Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Forehandul e prietenul meu cel mai bun!" Interviu de Super Sweet 16: Alex Coman, juniorul român #1

Cezara Paraschiv

Actualizat 15/01/2021 la 12:25 GMT+2

Alexandru Mihai Coman, cel mai bun junior al României în acest moment, împlinește astăzi 16 ani și este protagonistul unui interviu special marca Eurosport.

Alexandru Mihai Coman. Sursa foto: Facebook @alexcomanofficial

Credit imagine: Eurosport

"Forehandul m-a ajutat dintotdeauna și este prietenul meu cel mai bun", ne spune Alex Coman, de 12 ori campion național al României, "Juniorul Anului în Tennis Europe" în ultimii doi ani și numărul 1 în Europa la categoria 14 ani timp de 36 de săptămâni începând cu martie 2019. O lovitură de dreapta prin care impune un joc agresiv, pe care se bazează pentru a ataca devreme mingea așa cum îi place ori în momentele cele mai grele ale meciurilor și care se regăsește acum în fotografia de copertă a Tennis Europe, pe pagina oficială de Facebook. Un forehand prin care și-a câștigat deja respectul pe terenurile de tenis din țară și din lume, mai apăsat pe hard – dar eficient și pe zgură. Un forehand căruia Ion Țiriac i-a dat "nota 12, nu 10" – lucru pe care Alex îl consideră "ceva wow!". Un forehand cu ajutorul căruia Alexandru Mihai Coman speră să își pună amprenta asupra tenisului mondial și să își croiască drum spre un record memorabil, propriu, pentru cărțile de istorie - așa cum ne declara deja încă din urmă cu un an.
Alex Coman își începe povestea vieții din Craiova, îl are idol pe Novak Djokovic, însă zâmbește și el recunoscând că are multe puncte comune cu rivalul acestuia – Rafael Nadal, de la modelul de rachetă folosit și până la "specialitatea casei" în materie de lovituri spectaculoase. Respectă tenisul – sport care a înlocuit natural prima sa dragoste, fotbalul, luând racheta în mână la patru ani, când era prea mic pentru a putea juca fotbal într-un cadru organizat. Respectă rachetele de tenis. Și insistă că atunci când vine vorba de tenis, "totul a venit natural și vine natural".

Alexandru Mihai Coman, la 16 ani

Aniversarea de 16 ani te prinde ușor accidentat? Am citit despre ce s-a întâmplat în Germania la începutul acestei luni...
Da, la începutul turneului din Germania (n.r. 5-10 ianuarie) am avut o bășică și am jucat așa cam tot turneul (n.r. – până în semifinale, unde a cedat în set decisiv!), dar acum sunt mai bine, am reluat antrenamentele. De ziua mea am program normal de antrenament, nimic special. Poate seara să stau cu familia și să mâncăm o pizza. Atâta tot.
Nu e timp de petrecere la 16 ani când faci tenis, nu? Sacrificii pentru tenis?
Da. Însă nu mă plâng. Eu asta îmi doresc să fac și nu am de ce să mă plâng.
Alexandru Mihai Coman. Sursa foto: Facebook @alexcomanofficial
Ce dorință îți pui de ziua ta?
Să fiu sănătos și să nu am parte de accidentări în anul care urmează. Până acum nu am avut nicio accidentare care să mă țină pe bară, însă în momentul ăsta îmi doresc să joc foarte mult, după ce s-a întâmplat anul trecut cu pauza forțată. Îmi doresc să joc pur și simplu.
Cum e tenisul la 16 ani?
La fel ca și până acum. Dar am început să joc turnee de 18 ani, ITF Juniors, nu mai joc turnee Tennis Europe de 16 ani, mi-am propus să fac un clasament cât mai bun ca să pot să joc anul acesta măcar un turneu de Grand Slam de juniori.
Ți-ai făcut deja planul și până la primul punct ATP, turnee ale seniorilor?
O iau pas cu pas, mai întâi mă gândesc la ITF Juniors și după ce îmi realizez obiectivele pe care le am la juniori o să îmi fac planurile și pentru ATP, pentru seniori.
Care consideri că este cea mai mare calitate a ta?
Sunt ambițios, asta e clar! Nu mă las ușor și... sunt inteligent și modest (râde). Sunt foarte optimist.
Foarte optimist?
Da!
Știu că mi-a plăcut dintotdeauna să joc tenis și o să îmi placă toată viața mea. Nu îl iau nici în joacă, dar nici nu îl văd în acest moment ca pe un job. Vreau să mă simt bine pe teren. Sunt fericit când sunt pe terenul de tenis.| Alex Coman

Comoara din termobagul lui Alex Coman, lovitura-deliciu și mentalitatea de campion

