Marele campion sârb, Novak Djokovic, a scris istorie la Melbourne, după ce l-a surclasat pe Rafael Nadal, scor 6-3, 6-2, 6-3. Nole câștiga la acel moment al treilea turneu de Grand Slam consecutiv, după un meci în care ibericul a fost de nerecunoscut făcând foarte multe erori neforțate. Djokovic s-a aflat la nivelul său obișnuit și a demonstrat că merită să fie pe primul loc în ierarhia ATP.
https://i.eurosport.com/2020/04/17/2807602.jpg
De partea cealaltă, Rafael Nadal nu fost lăsat să joace în niciun moment, dar a și greșit foarte mult (28 de erori neforțate, față de doar nouă ale adversarului), nu rezistat în schimburile lungi, nu a avut răspuns pentru backhand-ul sârbului și nu a ajuns suficient de rapid la majoritatea scurtelor puse de Djokovic. Rafa a avut probleme mari cu forehand-ul, 15 erori din cele 28 venind cu această lovitură.
Australian Open
Jaqueline Cristian, prima victorie din carieră într-un turneu de Grand Slam
ACUM 11 ORE
Vom avea ocazia să revedem finala din 2019 de la Australian Open azi, pe Eurosport 2, de la ora 16.30, ora României.

Novak Djokovic, acasă pe Rod Laver Arena

La acel moment,
 • Djokovic l-a depășit pe Pete Sampras în privința numărului de Grand Slam-uri câștigate. Cu 15, Nole se afla pe locul al treilea în ierarhie, după Roger Federer (20) și Rafael Nadal (17).
 • Sârbul devenea primul jucător cu șapte trofee câștigate la Melbourne. Novak îi depășea pe Roger Federer și Roy Emerson (6 titluri fiecare).
 • Djokovic se impunea la ultimele trei turnee de Grand Slam: Australian Open, US Open și Wimbledon.
 • Djokovic îl conducea cu 28-25 pe Rafael Nadal în întâlnirile directe. La turneele de Grand Slam, ibericul conducea în continuare cu 9-6.
 • Rafael Nadal ceda a patra finală de Australian Open. Ibericul are un singur titlu câștigat la Melbourne, în 2009.
 • Aceasta a fost prima finală de Grand Slam pe care Nadal a pierdut-o în minimum de seturi.
 • Rafa nu i-a luat niciun set lui Nole pe hard în ultimele opt partide.

Statistica partidei dintre Novak Djokovic și Rafael Nadal:

 • Durata partidei: 2 ore și 4 minute
 • Ași: 8-3
 • Duble greșeli: 0-2
 • Lovituri direct câștigătoare: 34 - 21
 • Retururi direct câștigătoare: 1-0
 • Erori neforțate: 9 - 28
 • Erori neforțate la retur: 1 - 2
 • Puncte câștigate cu primul serviciu: 40/50(80%) - 24/47(51%)
 • Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 16/19(84%) - 16/26(62%)
 • Puncte de break câștigate: 5/8(63%) - 0/1(0%)
 • Puncte câștigate în urma urcărilor la fileu: 16/18(89%) - 7/14(50%)
 • Puncte câștigate pe serviciul adversarului: 31/73(42%) - 13/69(19%)
 • Puncte câștigate în total: 89 - 53
 • Cel mai rapid serviciu: 197 km/h - 205 km/h
 • Viteza medie a primului serviciu: 186 km/h - 185 km/h
 • Viteza medie a serviciului secund: 156 km/h - 157 km/h
https://i.eurosport.com/2020/04/17/2807603.jpg

Ce a spus Rafael Nadal la sfârșitul meciului

Sincere felicitări lui Novak, a fost la un nivel extraordinar în această seară. Îl felicit pentru tot ce a reușit. Nu este niciun turneu în lume care să progreseze ca acesta. Probabil este cel mai bun din lume, așa că le mulțumesc tuturor organizatorilor, fanilor și celor care au prezenți în tribune. Au fost două săptămâni emoționante. Astăzi nu a fost cea mai bună zi a mea. Am jucat împotriva unui jucător mult mai bun. Am trecut prin momente complicate anul trecut. Nu am putut juca la multe turnee, m-am retras chiar și aici. De la US Open nu am putut juca un meci. Chiar dacă nu a fost seara mea, e important să mă aflu aici, revenit după accidentări. Ceea ce am reușit aici mă va motiva să merg mai departe. Nu mă voi opri aici. Promit să merg mai departe!

Ce a spus Novak Djokovic după finală

Vreau să îi întorc favoarea și să îi ofer complimentele mele lui Rafa pentru aceste două săptămâni. Desigur, a fost un meci dificil în această seară. Dar cum ai spus și tu, ai revenit după o accidentare care te-a scos din circuit din septembrie. Ai avut ghinion de-a lungul carierei tale, ai trecut prin multe accidentări grave, dar ne-ai arătat tuturor, mie, tuturor colegilor și tinerilor jucători din lume care este definiția spiritului de luptă, așa că îți mulțumesc pentru asta. Încerc să îmi amintesc de călătoria mea din ultimele 12 luni pentru că, asemenea lui Rafa, am suferit o operație în urma unei accidentări destul de grave. Să fiu în fața voastra și să pot câștiga acest titlu, trei din patru turnee de Grand Slam în această perioadă, este incredibil. Sunt fără cuvinte. Vreau să îi mulțumesc echipei mele. E un sport individual, dar voi sunteți mereu în spatele meu, mă tolerați în zilele mele proaste, dar împreună suntem o formula de succes, care funcționează foarte bine. Marian (n.r. Vajda, antrenorul liderului mondial), îți mulțumesc că ai revenit în echipa mea. Vă mulțumesc că aveți grijă de corpul meu. Aș vrea să îmi salut familia, începând cu soția mea Jelena, fiul meu Ștefan și fiica mea Tara. Sper că m-au urmărit, cel puțin înaintea partidei mi-au spus că mă vor urmări. Trofeele sunt și mai speciale când am pe cineva atât de special în viața mea cu care să le împart. Îmi sunt cele mai dragi persoane de pe planetă, alături de cei doi frați ai mei și de părinți. Îi iubesc foarte mult și vreau să le mulțumesc pentru dragostea necondiționată și pentru sprijin. În toți acești ani, și-au sacrificat foarte mult timp din viețile lor și foarte multă energie pentru ca eu să-mi trăiesc visul, să fiu aici. Încerc să îmi amintesc mereu să apreciez asta. Trebuie să recunosc, la fel ca Rafa, că acesta este cel mai grozav turneu din lume. Ne simțim ca acasă. E vară în Australia, e o vibrație deosebită în oraș și în țară, simți apreciere din partea tuturor.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Australian Open
Novak Djokovic se întoarce, în cele din urmă, în Serbia. Inițial voia să rămână la Marbella
ACUM 11 ORE
Australian Open
De ce aproape nimeni nu l-a susținut pe Djokovic. Anunț din interior: "Adevărul e unul singur"
ACUM 11 ORE