Guillermo Vilas a reușit în 1977 un sezon fără egal în lumea tenisului, câștigând 145 de meciuri. A câștigat atunci 17 din 33 de turnee. Totuși, argentinianul nu a fost declarat numărul unu mondial. Un jurnalist argentinian a documentat timp de 13 ani "cazul Vilas", încercând să arate ATP-ului că s-a greșit la calcule când numărul unu a fost desemnat Jimmy Connors (învins clar de Vilas în finala de la US Open, dar și la Wimbledon - de Borg). Actualul cod de punctaj ATP l-ar fi dat câțtigător pe Vilas. Însă rectificarea nu a venit. Astăzi, romanticul Guillermo Vilas împlinește 68 de ani și, din păcate, poartă o bătălie cruntă și imposibil de câștigat cu boala Alzheimer.
A fost jucător de mâna stângă ca Nadal și la fel de muncitor ca Rafa, dacă nu chiar și mai și. I s-a spus “Taurul din Pampas”.
A semănat perfect cu Bjorn Borg. Își fixa pletele impresionante într-o bandană. Echipamentul îi venea mereu turnat, punându-i în valoare fizicul atletic: nu a ieșit vreodată pe teren cu tricoul lălâi, fluturând pe lângă el, așa cum preferau toți ceilalți adversari ai săi. Era un zeu pe zgură, suprafață pe care o adora și care îi avantaja loviturile cu topspin – argentinianul fiind unul dintre pionierii acestui efect atât de iubit și de Borg, și de Nadal. Guillermo Vilas a fost însă brunet și mereu bronzat, aproape ca celebrul Nick Bollettieri. Și spre deosebire de Borg, nu a reușit să își construiască aceeași aură de mașină de câștigat meciuri și titluri, deși sezonul 1977 o impunea. Asta poate și pentru că de-a lungul anilor nu a trecut de patru titluri de Mare Șlem câștigate (Roland Garros și US Open 1977, plus Australian Open 1978 și 1979), iar Bjorn Borg îi era adversar direct în decadă.
Roland Garros
Nadal: "Sunt în criză de timp!". Rafa știe cine va câștiga titlul la Roland Garros, la feminin
ACUM 2 ORE
Vilas a fost un jucător de uzură și de efort, care părea că poate returna la infinit mingea din spatele terenului cu precizie de metronom. De-a lungul anilor, a câștigat 62 de trofee la simplu, dintre care 49 pe zgură (record depășit doar de Rafael Nadal). Guillermo Vilas a fost și poet, reușind să făcă vâlvă în Argentina cu un volum de poezii în care vorbea despre vise, singurătate și moarte, pe care l-a publicat chiar în timpul anilor de glorie ai carierei. A fost un jucător iubit de fani și de femei, care nu a ascuns faptul că iubea la nebunie muzica și și-ar fi dorit enorm să aibă o carieră în muzică.

Țiriac l-a transformat pe Vilas într-o mașină de câștigat meciuri

În 1977, în ianuarie, Vilas trăia o imensă dezamăgire, fiind învins în finala pe iarbă de la Australian Open de americanul Rascoe Tanner, în trei seturi încheiate de yancheu cu același scor, 6-3. Era prima finală australiană fără vreun australian la start după 65 de ani. Vilas nu pierduse decât două seturi în drum spre finală și avea să sufere atât de mult, încât se hotăra să schimbe tot: antrenor, serviciu și strategie.
Ion Țiriac a fost factorul coagulant al carierei argentinianului. Superviza toate antrenamentele, îl punea să stea pe teren cu orele, îl muncea, cum îi place să spună, ca pe un animal.
Villas este cel mai mare din istorie. N-a avut talent, n-a avut tehnică, dar se antrena șase-opt ore pe zi și a câștigat Grand Slam. Dacă-i ziceam să sară de la etajul trei în piscină, nu întreba dacă e apă sau nu, ci sărea. E un muncitor cum nu a mai existat înaintea lui. Vilas a fost un monstru, de la început pănă la final. A fost un animal pe teren și un om foarte deștept.
Ion Țiriac
Iar Ion Țiriac l-a transformat în cele din urmă pe Vilas în campion, într-o vreme în care el încă mai juca chiar și la simplu prin circuit.
În 1977, de la Roland Garros au lipsit Bjorn Borg (din cauza unor restricții contractuale) și Jimmy Connors, iar în aceste condiții Vilas a defilat. A cedat un singur set, adejucându-și în drumul spre titlu nu mai puțin de șase seturi cu scorul de 6-0 (două chiar în finala cu americanul Brian Gottfried). Argentinianul îl studiase pe Rod Laver, în sute de fotografii, pentru a deprinde secretele reverului cu topspin, iar după cea mai dezechilibrată finală din istoria Roland Garros-ului, el devenea primul sud-american cu titlu de Mare Șlem în palmares.
Odată pornit, tăvălugul Vilas nu s-a oprit în 1977 decât după 53 de victorii consecutive pe suprafața roșie. La US Open, în finală, avea să îl învingă pe două fronturi pe Jimmy Connors. Setul patru al finalei se încheia cu un neverosimil 6-0 pentru Vilas, în stil KO la despărțirea turneului de complexul de la Forrest Hills, iar fanii din tribune l-au îndrăgit atât de mult încât au ajuns să îl încurajeze pe el, iar la final i-au sărbătorit victoria argentinianului împotriva americanului Connors, purtându-l pe brațe ca pe un star rock.

Năstase i-a întrerupt lui Vilas o serie impresionantă

Mai trebuie spus că imediat după turneul de la Wimbledon, Guillermo Vilas începuse o serie fabuloasă, fiind invincibil în circuit. Această serie s-a încheiat totuși după 46 de meciuri câștigate la rând, când Vilas a dat peste Năstase - un alt protejat al lui Țiriac – cu mențiunea că Ilie era artistul-talentat, iar Guillermo – salahorul dornic să transpire pe teren.
Guillermo a tunat după acel meci, pentru că românul alesese să folosească foarte controversata și revoluționara rachetă "spaghetti". Năstase nu a ascuns faptul că a mizat pe faptul că așa îl va deranja pe jucătorul momentului din tenis, obținând traiectorii ciudate ale mingilor. Exasperat de săriturile îngrozitoare ale mingilor, Vilas s-a enervat atât de rău după pierderea primelor două seturi ale finalei de la Aix-en-Provence, încât a abandonat în semn de protest. La scurt timp după acel episod, ATP i-a dat dreptate lui Vilas și a interzis respectivele rachete. Totuși, furia lui Vilas nu s-a stins, acesta având să declare: nu m-a învins un jucător, ci o rachetă”.
Din momentul în care Ilie Năstase a început să joace tenis, acest sport s-a schimbat radical. Publicul a început să vină la meciurile de tenis pentru spectacol și, chiar și acum, spectatorii raportează ceea ce se întâmplă în tenisul actual la Năstase. Toți marii jucători stiu că riscă să fie comparați cu Ilie. Și eu am știut acest lucru atunci când am început să joc tenis și mi-am dorit întotdeauna să fiu la fel că Năstase. Ilie a fost însă unic. Cred că tenisul poate fi împărțit în doua ere, înainte și după Năstase.
Guillermo Vilas
În onoarea lui Vilas, mii de nou-născuți din Argentina au primit numele Guillermo. Inclusiv doi dintre marii jucători de tenis ce aveau să iasă din "fabrica" de jucători de zgură din această țară care trăiește întotdeauna sportul cu patimă: Coria și Canas.
Din păcate, boala nu l-a ocolit pe Guillermo Vilas, care a fost diagnosticat în urmă cu câțiva ani cu Alzheimer. Iar recent, prieteni apropiați au dezvăluit: "Fizic nu se vede, dar mental starea sa e din ce în ce mai gravă. Are unele momente de luciditate, dar nu e conştient de ce se întâmplă în jurul său, nu-şi mai recunoaşte prietenii şi nu poate să susţină o conversaţie".
Chiar dacă încă mai așteaptă să i se facă dreptate, Guillermo Vilas nu va fi șters niciodată din amintirea tenisului și din galeria marilor campioni ai sportului-alb.
Roland Garros
Ce șanse are Simona Halep de a reveni în top 10 WTA! Chris Evert a analizat situația din clasament
ACUM 4 ORE
Roland Garros
Directorul turneului de la Roland Garros nu crede în șansele lui Alcaraz la Openul francez
ACUM 6 ORE