Născut pe 22 mai 1987, Novak Djokovic împlinește astăzi 33 de ani, vârstă până la care a reușit, cu mult sacrificiu și dedicare, să cucerească 79 de titluri, dintre care 17 de Grand Slam, și să ocupe poziția de lider mondial timp de 282 de săptămâni, el fiind depășit doar de Pete Sampras (286 de săptămâni) și Roger Federer (310 săptămâni).
https://i.eurosport.com/2020/05/22/2822174.jpg
Copilăria lui Nole a fost presărată cu dificultăți la tot pasul. Știm cu toții că tenisul este unul dintre cele mai scumpe sporturi, iar părinții lui Novak, Srdjan și Dijana, au făcut tot posibilul pentru a-și susține fiul pe drumul pe care l-a ales încă de mic. În vara lui 1993, la vârsta de 6 ani, viața lui Novak Djokovic avea să se schimbe, când legenda tenisului iugoslav, Jelena Grencic, l-a remarcat la complexul sportiv al părinților lui. Gencic l-a plăcut atât de tare pe micuțul Novak, încât următorii șase ani s-a ocupat de antrenamentele lui.
Tenis
Top 5 cele mai tari meciuri din 2022 în ATP! Carlos Alcaraz, omul "partidelor de foc" din circuit
ACUM 11 ORE
Am întâlnit-o pe Jelena Gencic, una dintre cele mai mari antrenoare de tenis din lume. Aveam 5-6 ani, venise în Belgrad pentru antrenamente, iar eu mi-am lipit palmele de gardul care împrejmuia terenurile. Jelena m-a văzut şi mi-a întrebat părinţii dacă vreau să joc tenis. Când terminam cu şcoala şi cu antrenamentele, mergeam în cameră şi confecţionam trofeul de la Wimbledon. Eram singur, mă uitam în oglindă ţinând aşa-zisul trofeu şi spuneam «Sunt campionul de la Wimbledon». Nu a trecut mult până ce Jelena a venit la părinţii mei şi le-a spus că sunt un copil de aur, iar înainte de mine a mai văzut doar o singură dată atât de mult talent, la Monica Seles. Le-a spus că este destul de sigură că voi ajunge un mare campion. Când am câştigat primul turneu de Mare Şlem, lumea s-a schimbat pentru mine. Mi-am demonstrat că obiectivele mele pot fi atinse, mi-am arătat că am ce-mi trebuie pentru a fi campion. În 2011, când am câştigat la Wimbledon pentru prima dată, am simţit că am din nou şase ani, dar de data aceasta ţineam în braţe adevăratul trofeu, visul meu.
În acea perioadă, războiul din fosta Iugoslavie și bombardamentele asupra Belgradului erau în plină desfășurare, fapt pentru care, pentru mult timp, în fiecare noapte, Novak Djokovic și familia lui trebuiau să stea închiși în pivnița casei pentru a se pune la adăpost. Mai tâziu în viață, Novak Djokovic a declarat că ororile războiului l-au făcut să-și urmărească visul de a juca tenis cu o și mai mare determinare. La vârsta de 13 ani el a fost trimis la Pilic Academy în Munchen, Germania, pentru a se antrena la un nivel profesionist și pentru a putea participa astfel la competiții mari din tenis. În 2011, la vârsta de 14 ani, Novak Djokovic și-a început cariera internațională.
Am crescut în Serbia în anii '90, unde a trebuit să lupți pentru necesitățile de bază, cum ar fi pâinea, laptele sau apă. Cred că această copilărie dificilă m-a făcut mai puternic, mi-a crescut setea de succes. Și când îmi amintesc de unde am început și ce am avut de îndeplinit pentru a ajunge aici, asta mă motivează să continui.

Novak Djokovic și primele succese

La vârsta de 14 ani, Djokovic a înncheiat campionatul european cu titlul de triplu campion la probele: dublu, singur și pe echipe. Apoi a câștigat medalia de argint la Campionatul mondial de juniori, într-o echipă ce reprezenta Iugoslavia. Nole își anunța încă de atunci supremația care avea să întrerupă o serie zdrobitoare de victorii obținute de Roger Federer și Rafael Nadal în circuitul mondial de tenis.
La 16 ani, după ce a câștigat cinci turnee ITF, a fost catalogat drept al 40-lea cel mai bun jucător de tenis junior din lume. În 2004 a câștigat primul turneu ATP Challenger, în Budapesta, iar anul următor s-a calificat la Wimbledon și a ajuns până în turul al treilea, ceea ce l-a făcut să intre în primii 100 de jucători ai lumii. În sezonul 2007, Djokovic a jucat semifinalele de la Roland Garros și Wimbledon, a câștigat al doilea titlu Masters la Montreal, învingându-i pe primii trei jucători ai lumii, Roger Federer, Rafael Nadal și Andy Roddick, fapt pentru care a ajuns până pe locul 3 ATP.
Mai apoi, sârbul simpatic a concurat pentru Serbia la Olimpiada de la Beijing din 2008 și a câștigat o medalie de bronz, iar datorită lui, în 2010, Serbia a câștigat pentru prima dată Cupa Davis. În același an a câștigat și Australia Open, Wimbledon și U.S.Open și a ajuns numărul 1 mondial.

Accidentarea și revenirea de senzație la Wimbledon

După o serie de rezultate dezamăgitoare în 2017 și după eliminarea timpurie de la Australian Open, Djokovic a încercat să rezolve problemele adunate în urma accidentării la cot aducându-l în echipă pe Andre Agassi în postura de antrenor personal. A obținut o mică victorie, însă, la Wimbledon, s-a retras în sferturile de finală din cauza unei accidentări și a anunțat că preferă să se refacă pentru restul sezonului competițional.
https://i.eurosport.com/2020/05/22/2822186.jpg
În 2018 a fost operat la cot și a revenit timid în competiții, adunând câteva înfrângeri dureroase, în urma cărora s-a gândit să se retragă. Totuși, în acea vară l-a învins spectaculos pe Nadal în semifinala de la Wimbledon, iar apoi nimic nu l-a mai ținut departe de performanță. S-a impus în meciul disputat cu Kevin Anderson, câștigând al 13-lea turneu de Grand Slam. În ianuarie 2019, Djokovic l-a învins pe Nadal pentru a revendica un al șaptelea titlu de simplu la Australian Open și cel de-al 15-lea său campionat major, depășindu-l pe Pete Sampras. Au urmat titlurile de la Wimbledon 2019 și Australian Open 2020, iar Nole are în prezent 17 titluri de Grand Slam, fiind al treilea cel mai titrat jucător de tenis din istorie, după Federer (20) și Nadal (19).

Obiectivul lui Nole pentru restul carierei

Marele campion sârb este de părere că este capabil să-i depășească pe ceilalți doi membri ai Big 3: "Sunt întotdeauna foarte încrezător în mine. Cred că pot să câştig cele mai multe Slam-uri şi pot doborî recordul de longevitate ca număr unu. Acestea sunt cu siguranţă obiectivele mele clare", a declarat Djokovic, intervievat în cadrul emisiunii In Depth a postului american de televiziune C-SPAN.
https://i.eurosport.com/2020/05/22/2822177.jpg
Federer va împlini 39 de ani în luna august, în timp ce Djokovic a afirmat că se vede jucând până la 40 de ani. "Nu cred în limite. Cred că limitele sunt numai iluzii ale ego-ului sau minţii tale", a mai spus sârbul.

Novak Djokovic și rivalitatea cu Federer și Nadal

“Când mulțimea strigă <Roger>, eu aud <Novak>”, spunea Djokovic râzând la Wimbledon. Chiar dacă este un colos al sportului alb, Djokovic s-a confruntat de-a lungul timpului cu mulțimile din tribune, care au fost pentru mult timp împărțite în două – fani Federer și fani Nadal. Se spune că atunci când există doi eroi, oamenii nu au nevoie și-l resping pe al treilea, atunci când el apare. Pentru mulți ani, Nole a fost singur împotriva adversarilor și tribunelor.
https://i.eurosport.com/2020/05/22/2822175.jpg
Totuși, forța lui mentală a fost mai presus de orice. El a reușit de fiecare dată să folosească ceea ce părea a fi în defavoarea lui și să câștige bătăliile cu toți adversarii pe care-i întâlnea, fie că erau ei pe teren, sau în afara lor. Deși nu a fost considerat dintotdeauna un adversar veritabil pentru Nadal și Federer, Nole are bilanț pozitiv cu ambii legendari tenismeni la întâlnirile directe.
 • Djokovic vs Nadal 29-26
 • Djokovic - Federer 27-23
Novak Djokovic, titluri de Grand Slam (17): Australian Open (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020), Roland Garros (2016), Wimbledon (2014, 2015, 2018, 2019), US Open (2011,2014, 2015, 2018).

Citate celebre ale lui Novak Djokovic

Vreau același lucru pe care-l vreau încă de când aveam 7 ani. Vreau să fiu numărul 1 în lume.
Câștigătorul e cel care crede în victorie mai mult.
În cazul meu, pot spune sincer că nimic nu este imposibil. Cred cu tărie că noi suntem creatorii propriului destin și a căilor pe care vrem să le urmăm.
Tatăl meu nu a vorbit niciodată despre sacrificiile pe care familia mea a trebuit să le facă pentru mine.

Știați că?

 • Novak Djokovic a început tenisul la vârsta de 4 ani. Tatăl lui i-a cumpărat prima rachetă de tenis.
https://i.eurosport.com/2020/05/22/2822178.jpg
 • S-a căsătorit cu prietena din copilărie, Jelena Ristic. În 2005, Djokovic a început o relație cu Jalena Ristic. Cei doi s-au logodit în anul 2013 și s-au căsătorit în iulie 2014, la câteva zile după victoria lui de la Wimbledon. La câteva luni de la nuntă, s-a născut și fiul lor, Ștefan, iar trei ani mai târziu, Tara, fiica lor.
https://i.eurosport.com/2020/05/22/2822187.jpg
 • Vorbește fluent mai multe limbi – sârbă, engleză, germană, italiană, franceză... și câteva cuvinte în limba română
 • Personalitatea lui Djokovic i-a adus porecla de Djoker, o combinație între cuvântul "joker" și numele său de familie, asta pentru că este recunoscut pentru umorul său deosebit pe care îl afișează în fața colegilor de circuit, atât pe teren (unoeri), cât și în afara terenului de tenis.
 • Novak Djokovic este membru al bisericii creștin ortodoxe din Serbia și în aprilie 2011, a primit Ordinul Sf. Sava, cea mai mare decorație acordată pentru că "a demonstrat iubire față de biserică și față de poporul sârb".
 • În 2007, el a creat Fundația Novak Djokovic pentru a-i ajuta pe copiii defavorizați din Serbia să obțină educație și să le ofere resurse pentru o viață mai sănătoasă și productivă.
 • Are intoleranță la gluten.
 • A apărut în videoclipul lui Martin Solveig pentru melodia Hello.
 • Trupa sârbă de blues-rock, Zona B, i-a dedicat lui Nole melodia “The Joker”.
 • A lansat propria carte, Serve to Win, în august 2013.

Australian Open : Novak Djokovic - cele mai spectaculoase puncte din 2020

Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Tenis
Djokovic și-a făcut deja planul pentru 2023! La ce turneu își face pregătirea pentru Australian Open
27/11/2022 LA 19:54
Tenis
O fostă campioană, atac la Djokovic după ce sârbul nu a fost nominalizat la premiul pentru fair-play
26/11/2022 LA 15:39