Helen Wills Moody a fost primul star dat de tenisul feminin american. A fost și un star al tenisului mondial al anilor ’30, reușind o serie fără precedent în sportul-alb, de 180 de victorii consecutive în meciurile oficiale, într-o vreme în care tenisul o mai avea și pe Suzanne Lenglen. Însă tot lui Helen Wills Moody îi aparține și ultimul abandon într-o finală feminină de la US Open. Se întâmpla în urmă cu 87 de ani, în 1933. Iar "cârcotașii" ar spune că numele dobândit prin căsătorie (n.r. - moody = capricioasă) îi venea mănușă americancei, mai ales în acea zi a finalei din 1933, de la Forest Hills.

Helen Wills Moody, o "regină" a tenisului

“Tenisul este o artă, într-un fel. Tenisul încurajează jucătorul să se exprime și să își arate personalitatea. Își pune personalitatea în modul de a juca, iar astfel felul în care joacă devine o expresie unică”, declara Helen Wills Moody. Americanca născută în însorita Californie pe 6 octombrie 1905, avea să își încheie cariera sportivă cu 19 titluri de Mare Șlem la simplu (dintre care opt la Wimbledon) și un total de 31 de trofee de Grand Slam (cumulat la simplu, dublu feminin și dublu mixt).
Australian Open
"Darren a fost cel mai important om din cariera mea". Cum a schimbat-o australianul pe Simona Halep
ACUM 43 MINUTE
Între 1927 și 1933, Moody a câștigat 180 de meciuri consecutiv, dintre care 157 la rând fără a pierde set. Nimeni nu s-a mai apropiat vreodată de aceste cifre. Ce-i drept, pe zgură, Chris Evert a înregistrat 125 de victorii consecutive, însă între aceste victorii au apărut vizite pe alte suprafețe și înfrângeri pe alte suprafețe. În Era Open, recordul pentru cele mai multe victorii consecutive în circuit, indiferent de suprafață, îi aparține Martinei Navratillova, cu 74 de victorii consecutive obținute în 1984. Doar tenisul în scaun rulant ne oferă un record și mai și: Esther Vergeer a legat 470 de victorii, fiind neînvinsă în meciuri oficiale timp de zece ani!
Helen tânjea după celebritatea avută de Lenglen, era frumoasă și tânjea și la o carieră în cinematografie, însă asta nu i-a ieșit.

Decizia controversată a lui Helen Wills Moody din finala US Open 1933

La startul finalei ediției 1933 a US Open-ului, Moody avea 45 de meciuri fără înfrângere la turneul de Mare Șlem american. În finală, o înfrunta pe tiza sa, Helen Jacobs.
Jacobs și-a adjudecat însă primul set, 8-6 (tie-break-ul avea să fie inventat abia în 1954, prima sa apariție la US Open fiind înregistrată în 1970). Helen Moody l-a câștigat pe al doilea, 6-3, lăsând impresia că poate pune mâna pe trofeu, însă Jacobs a revenit la conducerea finalei în setul al treilea, desprinzându-se la 3-0. În cartea “Love Game”, Elisabeth Wilson transmite clar că Moody s-a simțit amenințată și, fără pic de sportivitate, a preferat să se retragă pentru a știrbi ceva din strălucirea victoriei lui Jacobs. Practic, deși și-a trecut cinci titluri de Grand Slam în CV, Helen Jacobs nu a obținut nicio altă victorie în Grand Slam-uri în fața lui Helen Moody, sportivă pe care a ajuns să o acuze în cele din urmă de o formă de bullying psihologic pe teren.

Little Miss Poker Face

Helen Wills Moody obișnuia să se antreneze cu cei mai bui jucători, bărbați, de la clubul său, căpătându-și pe teren porecla de “Little Miss Poker Face”, americanca fiind extrem de abilă în a-și masca emoțiile pe terenul de tenis. Interesant este că, exact în 1933, Helen Wills Moody înfrunta câțiva dintre jucătorii americani din Top 10 la nivel național și obținea victorii.

Ce finale feminine s-au mai încheiat prin abandon în Grand Slam-uri

În Era Open a tenisului, o singură finală feminină s-a încheiat prin abandon: în 2006, la Australian Open, Amelie Mauresmo câștiga primul său titlu de Mare Șlem, după ce belgianca Justine Henin s-a retras, chinuită de crampe severe la stomac, provocate de administrarea incorectă a unor medicamente anti-inflamatoare pentru gestionarea unei accidentări la umăr. Reprezentanta Franței dominase partida, conducând pe tabelă cu 6-1, 2-0.
Un episod care poate stârni nedumerire s-a consumat la Australian Open. Margaret Court a câștigat și ea o primă finală de Grand Slam prin abandonul adversarei, în 1965, brazilianca Maria Bueno aruncând prosopul când australianca ar mai fi avut nevoie de un singur game în decisiv pentru adjudecarea trofeului (5-7, 6-4, 5-2 și abandon). Între cele 24 de titluri de Mare Șlem câștigate de Margaret Court – record absolut în tenis – se mai regăsește și un titlu obținut fără a mai disputa finala de la Australian Open, în 1966, când americanca Nancy Richey s-a retras înaintea finalei.
La Wimbledon, nicio finală feminină nu s-a încheiat printr-un abandon, în timp ce Roland Garros-ul a înregistrat un singur abandon într-o finală de la simplu feminin, în 1907: Comtesse de Kermel câștigase primul set cu 6-1, când adversara sa, Catherine d'Aliney d'Elva, a decis să renunțe. Ulterior, în 1921, Suzanne Lenglen a câștigat titlul la Openul Francez la "masa verde”, întrucât Germaine Golding nu a putut disputa finala. Lenglen avea să o învingă apoi pe Golding în următoarele două finale de la Paris.
Australian Open
Australian Open 2022 | Rezumatul meciului dintre Marketa Vondrousova și Aryna Sabalenka
ACUM 2 ORE
Australian Open
Emma Răducanu, pregătită să învețe, după eliminarea prematură de la Australian Open 2022
ACUM 2 ORE