Sârbul Novak Djokovic nu se mulțumește deloc în 2020 cu recordurile obținute pe teren și este un militant extrem de vocal pentru adoptarea unor schimbări majore în tenis. "Sunt mai degrabă un partizan al meciurilor în două seturi câştigătoare (n.r. două seturi din trei) în toate competiţiile. Chiar dacă sunt conştient că turneele de Grand Slam au o istorie lungă şi tradiţie şi nu ştiu dacă există vreo şansă ca acest lucru să se schimbe", a declarat Novak Djokvoic după victoria din primul meci al grupei Tokyo 1970 de la Turneul Campionilor, în fața argentinianului Diego Schwartzman.
Deși foarte mulți specialiști din tenis afirmă că supremația clară a tripletei Federer – Nadal – Djokovic în turneele de Mare Șlem a fost favorizată de faptul că în acest moment cele patru mari turnee din tenis sunt singurele care mai folosesc sistemul “cel mai bun din cinci seturi” (n.r. – Cupa Davis a eliminat acest sistem în 2018), "Nole" continuă să pledeze pentru ca tenisul să îmbrățișeze definitiv și fără excepții varianta mai scurtă de partide.
  • 55 dintre ultimele 65 de turnee de Mare Șlem disputate au fost câștigate de Federer, Nadal și Djokovic
Roland Garros
Simona Halep, la cel mai jos nivel din ultimii 6 ani, la Roland Garros! Borna negativă atinsă
ACUM 8 MINUTE
"Avem cel mai lung sezon din toate sporturile. Există aproape în fiecare săptămână un turneu, din ianuarie şi până în noiembrie. Nu văd de ce trebuie să jucăm după sistemul cel mai bun din cinci seturi, chiar dacă sunt motive istorice. Este o tradiţie", a declarat Djokovic.
O statistică interesantă arată însă că Novak Djokovic a revenit de 15 ori în carieră de la scorul de 1-2 la seturi în turneele de Mare Șlem – cel mai recent în finala de la Australian Open cu Dominic Thiem și de patru ori de la 0-2 la seturi (două dintre aceste reveniri s-a consumat la edițiile unor turnee de Mare Șlem pe care sârbul a ajuns să le câștige: Wimbledon 2015, în fața lui Kevin Anderson și US Open 2011 în fața lui Roger Federer).
  • 5 dintre cursele lui Djokovic spre trofee de Grand Slam au inclus partide în care adversarii au ajuns primii la două seturi câștigate: US Open 2011, Australian Open 2012, Wimbledon 2014, Wimbledon 2015 și Australian Open 2020.

Djokovic, în disonanță cu Nadal și Federer

De-a lungul anilor, Rafael Nadal și Roger Federer au fost susținători declarați ai menținerii tradiționalelor meciuri de cinci seturi în tenisul masculin, în turneele de Mare Șlem.
Iar ibericul a vorbit la fel ca și Djokovic despre acest subiect la conferința de presă de la Londra. Nadal a declarat că "turneele de Mare Șlem, cu formatul de cinci seturi cer în acest moment și altceva de la jucători. Ar fi păcat să pierdem acest lucru. Să câștigi un titlu de Mare Șlem testează jucătorii și altfel – ai nevoie de mai multă forță mentală, trebuie să fii mai puternic din punct de vedere fizic, trebuie să fii solid pe întreaga durată a meciului, pe durata a două săptămâni. Cred că așa trebuie să fie”, a declarat Nadal, care a explicat mai departe de ce situația a fost diferită în turneele din seria Masters 1000.
"Este adevărat că undeva prin 2007 – dacă nu mă înșel, am schimbat sistemul în turneele Masters 1000, unde aveam de asemenea finale de cinci seturi. Am înlocuit atunci acele finale cu meciuri de maximum trei seturi pentru motive clare. De două ori consecutiv mi s-a întâmplat la Roma: am jucat cinci ore și 14 minute cu Guillermo Coria în 2005, apoi cinci ore și 10 minute cu Federer în 2006, apoi nu am putut merge la Hamburg săptămâna următoare. Când ai turnee Masters în săptămâni consecutive mi se pare logic să faci această schimbare, cel mai bun dintre seturi în loc de cel mai bun din cinci seturi. Acela a fost motivul pentru schimbare", a punctat Rafa Nadal, care tocmai l-a egalat pe Federer la numărul de titluri de Grand Slam câștigate în carieră (20).

Medvedev și Zverev, păreri împărțite

Alți doi jucători prezenți la Turneul Campionilor și-au spus părerea în dezbaterea trei versus cinci seturi în Grand Slam-uri.
Daniil Medvedev a afirmat, pe un ton rezervat însă, că este de accord cu Novak Djokovic. "Dacă aş fi întrebat, aş fi de acord cu trecerea la meciurile în trei seturi. Însă ştiu că nu este o opinie foarte populară", a afirmat finalistul US Open 2020, proaspăt campion la Masters-ul de la Paris, care are însă un bilanț teribil în meciurile de cinci seturi: 6 din 6 pierdute.
În schimb, germanul Alexander Zverev îi dă dreptate lui Nadal, afirmând că "nu se poate schimba peste noapte istoria sportului". "Meciurile în cinci seturi fac parte din istoria tenisului, iar Marele Şlem nu trebuie să îşi schimbe formatul. Niciodată", a tras concluzia germanul.
Roland-Garros
Madison Brengle - Aryna Sabalenka - Roland-Garros
ACUM 24 MINUTE
Roland-Garros
Fucsovics - Cilic - Roland-Garros
ACUM 31 MINUTE