Caroline Wozniacki și-a trecut în cont primul ei titlu de Mare Șlem, învingând-o într-o finală dramatică pe Simona Halep. Jucătoarea daneză, care pierduse în trecut – ca și Halep – două finale de asemenea anvergură, a trecut de româncă în trei seturi, după aproape trei ore de zic, scor 7-6, 3-6, 6-4.
Odată cu succesul de la Melbourne, Wozniacki a înlocuit-o pe Halep în vârful clasamentului mondial feminin, o poziție pe care a mai ocupat-o în trecut. Astfel, daneza a devenit jucătoarea care a petrecut cel mai mult timp între două perioade în care a fost lideră mondială. Luni, ea a urcat din nou pe poziția 1 la exact șase ani după ultima astfel de realizare.
Finala feminină a fost una extrem de spectaculoasă. După un start mai bun, în care a câștigat primele trei game-uri la rând, Wozniacki s-a văzut egalată pe tabelă de către Halep chiar în momentul în care servea pentru câștigarea primului set, la 5-4. Cele două jucătoare au ajuns în tie-break, acolo unde daneza a fost mai puternică, reușind să se impună, 7-2.
Australian Open
Naomi Osaka, reacție savuroasă după ce ratează un smash la Australian Open 2022
ACUM 3 MINUTE
Halep a salvat patru mingi de break în game-ul al treilea al actului secund și în ciuda intervenției medicilor pentru a o ajuta pe româncă – ea suferind de crampe, dureri de cap și amețeli – ea a făcut break pentru a conduce cu 5-3. Servind pentru a egala situația la seturi, Halep a salvat din nou trei mingi de break ale adversarei înainte de a câștiga, 6-3.
Decisivul a început cu un break făcut de Wozniacki în game-ul secund, ea preluând inițiativa și conducând cu 3-1 după două noi game-uri câștigate pe serviciul advers de cele două jucătoare. Halep a reintrat în luptă și a câștigat trei jocuri la rând, conducând cu 4-3 când Wozniacki a cerut la rândul ei un time-out medical. La reluarea meciului, mai proaspătă, daneza a făcut break pentru a egala la 4 și a câștigat la 30 pe propriul serviciu pentru a pune presiune pe româncă.
La 30-30 în ultimul game al meciului, Wozniacki s-a apărat excelent și a câștigat un punct crucial dominat de Halep. Momente mai târziu, românca trimitea în fileu ultima minge a meciului, văzându-se învinsă pentru a trei oară într-o finală de Mare Șlem.
Cu toate acestea, turneul făcut de Halep a fost unul grozav, iar aspectele pozitive ce țin de jocul său sunt numeroase. La finalul turneului ea s-a declarat mulțumită că a luptat până la capăt și încrezătoare că va mai avea șanse de a câștiga un titlu de Mare Șlem.
Finala masculină de duminică a fost la rândul său una spectaculoasă. Chiar dacă la începutul partidei Roger Federer a luat rapid un avans de 4-0 în fața lui Marin Cilic, croatul a început să-și intre apoi în ritm. Elvețianul a câștigat primul set cu 6-2, dar a fost pus în dificultate în actul secund, când Cilic a dus setul în tie-break, unde s-a impus.
Federer a trecut din nou în avantaj pe tabelă la capătul setului trei, un break realizat la scorul de 3-2 fiindu-i suficient pentru a câștiga cu 6-3. Meciul părea încheiat în setul patru când Federer a luat un avans de 3-1, însă cinci game-uri câștigate de Cilic la rând au împins meciul în decisiv, unde croatul intra jucând un tenis de mare calitate.
Două oportunități de break au fost irosite de Cilic în primul game al setului decisiv, iar Federer a speculat situația, câștigând pe serviciul advers imediat mai apoi și construindu-și un avans de 3-0 game-ul următor. Chiar dacă și-a apărat serviciul la 0 pentru a duce scorul la 3-1, Cilic a cedat alte trei game-uri la rând, iar Federer a reușit să se impună în final cu 6-1.
Elvețianul a cucerit al 20-lea său turneu de Mare Șlem al carierei și al 6-lea de la Australian Open. La vârsta de 36 de ani, Federer și-a apărat cu succes titlul câștigat în 2017 și oferă o perspectivă interesantă asupra sezonului în curs în condițiile în care adversari ca Novak Djokovic, Andy Murray și Rafael Nadal se află în situații medicale incerte. Primul contemplează o operație la cotul brațului drept, al doilea va lipsi până spre Wimbledon după operația sa la șold, în timp ce Nadal are nevoie de recuperare după ce a părăsit Australian Open accidentat.
Primul turneu de Mare Șlem al anului s-a încheiat astfel cu doi campioni contrastanți – unul aflat la primul astfel de succes al carierei, iar celălalt la al 20-lea.
Eurosport transmite și în 2018 toate cele patru turnee de Mare Șlem ale anului. Roland Garros este următoarea competiție din cele patru, desfășurându-se între 27 mai și 10 iunie.
Australian Open
Australian Open 2022 | Rezumatul meciului dintre Belinda Bencic și Kristina Mladenovic
ACUM 15 MINUTE
Australian Open
Naomi Osaka merge în turul 2 la Australian Open 2022, după victoria cu Osorio Serrano
ACUM 38 MINUTE