Alexandru Mihai Coman prețuiește fiecare etapă a drumului său și nu pune o performanță a sa mai presus de alta. Privește cu maturitate câștigarea unui turneu precum Eddie Herr, faptul că a fost locul 1 în Europa la final de 2019 la categoria 14 ani, faptul că acum este juniorul numărul unu în România: "Fiecare în parte m-a făcut ceea ce sunt astăzi. Nu pot să zic că un turneu sau un titlu m-a făcut să fiu mai fericit pentru ceea ce am realizat". Poveștile lui confirmă spusele sale – că este un băiat ambițios, dar și ale celor din jur, care îl cunosc.
Alexandru Mihai Coman. Sursa foto: Facebook @alexcomanofficial
Alex, îți place să joci cu mulți oameni în tribună?
Da, mă ajută destul de mult când văd că se uită multă lume la mine și îmi dă o energie aparte, pe care când se uită numai câteva persoane la mine parcă efectiv nu o am. Iar când sunt oameni împotriva mea... asta îmi dă o energie și mai mare și vreau și mai mult să câștig meciul respectiv. De exemplu, am jucat un turneu la categoria 14 ani în Franța, la Tim Essone (2019). Am jucat semifinala împotriva unui rus (n.r. - Yaroslav Demin), cu tribune de o parte și de a alta a terenului. Majoritatea spectatorilor țineau cu rusul și țin minte că meciul acela l-am câștigat datorită spectatorilor care țineau cu adversarul! Cu o săptămână înainte jucasem la Stockholm, tot în semifinale, mă bătuse 7-6 în decisiv, dar în Franța, tot în semifinale, unde în general vine foarte multă lume să vadă meciurile și la juniori, am o energie aparte, cum am zis și mai devreme.
Este și o tehnică de pregătire, vizualizarea succesului. Te-ai visat vreodată pe una dintre marile arene ale lumii, plină?
Da, eu lucrez deja la tehnicile acestea de vizualizare cu domnul Ioan Popoviciu, dar momentan o iau pas cu pas. Acum vizualizez cum o să fie atmosfera la Grand Slam-urile de juniori, încerc să intuiesc mai mult, pentru că nu am avut ocazia să ajung acolo până acum!
Alexandru Mihai Coman. Sursa foto: Facebook @alexcomanofficial
Vii de la turneele la care participi cu suveniruri, sau colecționezi doar trofee?
Mai mult trofee! (n.r. - râde) Și badge-uri (acreditări). Primim badge-uri la turnee, nu am aruncat sau nu am pierdut nici măcar unul până acum. Le am pe toate, legate. Habar n-am câte s-au adunat, sunt deja prea multe! Dar badge-urile cele mai importante le țin cu mine în termobag – am badge-ul de la Campionatele Mondiale, de la Campionatele Europene Individuale (unde am câștigat la dublu și am făcut semifinale la simplu), de la "Les Petits As" – turneu sub 14 ani de talie mondială unde am făcut sferturi și, bineînțeles, de la Eddie Herr – pe care l-am câștigat plus Orange Bowl, unde am făcut semifinale. De fiecare dată când mă uit la badge-urile respective retrăiesc stările pe care le-am avut la turneele acelea. Eu încerc ca în fiecare turneu să mă autodepășesc, în fiecare meci sau antrenament – iar asta îți dă o satisfacție. Apoi, bucuria de a face un rezultat pe care mi l-am propus este de nedescris.
Dintre execuțiile fanteziste, care apar mai rar în meciuri, care e lovitura care îți place și care îți iese cel mai bine?
Știți smash-ul acela al lui Nadal, lovit pe spate, de peste cap? Îmi iese super-bine, să știți! Acea lovitură îmi iese incredibil. Nu cred că ratez una din 10! Deși nu o antrenez. În meciuri mi-am dat seama că îmi intră de fiecare dată. Când mă lobau adversarii la dublu, făceam des punct de acolo.
Era o vreme în care spuneam: ‘hai să lovim mingea!’ Aveam și eu 12 ani! Acum zic: ’dacă tu crezi că poți - ai dreptate, indiferent că poți sau că nu poți, ai dreptate'. | Alex Coman
Câte rachete ai spart?
Nu prea sparg rachete. Le respect foarte mult, din punctul meu de vedere racheta este obiectul la care trebuie să ții cel mai mult. Da, am spart două rachete, dar, sincer, fără să vreau! Dacă vreți, vă și povestesc cum le-am spart.
Chiar te rog...
Prima rachetă – aveam 13 ani. La un turneu în Ungaria, am pierdut un meci după ce avusesem set, 3-0, 40-0. Era al patrulea turneu consecutiv pe care îl jucasem, eram obosit și fizic, și mental. S-a terminat meciul și am vrut să dau cu racheta în fileu, dar am nimerit în stâlpul de la fileu. Și am spart-o! Am plâns o săptămână după aceea, n-am putut să dorm deloc noaptea după ce am spart-o. Iar a doua rachetă pe care am spart-o a fost la 14 ani, când jucam la un Intercup, la Europene, cu un rus. Eu eram pe locul 3 și el era pe 4 în Europa, eram considerați de valori egale. Eu câștigasem primul set, în setul doi făcusem 5-4, serviciu, am avut mingi de meci, apoi el a făcut 6-5. Când a făcut 6-5 am dat o dată cu racheta, eram pe carpetă la turneul acela, și țin și acum minte cum s-a spart în două locuri. Am început să plâng pe teren. Dar acel moment m-a întărit, totuși, pentru că am câștigat la tie-break. Măcar n-am pierdut meciul! Dar am pierdut o rachetă la meciul acela. Acum însă lucrez mult pentru a fi calm pe teren.
picture

Alexandru Mihai Coman. Sursa foto: Facebook @alexcomanofficial

Credit imagine: Eurosport

Joc cu Babolat Pure Aero, cum are și Nadal. Mă rog, iar Nadal! Recunosc, deși nu este jucătorul meu favporit, îl respect mult. De când mă știu, numai cu Babolat am jucat. Sunt sponsorizat de Babolat Internațional de la vârsta de 12 ani, și pe haine, și pe rachete.” | Alex Coman
Pe jucătorul tău favorit, Novak Djokovic, ai avut ocazia să îl întâlnești pe undeva?
Niciodată! Dar abia aștept. Îmi doresc foarte mult să mă antrenez cu el.
1,85 m are Alex Coman, la 16 ani. Pentru generațiile lui Roger Federer și Rafa Nadal, aceasta a fost considerată înălțimea optimă pentru tenis. Alex vrea în top și cu gândul la un plus la serviciu, speră să mai câștige și câțiva centimetrila înălțime. "În acest moment, 1,85 nu cred că mai este înălțimea ideală. Eu sper să mai cresc și cred că o să mai cresc, pentru că am doar 16 ani. Aș putea să ajung măcar la 1,93 - 1,94. Deja Zverev și Daniil Medvedev au 1,98 m. Majoritatea jucătorilor care vin din urmă sunt foarte înalți. În jur de 1,90 m să ajung și voi fi foarte mulțumit! Nici foarte înalt nu vreau să cresc, pentru că cu cât cresc, cu atât va fi mai greu să mă mișc în teren. Să fie între!"La 16 ani, cel mai mult vrea să își îmbunătățească deplasarea în teren și forța, pe care a început să o dezvolte în mod special. Viitorul este în fața lui și îi zâmbește.

Echipa lui Alexandru Coman pentru 2021

  • Alexandru Banciu - antrenor
  • Corina Banciu - preparator fizic
  • Alin Burileanu - fizioterapie
  • Ioan Popoviciu - mental coach
Alexandru Mihai Coman. Sursa foto: Facebook @alexcomanofficial
În general nu cer oamenilor autografe, prefer să fac o poză. Știți vorba aia, o poză e cât o mie de cuvinte. Lui Marius Copil i-am cerut o poză ultima dată, când am făcut antrenament, în decembrie anul trecut. A fost incredibil pentru mine să bat mingea cu el! | Alex Coman

Anul 2020 pentru Alex Coman

"2020 a fost un an foarte bun pentru mine. În primul rând, la începutul anului deja câștigasem trei titluri, un turneu internațional la simplu și la dublu în Lituania, plus titlul de campion național, iarăși, la 16 ani, fiind cu un an mai mic. Apoi, și după perioada de pauză am avut niște rezultate foarte bune, atât la nivel național, cât și internațional. La nivel național am ieșit vicecampion U18, rezultat care nu mai fusese obținut în ultimii 25 de ani de un sportiv de vârsta mea, la 15 ani. Și la nivel internațional am câștigat două turnee, unul de Grad 5 și unul de grad 4 în circuitul mondial ITF Juniors, în proba de simplu. Am făcut și trei finale la dublu în circuitul ITF Juniors. Aceste rezultate m-au ajutat, practic, să fiu astăzi pe locul 131 în lume la 18 ani și în primii 4 în Europa la U18", face rezumatul Alex Coman.

Bornele carierei lui Alex Coman, care deja are propiul site și pagină de sportiv pe rețelele de socializare, ca un jucător profesionist

  • Primul antrenament de tenis: la 4 ani și 2 luni
  • Primul turneu oficial: în mai 2012 (la 7 ani și 3 luni)
  • Primul trofeu intern: 21.01.2013 (la 8 ani)
  • Primul trofeu internațional: 15.07.2016 (la 11 ani și 6 luni)
  • Primul titlu de campion național: 15 05.2015 (la 10 ani și 4 luni)
  • Primul trofeu internațional: 15.07.2016 (la 11 ani și 6 luni)
  • Premiul pentru Jucătorul Anului în 2018 și în Tennis Europe U14
  • Sfertfinalist la Les Petits As Mondial Lacoste în 2019
  • Vicecampion European Winter Cup echipe – prima dată în istoria României la categoriile U14 și U16
  • Campion la simplu, la Eddie Herr U14, Brandenton, SUA (decembrie 2019)
  • Semifinalist la simplu, la Orange Bowl U14, Miami, SUA (decembrie 2019)
  • Prima convocare în echipa de Cupa Davis a României: ianuarie 2020, la 15 ani neîmpliniți )
Alexandru Mihai Coman. Sursa foto: Facebook @alexcomanofficial
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo