Gottfried Alexander Maximilian Walter Kurt Freiherr von Cramm, pe numele lui întreg, a fost născut pe 7 iulie 1909, a fost un jucător de tenis amator care s-a impus la Roland Garros de două ori în carieră, pentru prima dată în 1934. Gottfried este de altfel și primul jucător german care s-a impus la Open-ul francez.
El a fost pe locul 2 în lume în 1934 și 1936 și pe locul 1 în 1937. În 1977, Gottfried von Cramm a fost inclus în Hall of Fame-ul tenisului, asta pentru că fostul tenismen a rămas în amintirea colectivă pentru efortul lui extraordinar în victoria obținută în fața lui Don Budge în finala Interzone Wimbledon din 1937. Cramm a reprezentat Germania pe când partidul nazist a ajuns la putere. Regimul instituit de Hitler în Germania a dorit să exploateze talentul lui Cramm pentru a-l transforma într-un simbol al supremației ariene.
În ciuda insistențelor naziștilor, Cramm a refuzat să se identifice cu nazismul. El a fost arestat pentru homosexualitate în Germania nazistă și a făcut închisoare în 1938. În ciuda faptului că și-a recunoscut orientarea sexuală, Cramm a fost căsătorit de două ori cu două femei: Barbara Hutton (căs. 1955–1959), Baroness Elisabeth "Lisa" von Dobeneck (căs. 1930–1937). Oricum, el a avut o relație secretă cu Manasse Herbst, un tânăr actor și evreu galician, pe care l-ar fi iubit sincer.
Australian Open
Australian Open 2022 | Rezumatul unui meci fără istoric: Azarenka vs. Svitolina 6-0, 6-2
ACUM 14 MINUTE
https://i.eurosport.com/2020/06/03/2827566.jpg
În Germania anului 1934, relația dintre Cramm și Herbst ar fi reprezentat o problemă serioasă. Adolf Hitler căuta să-și consolideze puterea din poziția de Fuhrer, iar un an mai târziu, homosexualitatea a fost oricum interzisă prin lege. Să nu mai vorbim despre discriminarea cetățenilor evrei, asupra cărora se cunosc actele aspre de violență.

Gottfried von Cramm, "atletul suprem"

Cramm a rămas în amintirea colectivă drept unul dintre cei mai mari tenismeni ai Germaniei. Un tenismen elegant, cu lovituri fine, precise, dar și foarte puternice. I se mai spunea atunci atletul suprem, nu pentru că țara din care provenea avea un lider suprem, ci pentru că ale sale calități fizice erau cu adevărat impresionante.
Gottfried și-a făcut simțită prezența în lumea tenisului în 1934, atunci când l-a învins pe australianul Jack Crawford și a câștigat turneul de la Roland Garros. Chiar dacă se impusese în trecut la campionatele naționale din Germania, competiția din Franța reprezenta primul lui succes în turneele de Grand Slam.
https://i.eurosport.com/2020/06/03/2827567.jpg
Gottfried era un aristocrat saxon, al treilea fiu al baronului Burchard von Cramm. Era bogat, sociabil și foarte darnic, asta înainte ca succesul lui pe terenul de tenis să-i aducă popularitate uriașă în Germania.Cramm era cunoscut de asemena pentru personalitatea lui, avea o reputație curată și bune maniere, dar și o conduit onorabilă față de adversarii lui. Atitudinea lui reprezenta, desigur, o contradicție cu liderul țării din care provenea.
Cramm a câștigat în întreaga lui carieră 45 de titluri, adunând 390 de victorii și 82 de înfrângeri. La Australian Open, Cramm a ajuns cel mai sus până în semifinală, în 1938, la Roland Garros s-a impus de două ori, în 1934 și 1936. La Wimbledon, Cramm a disputant trei finale, însă nu a reușit să câștige niciuna dintre ele (1935, 1936, 1937), iar la US Open a jucat o finală, în 1937, dar pe care a pierdut-o.

Gottfried von Cramm și conflictul cu Adolf Hitler

În timp ce situația politică din Europa s-a deteriorat, iar Al Doilea Război Mondial avea să prindă o și mai mare amploare, legătura tensionată din Cramm și naziști a erupt drastic. Înaintea unui meci disputant cu Budge în 1937, în Cupa Davis, Gottfried ar fi primit din partea lui Hitler un apel telefonic prin care liderul german i-ar fi ordonat lui Cramm să câtige meciul cu orice preț. El a condus cu 4-1 în setul decisiv, doar pentru a pierde cu 8-6. Reprezentanții regimului totalitar aveau atunci să plănuiască revanșa.
Pe 5 martie 1938, doi agenți Gestapo au intrat peste familia lui Cramm în timpul cinei. Gottfried a fost arestat atunci și băgat la închisoare. El a fost acuzat pentru homosexualitate și pentru faptul că a oferit ajutor financiar unui evreu. În ciuda faptului că acuzațiile erau făcute pe fond poilitc, Gottfriend nu le putea contesta. Atunci, Cramm a recunoscut relația cu Herbst și a fost trimis la închisoare pentru un an. Avocatul lui a reușit să modifice durata executării sentinței după ce a spus că Herbst l-ar fi șantajat pe Cramm pentru bani, asta pentru că Herbst era “un evreu viclean”, așa cum erau considerați de fapt toți.
În orice caz, Al Doilea Război Mondial a venit cu sfârșitul carierei în tenis pentru Cramm, și era cât pe ce să-și piardă și viața. El a fost înrolat în serviciul military nazist în mai 1940 și trimis în carnagiul înghețat al Frontului de Est. I s-a acordat Crucea de Fier pentru vitejie, înainte de a fi dat înlăturat de pe front din cauzadegerăturilor foarte grave suferite. Cea mai mare parte a companiei sale pierduse deja lupta și, nu departe, la bătălia de la Stalingrad, partenerul lui în proba de dublu, Heinrich Henkel, fusese împușcat mortal.

Gottfried von Cramm și sfârșitul

Gottfried von Cramm a supraviețuit războiului și a continuat să trăiască în Saxonia după aceea. A continuat să practice sportul pe care l-a iubit dintotdeauna până la sfârșitul deceniului și a reușit chiar să câștige din nou campionatul național german din 1948 și ’49. Avea 40 de ani la acel moment și a renunțat la racheta de tenis la scurt timp după aceea. Mai apoi, Cramm a devenit președintele Federației Germane de Tenis și un om de afaceri de succes, până în momentul când a vizitat Cairo în 1976, iar viața sa s-a încheiat brusc într-un accident de mașină.
Pe teren, Von Cramm a câștigat unele dintre cele mai prestigioase competiții de tenis. În afara terenului de tenis, el a sfidat naziștii și a refuzat să reprezinte regimul totalitar care a adus moartea a milioane de oameni. În calitate de sportiv homosexual declarat care a refuzat să aplece urechea prejudecăților, s-a confruntat cu probleme mentale uriașe. A fost o victimă a timpului, dar a luptat mereu să schimbe percepția oamenilor despre el. Contextul a fost aspru pentru Cramm, i-a fost refuzată participarea la o mulțime de turnee pe care el însuși le-a făcut populare în lumea tenisului, toate acestea din cauza țării de proveniență.
Von Cramm a disputat unele dintre cele mai memorabile meciuri de la Wimbledon și a luat parte la unele dintre cele frumoase momente petrecute pe terenul de tenis înainte de Era Open. Chiar dacă nu i-a învins pe giganții momentului, jucători ca Fred Perry sau Don Budge, el a lăsat o moștenire onorabilă sportului alb. Când ne gândim la marii campioni care s-au bucurat să se afle pe terenul de tenis în orice condiții și context, ar trebui să ne gândim și la Gottfried von Cramm.
Tenis
Florin Mergea, despre controversatul "caz Djokovic" în Australia: "E normal să-i dea în judectă!"
ACUM 2 ORE
Australian Open
Australian Open LIVE-BLOG | Krejcikova - Ostapenko se joacă pe Eurosport 1
ACUM 3 ORE