Articol scris de Cezara Paraschiv
De-a lungul a 108 ediții, Cupa Davis a avut parte de suficient de multe controverse. Chiar în urmă cu 21 de ani, americanii au încercat să păcălească regulile, pentru a-și salva duelul din sferturi cu Australia. Nu au trecut însă de oficialii vigilenți și în cele din urmă au cedat partida, 1-4 la general, însă spectatorii s-au delectat totuși cu meci foarte spectaculos, cu o răsturnare de scor memorabilă, în confruntarea dintre Todd Martin și Patrick Rafter.
“Tennis Majors” rememorează cum, pe 18 iulie 1999, Todd Martin a ajuns să joace împotriva lui Patrick Rafter meciul patru al sfertului de finală SUA - Australia, disputat la Chestnut Hill, pe Decoturf, deși căpitanul-nejucător american îl anunțase bolnav, într-o încercare de a-l introduce în luptă pe liderul mondial, Pete Sampras, proaspăt câștigător la Wimbledon. Totul era, de fapt, o mișcare disperată a americanilor de a salva situația, după ce în prima zi tânărul Lleyton Hewitt (aflat la debutul în Cupa Davis) și Pat Rafter duseseră scorul la 2-0 pentru echipa oaspete. Fizic, Todd Martin era apt de joc, dovadă fiind startul excelent de meci, dar și faptul că a rezistat până la capătul unui duel extrem de epuizant, câștigat de Rafter de la 2-0 la seturi pentru american, cu scorul final 4-6, 5-7, 6-3, 6-2, 6-4.
Roland Garros
Irina Begu - Leolia Jeanjean, în turul 3 la Roland Garros, LIVE de la ora 12:00, pe Eurosport 2
ACUM O ORĂ
https://i.eurosport.com/2019/05/21/2592504.jpg

Fixul lui Sampras i-a costat pe americani

Pete Sampras și Andre Agassi erau, la vremea respectivă, idolii și oamenii de bază ai tenisului american, dar și protagoniștii din cea mai recentă finală de la Wimbledon, jucată doar cu câteva zile înainte. De aceea, pentru căpitanul-nejucător al Statelor Unite, Tom Gullikson, titulizările lui Jim Courier și Todd Martin se simțeau totuși ca o variantă de compromis, chiar dacă valoarea acestor doi mari campioni nu poate fi contestată de nimeni. Martin înregistrase chiar un reviriment clar, reintrând în Top 10 mondial, după ce trecuse peste o accidentare severă și o perioadă lungă de inactivitate.
Prezența lui Sampras era totuși o miză enormă pentru americani, iar după negocieri îndelungate, “Pistol Pete” convenea cu echipa să se prezinte la confruntarea de pe teren propriu cu Australia din 1999 doar pentru a evolua la dublu. Sampras avea deja două “Salatiere de Argint” în palmares și își motiva astfel alegerea: “După ce Jim și Todd au făcut ce au făcut în Anglia, ultimul lucru pe care mi l-aș dori este să mă agăț în ultimul moment de echipă și să îi dau la o parte. De aceea, în ultimele luni am tot spus că voi veni doar pentru dublu”.
Sampras miza pe un discurs în care elogia eforturile lui Jim Courier și Todd Martin, cei care, în prima confruntare din Cupa Davis a anului, în luna aprilie, obținuseră o victorie dramatică la Birmingham, în Marea Britanie, împotriva echipei propulsate de Tim Henman și Greg Rusedski. Scorul fusese 2-0 pentru SUA după prima zi, britanicii au rezistat eroic cu o victorie în decisiv la dublu, iar după ce Henman a dus scorul general la 2-2, Courier a făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale sale, învingându-l cu 8-6 în setul cinci pe Rusedski.
Când Todd Martin a încheiat cu set pierdut la zero duelul inaugural cu Lleyton Hewitt, pe vremea aceea un puști de doar 18 ani, necunoscut, lucrurile începeau să arate rău pentru el și americani. După acel 6-4, 6-7, 6-3, 6-0 al lui Hewitt contra lui Martin, Rafter l-a executat pe Courier (7-6, 6-4, 6-4). Nici pentru Sampras, intrat la dublu alături de Alex O’Brien, câștigarea unui punct pentru SUA nu a fost o misiune ușoară, dacă ne gândim la faptul că americanii au condus 2-0 la seturi, dar au închis victorioși partida abia în setul decisiv.
https://i.eurosport.com/2010/10/20/652597.jpg

Soluția de avarie

În dimineața zilei de duminică, Sampras părea pregătit să intre în sfârșit și la simplu.
La finalul antrenamentului cu Jim Courier, Todd Martin declara că se simte rău. Însă problema evidentă era că, la vremea respectivă, regulamentul Cupei Davis condiționa înlocuirea unui jucător în echipă de avizul dat de un medic neutru, care să nu fi fost membru al staffului vreuneia dintre cele două “naționale”. Acesta ar fi trebuit să certifice accidentarea sau problema medicală a sportivului ce se dorea a fi înlocuit.
Chiar dacă medicul american susținea că Todd Martin ar fi făcut insolație, diagnosticul nu a fost validat de “neutru”, iar Martin a fost trimis până la urmă pe teren, chiar dacă i-au fost administrate, totuși, perfuzii cu fluide.

Meci de nota zece

Duelul dintre Todd Martin și Pat Rafter a început cu câteva ore de întârziere. Fanii văzuseră acest duel și la Wimbledon, în sferturi, australianul având câștig de cauză în patru seturi. La mare luptă, Martin a câștigat primele două seturi, 6-4, 7-5. Nivelul său de joc a scăzut însă suspect de mult în seturile următoare, lucru ce părea a confirma, totuși, existența unei probleme fizice. Rafter a profitat, luând seturile la 3 și la 2.
În setul decisiv, Todd Martin a luptat ca un animal rănit. A luat de două ori avantajj de un break pe tabelă, însă a fost egalat de fiecare dată, Rafter încheind partida învingător, cu 6-4, și aducând astfel punctul victoriei matematice a Australiei în fața SUA.
https://i.eurosport.com/2020/05/27/2824515.jpg
John Newcombe, căpitan-nejucător al Australiei, echipă care avea să câștige ediția 1999 a Cupei Davis, a rămas sceptic în ceea ce privește existența unei probleme de ordin fizic în cazul lui Todd Martin. Pat Rafter a fost însă mai blând.
Nu există un tip mai fair-play în lume decât Todd Martin. Am mult respect pentru Todd. Nu l-am văzut niciodată să încerce măcar un tertip. L-am văzut pe teren și nu arăta atât de bine. Era palid la față de la început. Dar pe măsură ce meciul a avansat, a intrat în ritm și mi-am dat seama că voi avea multe probleme - Patrick Rafter, jucător australian
Roland-Garros
Sebastian Korda - Carlos Alcaraz - Roland-Garros
ACUM 9 ORE
Roland-Garros
Cameron Norrie - Karen Khachanov - Roland-Garros
ACUM 9 ORE