cele șapte prezențe ale sale la antipozi. Cu toate acestea, Johansson a profitat de accidentarea lui Andre Agassi și înfrângerile din primele tururi ale unor favoriți precum Pete Sampras, Yevheny Kafelnikov și Lleyton Hewitt. Pornind cu a doua șansă în finala cu Marat Safin, suedezul a produs surpriza, câștigând în ultimul act în patru seturi, ridicând trofeul de la Melbourne, în ceea ce a fost cea mai bună performanță a carierei sale.

9. Francesca Schiavone (Roland Garros 2010)

Fără să treacă de sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam, favorita numărul 17 a turneului parizian din acel an a produs surpriza, eliminând pe parcurs jucătoare precum Na Li, Caroline Wozniacki sau Elena Dementieva, jucătoare mai bine clasate decât ea. În ultimul act, Schiavone s-a impus în fața australiencei Samantha Stosur, scor 6-4, 7-6(2), câștigând singurul său turneu de Grand Slam al carierei.

8. Michael Chang (Roland Garros 1989)

La doar 17 ani, Michael Chang uimea o lume întreagă, atunci când reușea să se impună la Roland Garros. Cu victorii în fața unor jucători precum Ivan Lendl sau Stefan Edberg, cel pe care l-a învins în finală, Chang a devenit cel mai tânăr câștigător de Grand Slam, la doar 17 ani și 95 de zile, record care stă în picioare și astăzi. Din păcate pentru jucătorul american, turneul de la Roland Garros din 1989 rămâne singurul trofeu major câștigat.

7. Barbora Krejcikova (Roland Garros 2021)

Cunoscută mai mult ca o jucătoare de dublu, numărul 33 mondial a produs surpriza la ediția din acest an de la Roland Garros. Pe parcurusul turneului, cehoaica a eliminat jucătoare precum Elina Svitolina, Sloane Stephens, Coco Gauff sau Maria Sakkari. În ultimul act, Krejcikova a învins-o pe Anastasia Pavlyuchenkova pentru a cuceri primul său titlu de Grand Slam.

6. Mark Edmondson (Australian Open 1976)

Începând turneul australian de pe locul 212 și fără să treacă de turul doi într-un turneu de Grand Slam, Edmondson a avut parte de cel mai bun turneu al carierei. După ce l-a învins în semifinale pe veteranul Ken Rosewall, Edmonson a reușit să îl învingă și pe John Newcombe în patru seturi, câștigând astfel singurul turneu de Grand Slam al carierei.

5. Gustavo Kuerten (Roland Garros 1997)

La doar 21 de ani, Gustavo Kuerten a devenit primul brazilian în 30 de ani care a cucerit un turneu de Grand Slam. Nimeni nu îi dădea vreo șansă jucătorului de pe locul 66 ATP, dar acesta a reușit să producă marea surpriză, în ceea ce a fost doar a treia sa participare într-un turneu de Grand Slam. Zgura a rămas suprafața preferată a lui Kuerten, acesta reușind să se impună în alte două rânduri la Paris, în 2000 și 2001.

4. Iga Swiatek (Roland Garros 2020)

Într-o ediție a turneului de la Roland Garros care s-a desfășurat în luna octombrie, din cauza pandemiei de coronavirus, tabloul feminin a avut parte de o câștigătoare surpriză. Câștigătoare a turneului de la Wimbledon în perioada junioratului, Iga Swiatek ajungea la Paris de pe poziția 54 WTA. După ce a eliminat-o fără drept de apel în optimile de finală, poloneza a câștigat turneul fără să piardă vreun set. Victoria de la Paris nu a fost doar primul turneu de Grand Slam obținut de Swiatek, ci și primul turneu din cariera sa la senioare.
picture

Roland Garros: Așa s-a rescris istoria tenisului! Rezumatul finalei Iga Swiatek - Sofia Kenin

3. Boris Becker (Wimbledon 1985)

Până la Michael Chang, Boris Becker a fost cel mai tânăr câștigător de Grand Slam. La doar 17 ani, germanul a reușit să se impună și la All England Club, după ce cu câteva săptămâni mai devreme a câștigat și turneul de la Queen’s. Chiar dacă s-a impus la turneul premergător celui de la Wimbledon, puțin îi dădeau șanse lui Becker, printre favoriți fiind John McEnroe sau Jimmy Connors. Cu toate acestea, cei doi americani au fost învinși de Kevin Curren, cel pe care Becker l-a învins în ultimul act, acolo unde a obținut primul dintre cele trei titluri de Grand Slam.

2. Goran Ivanisevic (Wimbledon 2001)

Victoria lui Goran Ivanisevic de la Wimbledon din 2001 rămâne una dintre cele mai memorabile momente de pe iarba londoneză. Clasat pe locul 125, Ivanisevic a avut nevoie de un wildcard pentru a ajunge pe tabloul principal. Pe parcursul turneului, Ivanisevic a eliminat jucători precum Carlos Moya, Andy Roddick, Marat Safin sau Tim Henman. În ultimul act, acesta l-a învins în cinci seturi pe Pat Rafter, într-o finală memorabilă, pentru a ridica deasupra capului singurul său turneu de Grand Slam al carierei.

1. Emma Răducanu (US Open 2021)

Privită ca noua stea a tenisului britanic, Emma Răducanu a impresionat la Wimbledon, turneu care a reprezentat debutul său într-un Grand Slam. Ajungând acolo până în optimile de finală, tânăra britanică a fost nevoită să abandoneze în timpul partidei cu Ajla Tomljanovic, din cauza unor probleme medicale. Ajunsă la New York, Emma Răducanu a fost nevoite să joace în calificări pentru a ajunge pe tabloul principal. La doar 18 ani, Răducanu a ridicat trofeul de la Flushing Meadows deasupra capului, după ce a disputat 10 partide la New York, fără să piardă vreun set.
picture

US Open: Top 5 puncte reușite de Emma Răducanu la un Flushing Meadows de vis

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo