32 de confruntări au avut loc în circuitul mondial feminin între Serena și Venus Williams. Dintre acestea, 19 au fost câștigate de sora mai mică, Serena, care a avut nevoie de patru meciuri disputate în cadrul turneelor de Grand Slam pentru a se impune în sfârșit în fața surorii ei. Se întâmpla în 2002, pe zgura de la Paris. De altfel, Venus, deși are o carieră incredibilă, nu a reușit niciodată să obțină mai mult la Openul francez decât acea finală.
Mai mare cu 15 luni, Venus Williams a cucerit în întreaga ei carieră șapte titluri de Grand Slam – cinci la Wimbledon și două la US Open. La Australian Open, pe hard, ea a disputat două finale – în 2003 și 2017 – iar la Paris a jucat doar finala din 2002, pe care a cedat-o chiar în fața surorii ei mai mici, Serena Williams.
https://i.eurosport.com/2020/06/08/2829859.jpg
Australian Open
Moment istoric în semifinalele Australian Open: de 9 ani nu s-a mai întâmplat așa ceva într-un GS
26/01/2022 LA 08:20
Considerată de mulți drept cea mai bună tenismenă a tuturor timpurilor, Serena Williams a cucerit de-a lungul carierei ei 23 de titluri de Grand Slam, fiind întrecută la acest capitol doar de Margaret Court, care a câștigat 24 astfel de titluri, însă doar 11 în Era Open. Dintre toate turneele de Grand Slam, Serena s-a descurcat cel mai slab” la Roland Garros, acolo unde a triumfat de trei ori, prima data în 2002, apoi în 2013 și 2015. Cel mai bine s-a simțit în Australia. Ea a câștigat marele trofeu la Melbourne de opt ori, în timp ce la Wimbledon s-a impus de șapte ori, iar la Flushing Meadows de șase ori. Primul titlu major a fost cucerit în 1999, în fața suporterilor de acasă, pe terenurile de la US Open. La acea ediție, Serena Williams se impusese în fața Martinei Hingis, anunțând că avea să fie cea mai strălucitoare stea din tenisul feminin pentru următoarele două decenii.

Serena Williams vs. Venus Williams, rivalitate în familie

Prima confruntare dintre cele două surori avea să aibă loc la ediția din 1998 a Australian Open, în turul secund. Atunci, Venus Williams încă avea statutul de soră mai mare și s-a impus cu scorul de 7-6 (4), 6-1. Au mai urmat în dreptul ei alte două victorii (Roma, Key Biscayne) până ce sora mai mica și-a arătat pentru prima dată “colții”, la Munchen, în Germania. Serena s-a impus atunci la mare luptă, scor 6-1, 3-6, 6-3.
https://i.eurosport.com/2020/06/08/2829863.jpg
În anii ce-au urmat, Serena și-a conturat tot mai mult personalitatea, stilul de joc, felul de a fi, atât pe teren, cât și în afara lui, a devenit o forță și o încercare uriașă pentru adversare. Multe dintre rivalele Serenei Williams au mărturisit ani de-a rândul că americanca avea într-adevăr o putere uriașă de intimidare, putere pe care nu se sfia niciodată să o folosească.

Finala de la Roland Garros 2002 – finala familiei Williams

La ediția din 2002 a Roland Garros, Venus Williams era a doua favorită a competiției, în timp ce sora ei, Serena, era a treia favorită. Capul de serie numărul 1 la acel moment era compatrioata lor, Jennifer Capriati, care a ajuns până în semifinale. În drumul spre finală, Serena Williams a cedat doar două seturi, cu Vera Zvonareva și Jennifer Capriati. Ea a trecut de Martina Sucha, Dally Randriantefy, Janette Husarova, Vera Zvonareva, Jelena Dokic, Jennifer Capriati și Venus Williams. De partea cealaltă, Venus a trecut de Bianka Lamade, Wynne Prakusya, Rita Grande, Chanda Rubin, Monica Seles și Clarisa Fernandez. Venus nu cedase niciun set până în finală, însă în ultimul act nu a putut opune rezistență jocului atât de agresiv al surorii ei.
8 iunie 2002, a 106-a ediție a turneului. Serena Williams cucerea în premieră titlul de la Roland Garros în fața surorii ei mai mari, Venus, scor 7-5, 6-3. 101 de erori neforțate, 14 duble greșeli și 12 break-uri au adunat împreună surorile Williams în acea finală, un ultim act care s-a încheiat cu zâmbete și lacrimi de bucurie. Venus i-a cerut mamei ei aparatul foto, după care a mers între fotografii acreditați pe marginea terenului pentru a-i face poze surorii ei cu trofeul mult râvnit.
https://i.eurosport.com/2020/06/08/2829861.jpg
“Sper că putem construi o rivalitate și că vom face asta în viitor de multe ori. Vreau să lăsăm o moștenire tenisului, iar apoi să ne retragem în glorie, din postura de campioane. Nu vreau să dau lovitura o dată și să rămână așa. Vreau să fac performanță”, spunea la acea vreme Serena Williams, în vârstă de 20 de ani, la al doilea titlu de Grand Slam al carierei.
După acel ultim act, primele două locuri din clasament erau ocupate de Williams – Venus pe locul 1, iar Serena pe 2 – se întâmpla pentru prima data când cele două surori ocupau primele poziții ale ierarhiei. Mai mult decât atât, 8 iunie 2002 a fost o zi de neuitat petrecută în familie, în familia Williams, sub privirile a mii de spectatori și milioane de telesptectatori. A fost o zi care a marcat anunțul privind dinastia ce va urma.

Premier League revine din 17 iunie la Eurosport!

Australian Open
Australian Open Live Blog | Berrettini - Nadal și Barty - Keys, primele semifinale
25/01/2022 LA 13:06
Australian Open
După 9 ani, Halep poate pierde statutul de "racheta numărul 1 a României". Cîrstea pune presiune
24/01/2022 LA 10:48